Reklama

Reklama

Jeruzalémská ulice

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Historický
Československo, 1978, 12 min

Obsahy(1)

Loutkový příběh ze série Pražské pověsti. Scénář napsal Kamil Pixa. Příběh vypráví o šaškovi krále Václava jménem Žito. Žito neunesl ponížení v šaškovském zápolení a nelibost svého krále, a proto požádal o pomoc Satana. Vypráví Rudolf Hrušínský. (waxtrax)

Recenze (11)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Já už pomalu začínám chápat porůzné strachy z klaunů, mimů a podobné pomalované svoloče, vždyť i tady působí banda kejklířů spíš jako zvlčilé hejno čarodějných kmánů a starý, známý, moudrý šaško-mág Žito je tu předveden jako závistivý pazdrát, nezdráhající se pro své vítěství páchat filmové scény, které by si klidně zadali v děsivosti s libovolným hororem, byly-li by tróchen upraveny. Loutková animace je výborná (jak jinak, když jde o film ze Studia Jiřího Trnky) a atmosféru skvěle dotváří hlasový doprovod páně Hrušínského a Fišerova hudba (což taky není žádné překvapení). ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Přitažlivě adaptovaná pražská pověst je žel - vzdor své ústřední "kouzelnické" zápletce - poněkud chladně, neobrazivě ztvárněna. Loutky postrádají prostoty i osobnosti, a ve svém vlažném mezistavu tak působí cize jako špatné ilustrace. Závěrečný filmový záběr na moderní Prahu ten protivný odstup ještě zesiluje. Nejpříjemněji na mě působil skvělý přednes Rudolfa Hrušínského, a tedy příště stačí jen zavřít oči. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá stopmotion animácia. Jedná sa tu o parádne temnú povesť kde sa nádherne ukáže aká môže byť hrdosť zlá vlastnosť. Vyzdvihujem pekné spracovanie a a vynikajúceho rozprávača (kedy nebol Rudolf Hrušínský dobrý rozprávač však ?). Mrzí ma na tom fakt že to mohlo byť dlhšie a koniec mohol byť ešte viac rozvinutý do temna. Ono si to ten rýchli koniec normálne pýtal. Celá záverečná zápletka skončila v priebehu 30 sekúnd čo bola úplná škoda. Na ten rok to bolo pre malé deti prekvapivo strašidelné. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Žito dost překvapil, já si vždycky myslel, že to byla vcelku kladná historická postava. Sociologové, politologové či jiní –logové by nyní měli přepsat své knihy, ve kterých tvrdí, že zatímco dřív člověku stačilo, co se naučil v mládí a pak v zaměstnání sladce hnípal až do důchodu, dnes na sobě musí pracovat pořád a pořád, neb svět se stále mění. Žito se totiž ve středověku podle této moudrosti choval a zle na to dojel, ten jeden jediný trik, který ovládal a dělal stále dokola, králi zkrátka přestal stačit a dal přednost konkurenci. Tím nechci říct, že by měnění lidského ucha v motýla nebylo zajímavé, ale zkrátka se měl Žito snažit víc a naučit se třeba ještě měnit nos v mouchu a zpět, aby zaujal něčím novým a nevídaným. Pravda, ten trik by byl poněkud nebezpečný, pokud by někdo z přihlížejících neovládl plácací reflex, ále co, i s rozmačkaným nosem se dá udělat spousta parády. Jak píše altaica, že ta loutka vypadala jak kříženec Batmana a Krysáka, tak já totéž říct nemůžu, protože ty dva pány neznám. Mně nejvíc připomínala Kocába, a to zrovna nebyl moc příjemný… no, nechám toho, navážet se do vzhledu je přízemní, zvláště když já sám jsem si dal do ikonky svojí nejlepší podobiznu, jinak samozřejmě ve skutečnosti vypadám hůř, nejsem tak bílý a jsem víc pomačkaný. Zajímavost: Na začátku zobrazuje film známou scénu, kdy je nepoctivec máčen v koši ve Vltavě. Každý jistě uzná, že tento trest měl samé výhody – viníkovi dal na pamětnou, obecenstvo se náramně pobavilo a nestál v podstatě žádné peníze. Proto asi taky v některých přemýšlivých hlavách vrtá, proč se tento alternativní trest zrušil? Odpověď je jednoduchá. Postupem času a úpadkem morálky přibylo nepoctivců tolik, že jejich hromadné namáčení zcela ucpalo tok řeky a způsobilo zaplavení Malé strany a Starého města s neblahými následky. Proto bylo od této praktiky upuštěno. Nicméně, technologie v současnosti natolik pokročily, že se dají pořídit kvalitní protipovodňové zábrany, takže i přes další výrazný nárůst počtu adeptů na vymáchání mohli v devadesátých letech radní rozhodnout o znovuobnovení tohoto trestu. Už už se tedy zdálo, že koupání nepoctivců nic nebrání, nicméně odésácká radnice po r. 2000 začala brát zpátečku, protože si uvědomili, že by byli první na ráně. Však kvůli tomu začal Bém pro zichr lézt po Himalájích, aby se trochu otužil, ona Vltava po většinu roku moc teplá není. V současné době to zase všechno visí na Bruselu, kterému se nelíbí, že mříže od klece nejsou zakřivené podle závazné normy a jsou udělány moc daleko od sebe, takže hubenější padouši mohou být při prudším průtoku řeky z klece vyplaveni. Tu druhou námitku už zlaté české hlavičky vyřešily, na druhou stranu mostu se prostě natáhne síť, kde se tito hubeňouři zachytí a budou muset zachráncům splnit tři přání. Zato první námitka stále trvá, ale snad bude v nejbližší době vyřešena. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

Jak praví waxtrax - legenda je sice mrazivá, žel tento loutkový film patří mezi slabší kousky. Hudba vhodně podtrhuje scény, Hrušínského vypravěč je dokonalý, ale co naplat.. Žito není koumák ale kok*t a navíc loutka vypadá jak kříženec Batmana a Krysáka z večerníčků. Pohádka, která vzbudí odpor, zejména u dětí, není to pravé ořechové. ()

Mordecai 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba, skvelí rozprávač a pekný nemarxistický príbeh. Nečakal som že v tej dobe mohlo vzniknúť ničo také, asi je to dané žánrom. ()

Reklama

Reklama