Reklama

Reklama

Hlasy dětí

(TV film)
  • angličtina Voices of the Children

Obsahy(1)

Emotivně silný dokumentární film o třech dětech, které přežily pobyt v koncentračním táboře. Českoamerická autorka filmu Zuzana Justman (1931), která z Československa emigrovala v roce 1948, sama strávila několik let v terezínském koncentračním táboře. Film Hlasy dětí, dokončený v roce 1997, získal v roce 1999 prestižní cenu EMMY za nejlepší historický dokument. Obdržel také Čestné uznání Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu a Zlatou plaketu Mezinárodního televizního festivalu v Chicagu. Na svém kontě má také Cenu za nejlepší film a Cenu diváků na Festivalu v New Haven. Kromě toho dostal i Stříbrné jablko Národní vzdělávací nadace. Její dokument Pražský proces (2000) rekonstruuje ovzduší v československé společnosti od poválečných let až do doby XX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu v roce 1956. Všímá si také okolnosti, že jedenáct ze čtrnácti odsouzených byli Židé. Režisérka využívá archivních materiálů z československých i zahraničních zdrojů, aby přesvědčivě ilustrovala dobu a proces, který se stal symbolem represe v zemích za železnou oponou. V dlouhometrážním dokumentu České ženy zachycuje několik osudů a přibližuje život, starosti a radosti několika na první pohled obyčejných hrdinek. Z. Justman, sestra spisovatele J. R. Picka, adaptovala v roce 1982 jeho divadelní hru Smolař ve žluté čepici. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument sleduje príbehy troch väzňov z koncentračného tábora v Terezíne, ktorí sa usadili po vojne v troch rôznych krajinách v USA, Rakúsku a Československu. Príbehy evokujú fakt, že nedobrovoľní obyvatelia týchto koncentrákoch ani v neľudských podmienkach nestrácali svoju dôstojnosť. Odkaz holokaustu je medzinárodne zhodný. Holokaust je pre mnohých bolestne krutý predovšetkým ak sa jeho odtlačky zachovali v rodinných osudoch. Odkaz obetí holokaustu by mal byť prítomný v každom našom súčasnom rozhodnutí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dokumentů, připomínajících "život" v terezínském ghettu, nebude nikdy dost. A jenom tím lépe, pakliže budou tak kvalitní jako je tento. "Brundibár poražen, už jsme ho dostali, válku jsme vyhráli..." Ale bohužel jen válku. ()

Reklama

Reklama