Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

liuk 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu nezáleží snad ani tak na tom, jestli je divák schopen přistoupit na totální fikci a historické výmysly včetně obrovských mloků vandrujících po horách jako kdyby měly kamzičí nohy. Spíš záleží, jestli je schopen užívat si 100 minut záběrů na krásnou Raquel Welch, zpestřenou občas nějakým tím nezapomenutelným soubojem s obrovským dinosaurem, přerostlým hmyzem nebo ptákem. A jak sexy, resp. zajímavé tyto elementy jsou, na celovečerák to mě bohužel nestačilo. Je sice pěkné, že pravěcí lidé žijící ve stejné době jako dinosauři nemluví anglicky, jenže to jejich štěkání také není žádné terno. Holt pochodování Raquel a jejího milence po rozpražené zemi, jejich pendlování mezi dvěma znepřátelenými kmeny a občas nějaký pěkný trik nebylo nijak extra záživné, ale s podobným naivním, hloupým příběhem tento epos o pravěké Barbarelle asi o moc jinak a lépe natočit nešel, kouzlo ale určitě má a povedený závěr také. Teď nastává otázka, co je lepší. Jestli zcela jasně ujeté a vymyšlené One Million Years B.C. a nebo připravovaný opus Rolanda Emmericha 10.000 BC, který se asi bude snažit tvářit realisticky, ale ve výsledku při dolování totální zábavnosti z něj může vylézt ještě větší blbost. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vysokorozpočtová áčková záležitost, která oplývá vynikající výpravou, působivými triky mága Harryhausena, ale také neomluvitelně tristním příběhem, který z režisérské stoličky kočíruje chronický erotoman se sklonem k fašismu. Silikonem vytvarovaná kráska Raquel Welch svými proporcemi zaujme hned, ale mnohem divácky atraktivnější (v rámci celkového pobavení) zřejmě bude dokonalá árijská pravěká společnost obdělávající záhony a honosící se dokonalým vzhledem, za nějž by se nemuseli stydět ani současné módní časopisy. Škoda toho vynaloženého úsilí, na tak neambiciózní látku je ho téměř škoda, jinak by to bylo absolut. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Film, vedle kterého vypadá Zemanova Cesta do pravěku jako paleontologický dokument. Don Chaffey popustil uzdu své fantazie a vykreslil dobu začátku paleolitu neodolatelně naivním způsobem. Muži jsou zarostlí, agresivní a sobečtí - sotva víc než zvířata. A jejich protějšky jsou krásné, pečlivě upravené, empatické a mírumilovné. Dřív, než se absolventky gender studies vášnivě vrhnou na scénář a začnou ho nekriticky velebit, tak se sluší poznamenat, že všechny ženské postavy je potřeba neustále zachraňovat před různými krvelačnými monstry, především dinousary, sveřepě odmítajícími vyhynout. Nechybí ani žárlivá scéna a souboj o vysněného krasavce a závěrečné nevyhnutelné podvolení se nejudatnějšímu bojovníkovi. Tak to už to tehdy v těch divokých šedesátých letech chodilo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neandertálkyně v čele s nádhernou Raquel Welch vypadají jakoby vypadly z časopisu Playboy a někteří neandertálci moc divoce taky nevypadají. Jako Hammerovská fantasy a dobrodružství z daleké minulosti, kde se vyskytují různá pravěká monstra v trikové režii Raye Harryhausena je to pohodovka a některé souboje připomínají Zemanovu Cestu do pravěku. Celkově ale slabší Harryhausenovka. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

This is the way it was. Hodně šedý průměr. Všechno v pohodě, jen kdyby to nebyla chvílema taková nuda... Pravěk podle Hammeru je plný obřích leguánů, želv, dinosaurů a podobně. Chlapi to jsou zarostlí smraďoši, ale zato ženský by se daly vyjádřit podílem jedna roštěnka na tři obyvatele. A jedna megaroštěnka na kmen. Lidi obecně mají většinou jedinou starost a to je sehnat si něco k jídlu. Krajina je tak trochu hodně vysušená, nejspíš tím jak každou chvíli vybuchne nějaká čadící sopka. Náš hrdina Tumak si tohohle všeho užije až po krk. Tenhle film měl nejspíš ohromit dvěma věcma. Jednak efekty - které byly možná tenkrát parádní, ale dneska už mě nijak zvlášť neoslovily, no a jednak samozřejmě blonďatým tahákem v podobě Raquel Welch. No.... osobně se mi víc líbila ta hlavní roštěnka z druhého kmene, ale tak dobře no. Ale prostě příběh je asi tak primitivní jako pravěk což je škoda, větší spád a nápaditější celek by neuškodil. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (11)

  • Exterierové scény byly natáčeny na Kanárských ostrovech uprostřed zimy. (Karlos80)
  • Aby se vyrovnaly náklady filmu ve výši 140 000 liber šterlinků, byly kostýmy a kulisy znovu použity ve filmu Slave Girls (1967), v němž si zahrály také Martine Beswick (Nupondi) a Yvonne Horner (Ullah). (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama