Reklama

Reklama

Na cestě - Série 4 (2007) (série)


Na cestě po Jeruzalémě (S04E20)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Jeruzaleme

Obsahy(1)

S Miroslavem Donutilem a Jiřím Bartoškou za tajemstvím Božího hrobu, rituály u Zdi nářků a dlážděním, po kterém snad kráčel i Ježíš Kristus... Jeruzalém je posvátným místem pro tři hlavní monoteistická náboženství - islám, judaismus a křesťanství. Zároveň je ale také místem, kde se zrodily jedny z největších problémů současného světa. Pokud byste hledali nejnázornější ukázku pro výraz genius loci, pak právě Jeruzalém je ideálním příkladem. Největší duchovní náboj najdete v židovské čtvrti Mea Šearim, která evokuje atmosféru pražského židovského ghetta v době jeho největší slávy. V místních knihkupectvích narazíme na 200 let staré knihy o Golemovi a v ulicích potkáme Židy spěchající na nákup modlitebních předmětů pro svátky Sukot. Překvapení nás čeká také u Zdi nářků, která se v období oslav Simchat Torah proměňuje v obří taneční parket. Stranou samozřejmě nenecháme ani Boží hrob na Golgotě. Pravděpodobně budete překvapeni, jaká tajemství skrývá. Nakonec pak pronikneme hluboko k základům starověkého Jeruzaléma a projdeme se po původním dláždění, po kterém kráčel snad i Ježíš Kristus. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezajímají mne, respektuji neinteresují mne zrovna místa, kde je neustále omíláno, jak je to křižovatka náboženství apod. a snaží se už jen z tohoto faktu udělat hlavní turistické lákadlo. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě za.. a vlastně od toho se mnohé odvíjí. Účast dvou známých a vážených zástupců české herecké scény je prvním dílem úspěchu. Tomu, že si cestopisný pořad drží stálou sledovanost, pak pochopitelně přispívá civilní, nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur. Navíc je to krátké a funkční. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama