Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmům o dospívající mládeži, či proti těm, které jsou určeny pro ně. Ale téměř každá sebemenší zápletka je plochá. Vyjevují se obrazy bez hloubky i smysluplné katarze. Obrazy se objevují a zase mizí v zapomnění. Pokud by došlo k zeštíhlení stopáže, šlo by výsledný produkt zařadit do uměleckého portfolia Vaša Patejdla a popové skupiny Elán. Nakonec zůstává pouze rozpačitý pocit z podivné snahy něco sdělit, i když se nesděluje vůbec nic. Předabování většiny důležitějších herců ve výsledném produktu je snad až psychopatická snaha o povýšení filmu na něco vznešenějšího. Vyzdvihnout lze jen herecké výkony a jistou poetiku kamery. To je zatraceně málo! Hlavní postavou je mladá dívka Zuzana Petrová (Eva Vejmělková s hlasem Zuzany Skopálové-Jányové) na rozhraní mezi základní a střední školou. Zuzana a její telecí léta se vzdorovitou umanutostí puberťáka, který chce ochutnávat život po intenzívnějších dávkách. Hlavní mužskou postavou je stejně starý a laskavý Olino Zrubec (zajímavý Jiří Bábek s hlasem Tibora Frlajse) a jeho zaujetí automechanikou a hudební idealistický talent a touha po proražení. Mezi výrazné postavy patří Zuzky bezstarostná kamarádka Bela Strinková (sympatická Katarína Šugárová s hlasem Zuzany Tlučkové) se svou lehkomyslnou konzumací života. A Zuzanina sestra Maja (příjemná Jana Svobodová-Mařasová s hlasem Jarmily Kulíškové) s výrazným intelektuálním nadáním a díky tomu i se sžíravějším citovým tápáním. Z dalších postav: malý a energický Belin bratr s velkou dávkou představivosti Števo (Marek Bezoušek), bezprostřední kamarád a člen klukovského hudebního tělesa Bohuš (Ondřej Malý), mlčenlivý sochař Picasso (André Vícha), v pořádku angažovaný a zapšklý důchodce Domorák (zajímavý Miloslav Holub), moudrý děda Zrubec (Ferdinand Krůta s hlasem Ela Romančíka), osaměle nešťastný opilec a Olinův otec (Slavo Záhradník), nervózní Zuzanina matka (příjemná Sylva Turbová), chápající Zuzanin otec (Vladimír Kratina s hlasem Ivana Romančíka), či suverénní a kontroverzní vůdce party rádoby drsných motorkářů na český způsob Viki (Robo Grigorov). Potenciál to má, ale je tak lehkomyslně promrhaný. A zůstávají pouze hudební klipy skupiny Elán. ()

teltri 

všechny recenze uživatele

Citujem curfew77: "Dojemná a místy i mrazivá generační výpověď, která mě vždycky dostane, přestože jsem v paneláku strávil v mládí jen první tři roky života a z toho jsem si moc pamatovat nemohl. Dnešní mp3 generace to samozřejmě nemůže chápat, ale v osmdesátkách a tehdejším ČSSR to byl svého druhu kult." ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský hit Dušana Rapoše - paneláková story, Vejmělková, písničky Vašo Patejdla / Elánu... na dnešek trochu málo, ale ve své době kult, u kterého mne pobavilo obsazení Bábka a dokonce Ondřeje Malého, u kterých jsem si nikdy neuměl představit, že by někdy hráli v něčem pro mladé ( ikdyž Malý v Přátelích zeleného údolí ...). ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Nebyť legendárnych piesní z filmy, tak by tento počin zrejme skončil v zabudnutí. Filmársky je to totiž strašne rozháraný mišmaš so šialeným strihom, nenadväzujúcimi zábermi a s primitívnym dejovým oblúkom. Postáv je na tak krátky film prepchaný pesničkami jednoznačne priveľa a tak sú len načrtnuté, rovnako ako aj vzťahy medzi nimi. Predabovanie postáv do slovenčiny bije do uší, čerešničkou na torte v tomto ohľade je to, že hlavná mužská postava spieva pesničky Patejdlovým hlasom. Celkovo potom film pôsobí dosť bizarným a diletantským dojmom. A to až tak, že na priemer toto nevytiahne ani tá hudba. 4/10 ()

mi_X_o 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie tohto filmu je jedna veľká dilema. Subjektívne je to zábava, akú som už dlho nezažil (pri československej produkcii naposledy pri Řeke http://www.csfd.cz/film/7903-reka/ - mimochodom postava filozofujúceho pilota hĺbkou myšlienok pripomínala, či dokonca prevyšovala sedláka Sychru. ***"Čo je to vlastne láska?" "To čo sa deje medzi dvomi ľuďmi, ktorí sa milujú."***). Bohužiaľ s odstupom treba konštatovať, že je to moralistická kvázi muzikálová zlátanina - akási zabednená výpoveď o jednej generácii (kde bežne na sídlisku v noci a za dažďa tancuje polonahé dievča ). Keby to všetko bola "nadsázka" tak je to geniálne béčko (céčko) . Ale keďže tomu tak nie je a navyše tento "depešácko-motokrosový sajrajt" zožal nepredstaviteľný úspech, tak si môžeme urobiť obraz nielen o diletantstve režiséra, ale aj o väčšine národa. V tomto ohľade je možné vysledovať paralelu s českými Babovřeskami. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Režisér Dušan Rapoš prezradil, že hlavná hrdinka Zuzana (Eva Vejmělková) mala byť pôvodne čiernovláska, no po neúspešnom hľadaní bola nakoniec blondína. (Raccoon.city)
  • Pri natáčaní filmu si režisér Dušan Rapoš a Eva Vejmělková, predstaviteľka Zuzany, padli do oka natoľko, že sa vzali v Las Vegas a žijú spolu dodnes. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama