Reklama

Reklama

Děvínský masakr

  • Slovensko Devínsky masaker
všechny plakáty
Trailer 3

Obsahy(1)

V našich zemích ojedinělý film žánru dokudrama nabízí detailní rekonstrukci tragické události, kdy Lubomír Harman vyvraždil obyvatele sousedního bytu na bratislavském sídlišti Devínská Nová Ves. Film podle skutečné události představuje masovou brutální vraždu, která loni v létě otřásla celou slovenskou i českou společností a stala se nejmedializovanější událostí za poslední roky a dodnes vyvolává řadu otázek. Film představuje klíčové okamžiky jako rekonstruované hrané scény a to jak z pohledu vraha, tak obětí, zároveň však pracuje s autentickými záběry, skutečnými výpověďmi svědků, přímých účastníků a pozůstalých. Snímek se zabývá i tím, co tragické události předcházelo. „Co vedlo elitního střelce k tomuto hrůznému činu? Měla vražda rasový podtext? Co vedlo do té doby slušného a tichého člověka k tomu, že se rozhodl takto řešit nějaký problém? “, to vše se snaží zodpovědět tento film, který na Slovensku po své premiéře letos v únoru vyvolal vášnivé debaty a reakce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (68)

klerik 

všechny recenze uživatele

Niekoho tým urazím, ale rovnako pri UNITED 93, nechápem zmysel filmu. Teda tentoraz chápem apsoň to, že tvorcova zdôrazňujú, že média infomovali o udalosti zaujato a nesprávne, tak vznikol tento film, aby všeličo vyvsetlil. Ale nevysvetlí a od začiatku som sa strácal, a nechápal, čo tam roba niektoré "postavy". Zjavná snaha o prinesenie šokujúceho svedectva vyznieva do prázdna. Keby skúsili hraný film, možno by to dopadlo lepšie... ()

Radko odpad!

všechny recenze uživatele

Snažil som sa. Naozaj. Tri, ba dokonca možno viac ráz som sa pokúšal tento film dopozerať do konca. Nepodarilo sa, pretože ani dokonalý mikrofonický sprievodný hlas komentátora nedokázal prekryť tú nakrútenú megasračku. Vôbec nehodnotím to, či mali alebo nemali režiséri pravdu, ale výlučne spôsob spracovania. Je to asi to najhoršie, čo som mal možnosť z oblasti slovenského dokumentu vidieť. A to som veru videl kadejaké podohrávané doku-paškvily. Na vrchole môže byť oprávnene len jeden. A táto pocta právom patrí Devínskemu masakru. Trikrát sláva! ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Vznikl neutříděný mišmaš, který se jen pokoušejí zvnějšku dramatizovat, dodat mu váhu. Někdo řekne, že rodina, jejíž členové se stali oběťmi Harmanovy palby, byla víceméně bezproblémová, jiný, že střelec reagoval na dlouhodobou šikanu z její strany. Někdo řekne, že policie byla na místě včas, jiný, že zdaleka ne. O Harmanovi se mluví jako o nepřístupném chlapíkovi, pak ale zase zazní, že to byl vlastně dobrák. Je asi normální, že podobný zločin, jako byl ten Harmanův, po sobě nechává hodně nezodpovězených otázek, z nichž mnohé jsou asi i nezodpověditelné. Přesvědčení autorů o tom, že stačí snést na jednu hromadu množství fragmentárních informací, aby to ospravedlnilo vznik filmu, je ale - podle mého soudu - mylné. Po zhlédnutí Devínského masakru člověk těžko může získat dojem, že se o té události něco dozvěděl nebo že je schopen vnímat plastičtěji lidi, jež ta událost tak či onak zasáhla. Byl jenom vystaven proudu jakéhosi afektovaného infotainmentu. ()

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Dobre spracovaný dokument. Jediný dôvod prečo má tak málo percent mi príde akurát ten, že sa to tu hodnotí ako film (kedže sa premietal v kinách). Je mi jedno, či mám veriť Lipšicovi a spol. alebo nie, na udalostiach to nič už nezmení. Je to POKUS O REKONŠTRUKCIU toho, čo sa stalo, nie hollywoodsky blockbuster. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Atraktivní téma. Zmatený a nedodělaný zpracování. Asi takhle bych tohle dílko charakterizoval. Jako by nevědělo čím chce být, jestli seriózním dokumentem nebo masovou zábavou pro konzumenty komerčních tv. Ve finále pak není ani jedním. Na jednu stranu na nás film chrlí spousty nepodstatných informací přitom to zásadní a podstatné odbyde rychlostí blesku. Na konci pak vlastně zjistíte, že nevíte o nic víc než na začátku. Proč asi? No protože to zřejmě nevěděli ani sami tvůrci... Jo aha. No pak se na to měli vysrat. O osobě pachatele a pozadí celého činu se jenom spekuluje. Vysvětlení, že mu prostě jeblo je přímočaré, ale nepřesvědčivé. Oběti byli fajn cikáni co nikomu nevadili a nedělali vlastně žádný problémy. Tak co je tohle do prdele za dokument?! Dám 2* jenom za pěknou rekonstrukci. I když z toho dělají kovbojku. Jinak ztráta času.25% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Hudbu k filmu o tragédii, ktorá bola medializovaná po celom svete, zložil Marián Čurko, brat takzvaného Kanibala z Kysaku, ďalšieho v zahraničí neslávne známeho kriminálneho prípadu zo Slovenska. (PeterFLJilek)
  • Tvorcovia chceli natáčať film presne podľa policajného spisu, no polícia im ho neposkytla. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Petržalke a vo Vrakuni. Z technických, ale aj morálnych dôvodov sa nenatáčalo priamo v Devínskej Novej Vsi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama