Reklama

Reklama

Xi you ji zhi da nao tian gong

  • Čína 西游记之大闹天宫 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek vypráví o pouti vybraných postav dnes již klasického příběhu čínské literatury "Putování na západ", jinak známého pod názvem Opičí král autora knižní předlohy Wu Cheng-ena a zavádí nás do děje, kdy se Opičí král bouří proti Nefritovému císaři a tím vyvolá chaos, jenž je úvodem do dalších dobrodružství. (FIBO)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (36)

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Aj ja patrím k tým čo kedysi videli seriál Opičí Kráľ na obrazovke Československej Federatívnej televízie a pripadalo im to ako zjavenie z vesmíru. Táto filmová verzia ( ktorá zachytáva Wukongove počiatky a "kariéru" na nebesiach ) je zatiaľ najveľkolepejším spracovaním a oproti iným epickým čínskym fantasy má tú výhodu že dej je jasne daný a nepustí, takže nie je tak jednoduché utopiť ho v drístoch a nude. Teda aspoň za predpokladu že sa ho tvorcovia budú držať. Áno držia, aj keď niektoré veci samozrejme vynechávajú, iné pozmeňujú ( Wukong sa v predlohe vydáva na cestu za učením kvôli strachu zo smrti, tu kvôli šetreniu časom za ním dôjde majster sám na pokyn Nefritového cisára a odvedie ho na výcvik ) a niečo zas pridávajú, konkrétne celú tú zápletku s pomstou démona ktorá rámcuje celý príbeh. Čínske digiefekty sa stále nemôžu plne rovnať Hollywoodskym, poletovanie, divoké kúzla a zbesilá deštrukcia sú uspokojivo bombastické, na druhej strane animované potvory vyzerajú proste ako hračky made in china, hlavne tie dračie kone a záverečný zlatý King Kong. Čo mi vadilo je že väčšina diania je strašne mechanická. Najviac to asi kričalo v scéne z podmorského paláca kam Wukong proste napochodoval, zobral si čo chcel a zasa vysmahol. A vyložene ma štval Chow Yun-Fat ako Nefritový cisár, čo bol strašný bambulo, stále sa priblblo usmieval a zrejme by pokojne nechal Wukonga aby sa mu vysral rovno na hlavu. Tento sucho nezainteresovaný prístup sa zlomí až v poslednej štvrtine kde sa démonom oklamaný Wukong poriadne naštve a ide rozboriť nebesá, z čoho je konečne cíťiť nejaká uchopiteľná motivácia postavy. Takže globálne vzaté, táto adaptácia je fajn velkolepá, a svižná, ale k dokonalosti ( ktorú si samozrejme každý predstavuje inak ) jej čo to chýba. Film končí uväznením Opičiaka po horou a jeden pohľad na chrbát prichádzajúceho mnícha vyčarí úsmev na tvári fanúšika spoľahlivejšie než čokoľvek predtým. P.S. opičiaka Sun Wukonga hrá bojová superstar Donnie Yen čo je úplne jedno, lebo ho pod maskou aj tak nepoznať a akciu vzhľadom k povahe filmu obstaráva hlavne digitál. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cakal som riedku sracku, ale pritom to bolo celkom huste. Najviac ma prekvapilo, ze to ma zmysluplnu a funkcnu zapletku, ktora ma celkom bavila. Na chvilu vo mne ozilo dieta, ktore sledovalo stary dobry, dnes uz klasicky serial Opičí král, ktory kedysi davno u nas vysielali v TV. Takze napriek u mna neoblubenemu zanru fantasy ma Opičí král a jeho dobrodruzstva zaujimaju. Donnie Yen ako opicak bol zabavny, Yun-Fat Chow ako cisar charizmaticky. Aaron Kwok ako zaporak demonicky a ako bonus tam je kopa nadhernych zien. Hlavny problem tohto filmu je ale vizualna stranka. Triky su na primitívnej urovni. Co je velky problem, kedze sa drviva väcsina scen natacala pred modrym platnom a vsetky tie potencialne uzasne scenerie dorobili pocitacom. Lenze vysledok vyzera ako hruby nacrt na zaklade ktoreho sa sceny zostrihaju a potom sa konecne dorobia spickove triky. Ale na dorobenie spickovych trikov uz peniaze evidentne neboli. Tym padom nefunguju ziadne akcne sceny a ani zabery v ktorych by sme sa mali kochat originalne vymyslenymi svetmi. Akcnym scenam lame väz aj absencia akejkolvek gradacie, pretoze nadprirodzené schopnosti postav nie su nijak premyslene a vysvetlene. Proste postavy po sebe strielaju ohnive firebally, pripade divnu ciernu hmlu a po chvilke bez akejkolvek logiky sa bitka skonci. Asi mam dobru naladu vdaka sympatickej teme alebo vdaka tomu, ze som cakal totalny odpad, ale nakoniec davam 3 hviezdicky, pretoze by som si s radostou hned pozrel pokracovanie, ak by tvorcovia dokazali poriadne dotiahnut aj vizualnu stranku. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Digitálnejšie ( a to tiež nie príliš zdatne ) to už zrejme ani nešlo. Pozlátko tak krikľavé a ligotavé, že sa chce človeku ,,blejt,, od celej tej umelosti. Nechápte ma zle, ale takto koncipovanú fantasy dokážu naozaj len v Číne. Pravdepodobne je takto stavané ich publikum. Iný kraj, iný mrav ( ostatne by som chcel vidieť jak by sa Slováci popasovali so svojimi legendami, napr. také Povesti z Tatier ). ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Vzhliadol som tento kusok, aby som si tak trochu pripomenul Opicieho krala, ked som bol este maly krpec a neviem akym sposobom sa dostal do vtedy este Cesko-slovenskeho vysielania. Tie diely som videl mnohe a pomerne som si ich uzival. Toto je vsak len premenada napaditych a celkom umne urobenych kostymov, masiek a farieb. Charaktery vsak boli smiesne a vobec som sa zial nebavil. Znacna slabota. Z cinsko-hong-kongskej produkcie podobnych veci vzislo fakt vela. Tento vsak rozhodne nepatri k tym podarenejsim. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Po většinu času jsem tedy na tyto bláznivé digitální omalovánky civěl dost vykuleně. Velkofilmové převyprávění tradiční čínské legendy / pohádky se se západním divákem nepáře, je pitoreskní, odvázané, barevné, emočně ploché a značně zbrklé - měl jsem třeba problémy odhadnout, jak velké časové období mezi událostmi zrovna uplynulo. A i když se mi brzy málem začalo zajídat, nakonec mě přece jen zaháčkovalo. Na čemž měla lví podíl opravdu fantastická orchestrální hudba Chrise Younga, pomáhající obrazu každým tónem. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (6)

  • S filmem bylo spojováno i jméno úspěšné herečky Cecilie Cheung. To ale později popřel i samotný režisér v prohlášení, které se týkalo její účasti, s kterou údajně nikdy vůbec nepočítal. Staročínskou bohyni Nüwa tak ve filmu ztvárnila Miss world 2007 Zhang Zilin. (Conspi)
  • Z důvodů natáčení snímku v trojrozměrném provedení, přizvala hongkongská filmová výrobní společnost Filmko Entertainment Limited k natáčení snímku skupinu hollywoodských expertů. Mezi nimi figuruje i dvojice David Ebner (Alice In Wonderland, Spider-Man 3) a Shaun Smith (The Forbidden Kingdom, 300, I Am Legend), kteří se podíleli převážně na tvorbě vizuálních efektů. (Conspi)
  • Herec Jet Li projevil v době předprodukce zájem o roli Opičího krále. Roli nakonec získal Donnie Yen, který se na výrobě snímku podílel i jako akční choreograf. (Conspi)

Reklama

Reklama