Reklama

Reklama

Stěhoval jsem se za manželkou

(TV film)
  • Česko Stěhuju se za manželkou do Prahy
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 26 min

Hrají:

Tomáš Juřička (vypravěč)

Obsahy(1)

V dokumentu "Stěhoval jsem se za manželkou" představuje profesor Pavel Kalina nejvýznamnější památky z doby Lucemburské a zároveň připomíná, že Praha se tehdy stala, co se významu, rozlohy i krásy týče, protějškem Říma. "Zpravidla se soudí, že král Jan sledoval především cíl učinit z pražských měst vydatný zdroj královských příjmů, tedy ekonomicky efektivní součást královského 'dominia speciale', oblasti přímého panování," jak píše Václav Ledvinka. "Ve vládní koncepci Karla IV. vystoupila naopak do popředí rezidenční a reprezentační úloha Prahy. Souměstí se mělo stát důstojnou metropolí nově vytvořeného soustátí Koruny království českého a středověké svaté říše římské pod vládou lucemburského rodu." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Typický nudný dokument České televize. Pan profesor PhDr. P.Kalina, PhD. by měl trochu víc pilovat schopnost jak zaujmout diváka a jak to sdělit zajímavým způsobem. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ne že bych potřeboval blikající a zoomovaný dokument, mám rád spíš ty starší a poklidné nicméně tento byl až uspávací... ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o Praze za vlády prvních Lucemburků. Spousta zajímavých informací, mnohdy nových pohledů, výborná kamera... nemám, co bych vytkl... možná až na letmost, jakou se této době a tématu věnuje. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama