Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Není důležité dojet, ale vyhrát ! Wait what ? Člověk by si řekl, že to má být nejspíš naopak, ale to ve Formuli neplatí. Tady se jede na vítězství. Film perfektně kombinoval dobové záběry, rozhovory, videa a další záběry na život tohoto slavného jezdce tak, že i člověk, který nemá vůbec páru, že někdo takový žil, je ihned do všeho uveden. Jak do zobrazení osobnosti tak do souboje Prost vs. Senna, stejně tak i do politiky F1 a koneckonců i smutného konce. Je tu všechno a sleduje se to velice dobře, na rozdíl například od jiných biografických snímků, jsem tedy zkrátka neměl chuť to každých 5 minut zabalit a usnout. Senna zkrátka musí dostat plný počet. Vyhrát. :) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

Reklama

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Více o závodění ve formuli 1jsem se nemohla dozvědět lepším způsobem, než skrz tento špičkový dokument. Jeho přínosem jsou především archivní materiály, mnohdy nevkusně podbarvené vtíravou hudbou a často násilně střihnuté, ale ani tyto nedostatky, jim na zajímavosti neuberou. Dokument sebou nese základní informace jak o sportu, tak samotných závodnících a jejich vzájemné rivalitě. Senna neni filmem o životě geniálního závodníka, ale spíše o jeho kariéře, čímž dochází k tomu, že divák není znuděn dávkou nepodstatných informací z rodiného života Ayrtona Senny. Doporučuji delší verzi. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, i přestože nejsem fanoušek F1, tak mě tento příběh vzal. Sennu jsem před dokumentem neznal, ale aspoň jsem si udělal určitý přehled o jezdcích starší doby, zájmena o Sennovi. Tento sportovec do F1 podle tohoto dokumentu přinesl hrozně moc. A jak už je známé jedno pravidlo, dokud se nic nestane, tak se nic nedělá. Přijde první tragédie a v tomto případě Senny smrt, začne se něco dít, aby se předešlá tragédie neopakovala. Tato událost potkala bohužel nejlepšího jezdce F1. Nemám co bych vytkl... 9/10 = 95% ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší, skoro tří hodinovou verzi. Bez mučení se přiznám, že motorky, auta, ani formule mě nikdy nebavily. Tohle ale není jen o závodění. Je to příběh člověka, který šel za svým snem a bohužel mu nebylo dopřáno tolik štěstí jako ostatním. A co mě jako laika skutečně zarazilo, že si Senna na své auto dlouhou dobu stěžoval a přece se nic zásadnějšího s jeho stavem nedělo. Je zde krásně popsán vztah Senny s Prostem a jejich skoro až nepřátelský vztah. I pokud vás tohle sportovní odvědví nebere, běžte do toho. Stejně na konci slzy neudržíte! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2009 proběhlo hlasování mezi 217 bývalými a současnými jezdci o nejlepším závodníku F1 v historii. Vyhrál Ayrton Senna před Schumacherem a Fangiem. (Earl_23)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)
  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)

Reklama

Reklama