Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý slovenský športový fanúšik si pri diskvalifikácii Ayrtona pri finále v roku 89 v Japonsku určite spomenie na prípad Martikán vs. Estanguet na LOH v Aténach a francúzsku diplomaciu. Je mi z nich nanič. Pri pohľade na Sennu a Prosta je úplne jasné, kto bol z nich ten sympaťák, milovaný davmi. Bohvie prečo už dnes F1 nie je tým, čím bývala za čias rivality týchto dvoch pretekárov a bohvie prečo nie som schopný pri nej vydržať dlhšie, ako jeden okruh. Dokument o jej najslávnejšom pretekárovi, o jej zákulisí, o tom, ako dokáže byť občas smiešna a ako veľa dokáže znamenať pre národ, pre ktorý je víťazstvo v nej to jediné, čo ju dokáže emocionálne držať nad vodou, je naopak zážitkom neopakovateľným. Argentína mala Maradonu, Brazília Pelého a Sennu. Spoločne mali a majú ešte boha. Bez problémov by som zvládol aj režisérsky zostrih. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Formule 1 nepatří zrovna mezi mé nejoblíbenější sporty, protože je především o týmové politice a taktice a teprve pak až o jízdních dovednostech. Nicméně i přesto jsem viděla spoustu závodů a při nich komentátoři často prohodili jméno Senna, hlavně v kontextu smrtelných nehod. Až teď jsem se ale dozvěděla, kdo vlastně Senna byl. Byl jednou z těch osobností, které se rodí jen velmi zřídka. Celý dokument vám ho dokáže tak přiblížit, že vám při jeho poslední jízdě naskočí husí kůže. Tvůrci měli k dispozici spoustu archivních záběrů, které z tohoto dokumentu praktikcky tvoří film. Jen občas uslyšíme z voiceoveru nějaký ten komentář. "Slzopudné" záběry, na které si tu někdo stěžoval, tomuto dokumentu dodávají spolu s dokonalou hudbou ohromnou dávku srdce a nesnaží se z diváka nějak pokrytecky ždímat emoce. Jen po pravdě ukazují, jak tragický je tenhle životní příběh, který mi ještě teď vhání slzy do očí. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý dokument, napěchovaný emocemi a protknutý působivou sportovní atmosférou. Mně osobně Formule 1 nikdy moc neříkala, ale Senna byl opravdu velikán, dokonalý vzor a sympaťák každým coulem, takže s jeho životní cestou, velkými triumfy a tragickým vyvrcholením jsem se velmi rád seznámil, a nakonec jsem měl hodně práce, abych zadržoval slzy. Nikdy bych neřekl, že se dá životopis složený převážně z rozhovorů a záběrů ze závodění natočit takhle poutavým a bezchybným způsobem.. Mýlil jsem se. 100% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Wow. Byl jsem do filmu tolik zažraný, že jsem si během něj nenašel ani čas podívat se na stopáž a už vůbec ne kolik je vlastně hodin. Příběh silně věřícího člověka, (jak už to v Brazílii bývá), který zasvětil celý svůj život věci ve které patřil k tomu nejlepšímu na světě - závodění. Ovšem při pohledu na jeho jezdecký styl, ve kterém jezdí na absolutní hraně možností svých i svého vozu(dovolím si říct až daleko za hranicí), se není ani moc co divit, že to dopadlo, jak to dopadlo, což je však obrovská škoda. Soudě podle počtu dětí v Brazílii, kterým zajistil nějaké vzdělání, to byl více než dobrý člověk. Naprosto excelentní dokument, obvzláště pro nás mladší, kteří třeba ani neměli tu možnost příběh tohoto brazilského superjezdce poznat dříve. Já jako takřka pravidelný divák formule 1 mohu za sebe říct, že od doby co Senna utrpěl tu tragickou nehodu, tak se fungování formule 1 změnila k nepoznání naprosto po všech stránkách. No nemám moc co dodat závěrem. Dokument zpracovává nesmírně zajímavý život Ayrtona Senny a zpracovává ho divácky velmi atraktivní formou. Nejsem si sice jistý, jak tenhle dokument budou hodnotit lidé, kterým formule1 nic neříká, ale to není moje starost. Za mě naprosto upřímných 5*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem lepší sportovní dokument. Fascinace světem F1 mě už dávno přešla, ale rád jsem si zavzpomínal a vrátil se. Kromě dynamického střihu a dobrého rozvržení je největší síla dokumentu v jeho výpovědní hodnotě o veřejných i neveřejných manipulacích a pohledu za oponu. Senna byl král a zasloužil si dokument podobné kvality. Už jen sehnat delší verzi a doufat, že vystřižené scény ještě zlepší výsledný komplexní dojem z Kapadiova skvostu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)
  • Film se v Česku promítal pouze jednou v jediném kině v Praze a projekce se účastnil osobně i stávající pilot Formule 1 Bruno Senna, synovec Ayrtona Senny. (Ahurmen)
  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)

Reklama

Reklama