Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

boshke 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně slušným fanouškem F1, ač můj záběr a paměť - vzhledem k věku - začínají u soubojů Schumachera s Häkkinenem. A ač jsem samozřejmě věděl, že existovali jezdci jako Senna a Prost, nijak více jsem se o jejich historii nezajímal. Senna - jak závodník, tak dokument - mne dostal. Jen ty jeho kecy o Bohu mne nebraly stejně jako trochu moc patetický konec, ale při úmrtí velikána jeho rozměrů je asi pochopitelný. Bylo krásné, jak vzpomínal na ježdění motokár, protože tenkrát to bylo o závodění a ne o politice, která zrovna k němu rozhodně milosrdná nebyla. A úroveň nebezpečnosti tohoto sportu v porovnání s dnešní dobou je fakt neskutečná - hlava nechráněná, kokpit nic nevydržel. Hrůza... 100% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka autentickým záberom z ktorých je tento dokument doslova vyskladaný, sa stáva tento počin absolútne strhujúcim snímkom, popisujúcim postupný vývoj kariéry, až po tragický okamih úmrtia, zrejme najlepšieho pretekára "F1" všetkých čias - Ayrtona Sennu. Poviem to úprimne, mňa osobne formule nikdy nebavili. Tento šport si prvý krát získal moju pozornosť až po vzhliadnutí filmu - "Rivali". Kým v spomínanom snímku dostal priestor súboj dvoch odvekých protivníkov "Lauda vs Hunt", tu je to "Senna vs Prost", pričom prvo menovaný druhej dvojice bojoval nie len so súperom na trati, ale i s nelogickými pravidlami, či samotnou "špinavou" politikou, ktorá ho zrejme pripravila o život. ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší, skoro tří hodinovou verzi. Bez mučení se přiznám, že motorky, auta, ani formule mě nikdy nebavily. Tohle ale není jen o závodění. Je to příběh člověka, který šel za svým snem a bohužel mu nebylo dopřáno tolik štěstí jako ostatním. A co mě jako laika skutečně zarazilo, že si Senna na své auto dlouhou dobu stěžoval a přece se nic zásadnějšího s jeho stavem nedělo. Je zde krásně popsán vztah Senny s Prostem a jejich skoro až nepřátelský vztah. I pokud vás tohle sportovní odvědví nebere, běžte do toho. Stejně na konci slzy neudržíte! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý slovenský športový fanúšik si pri diskvalifikácii Ayrtona pri finále v roku 89 v Japonsku určite spomenie na prípad Martikán vs. Estanguet na LOH v Aténach a francúzsku diplomaciu. Je mi z nich nanič. Pri pohľade na Sennu a Prosta je úplne jasné, kto bol z nich ten sympaťák, milovaný davmi. Bohvie prečo už dnes F1 nie je tým, čím bývala za čias rivality týchto dvoch pretekárov a bohvie prečo nie som schopný pri nej vydržať dlhšie, ako jeden okruh. Dokument o jej najslávnejšom pretekárovi, o jej zákulisí, o tom, ako dokáže byť občas smiešna a ako veľa dokáže znamenať pre národ, pre ktorý je víťazstvo v nej to jediné, čo ju dokáže emocionálne držať nad vodou, je naopak zážitkom neopakovateľným. Argentína mala Maradonu, Brazília Pelého a Sennu. Spoločne mali a majú ešte boha. Bez problémov by som zvládol aj režisérsky zostrih. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • V roce 2009 proběhlo hlasování mezi 217 bývalými a současnými jezdci o nejlepším závodníku F1 v historii. Vyhrál Ayrton Senna před Schumacherem a Fangiem. (Earl_23)
  • Navzdory omezenému uvedení do kin se film ve Velké Británii zasloužil o rekord v sekci dokumentů, s výdělkem 375.000 liber za první promítací víkend. (HellFire)

Reklama

Reklama