Reklama

Reklama

Hovory přes rampu

(pořad)
všechny plakáty
Talk-show
Československo, 1968, 56 min

Obsahy(1)

"Myslím, že základní podobou lidského myšlení je dialog. Člověk se ptá. Od chvíle, kdy rozum bral. To otázky činí člověka lidským a stále lidštějším, hyne člověk tam, kde už nechce vědět, tam kde neví a kde mu nevadí, že neví. Pokud se ptá, chce být. A je... ". M. Horníček, Hovory. S návrhem natáčet pro televizi Hovory přišel na začátku 70. let do redakce zábavných pořadů Václav Čapek. Jeho nápad byl však zamítnut slovy, že televize je na koukání, na kecání rozhlas. Posléze se Václav Čapek dohodl v Brně s Jiřím Proklem a tak se pořad v roce 1968 natáčel. Přestože od jeho vzniku uplynulo dlouhých 32 let, nezestárnul a divákům dříve narozeným připomene nezapomenutelného vypravěče Miroslava Horníčka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

saaaky 

všechny recenze uživatele

Miroslav Horníček - to je prostě a jednoduše legenda české kinematografie, českého vtipu i vlastenectví a především české neohroženosti. Je také zároveň ukázkou, jak se dá i v časech nejhorších, či minimálně alespoň tuhých humorem překonat všechny nesváry a chmurné myšlenky. Neb vtip léčí, a Miroslav Horníček, panečku, to je tedy doktor! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Talkshow jak se patří. 1) Multifunkční Miroslav Horníček byl typem člověka, kterého jste mohli postavit kamkoli, před jakékoli publikum, a on ho dokázal zaujmout a pobavit. Nepotřeboval k tomu mnoho: křeslo, stolek s nezbytnou sklenkou červeného vína a hodil se i dobrý přihrávač, ačkoli i bez něj to šlo dobře. Horníček často vystupoval v televizi, v rozhlase, psal knížky a všude rozšafně promlouval o životě a mezilidských vztazích._____ 2) Za normalizace mi jeho myšlenky mnohdy připadaly jako plytké, o ničem. Takové to pěkně zabalené velké nic. V tehdejší bídě veřejného prostoru samozřejmě i tak vynikal - mezi slepými jednooký králem._____ 3) Uvedené výhrady se ale v žádném případě netýkají Hovorů, ať přes rampu nebo těch dalších. Zejména v tomto pořadu se 50letý Miroslav Horníček představuje jako bystrý a duchaplný glosátor věcí obecných i zvláštních. Nechybí ani politické narážky odměňované nadšeným smíchem a potleskem. Stále aktuální Hovory přes rampu patří, myslím, k tomu nejlepšímu, co nám po panu Horníčkovi zůstalo. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Miroslava Horníčka mám moc rád odedávna. Obdivuji především jeho schopnost bystré a (nejen jazykově) kultivované reflexe a sebeironii, jimiž založil svůj humor na neunavujícím, stále jitřícím a přitažlivém pulsu. Výborně se to uplatnilo v některých jeho filmových rolích, ale nejsilněji toho využily jeho „hovory“. A právě tento záznam divadelní interakce jej představuje v nejlepší formě: jeho vyprávění o dávném i nedávném jsou půvabná, myšlenky o životě a jeho hodnotě, které si nehrají na velkou filosofii, jsou prosté a tím i přístupné (i těm, kteří vše nehmotné znevažují), a zejména odkazy k soudobé společenské a politické situaci zaznívají s takovou bezprostředností a v tak nečekaných souvislostech, že to překvapuje i dnes – žel i svou aktuálností. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Naprostý skvost a bohužel sirotek v záznamech živých vystoupení páně Horníčkově. Kdykoliv ho vidím, se slzou v oku vzpomenu, jak moc tento člověčí klaun, téhle době chybí. V r 1994 vznikl druhý díl čt ho tak přiřadila... Jednalo se o zkušební formát v televizi dosud nevysílaný, v Brněnské televizi byl dokonce autor pořadu Horníček, postrašen, že bude li pořad propadák, zaplatí náklady na pořad, což bylo ve své době astronomických 140 tisíc Kčs. A protože byly Hovory mimořádně úspěšné, časem se z nich vyvinuli pravidelně vysílané Hovory H, už natáčené v pražském studiu. ()

Zajímavosti (3)

  • Pořad byl zakázán ještě před dokončením a čekal v archivu České televize na svoji příležitost do obnovené premiéry v roce 1994. (sator)
  • Jednalo se o zkušební formát v televizi dosud nevysílaný, v Brněnské televizi byl dokonce autor pořadu Horníček postrašen, že bude-li pořad propadák, zaplatí náklady na pořad, což bylo ve své době astronomických 140 tisíc Kčs. A protože byly Hovory mimořádně úspěšné, časem se z nich vyvinuli pravidelně vysílané Hovory H (od r. 1968), už natáčené v pražském studiu. (sator)

Reklama

Reklama