Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

yehudit 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, jak Norsko skáče co se týče vězeňství z extrému do extrému. Na počátku 20. století připomínalo i vězení pro mladistvé koncentrační tábor a na začátku toho 21. připomíná vězení masového vraha dětí luxusní byt s posilovnou a plazmovou televizí. Jisté je, že patologické osobnosti, a zejména děti "převychovat" hrubým chováním, nadávkami na jejich "kurevské matky" a přísnými tresty nelze. Vzpomněla jsem si na experiment, kdy odvezli všechny vězně na jeden izolovaný ostrov, na kterém postupně vznikla normálně fungující společnost, zatímco v zemi jejich původu kriminalita neklesla. Na samotném filmu oceňuji především herecký výkon Benjamina Helstada, který se ujal role charismatického silného "vůdce" velice přesvědčivě. Celý film na mě působil uvěřitelným dojmem, skvělá byla i hudba a závěr. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatický filmársky počin, ktorý mi svojou témou čiastočne pripomenul aj iný úspešný severský (ale pre zmenu švédsky) snímok Ondskan, ktorý mimochodom radím medzi svoje obľúbené. Severania sa tentokrát opäť ukázali vo veľmi dobrom svetle a dokonca aj ten ich povestný chlad bol cítiť snáď z každého jedného záberu, bol skrátka všadeprítomný. Vlastne celá atmosféra sa niesla v takom "chladnom" (alebo ak chcete surovom) duchu, čo samozrejme myslím len v dobrom. Po vizuálnej stránke to bolo prakticky bez jedinej chybičky, dej taktiež zvládnutý bez nejakých väčších zádrheľov (i keď miestami by možno neuškodilo trochu viac napätia), čiže z môjho pohľadu prevažne spokojnosť. A aj keď kvalít už spomínaného Ondskanu to (pochopiteľne) nedosahuje, tak či tak je to stále fajn, silný nadpriemer. Jeden zo skupinky tých filmov, ktoré dokazujú, že aj európska kinematografia predsalen stojí za to (no a konkrétne u tej severskej to platí dvojnásobne!). Vskutku vydarená záležitosť. 4/5 ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film, jehož účelem bylo zřejmě vyvovolat katarzní efekt typu: hezcí, mladí a v podstatě nevinní chlapci jsou tu týrání jako dobytek, zatímco my, staří, škaredí a všemi mastmi mazaní darebácí si tady užíváme na druhé straně. Nicméně před sto lety se na mládež dívalo trochu (možná i docela hodně) jinak: buďto se zařadíš, buďto budeš hrát s kartami, které jsme ti rozdali, nebo pojdi. Z tohoto pohledu není život na ostrově Bastøy (Basťáku neboli Pasťáku) před příchodem Erlinga nijak zvlášť vyhrocený, následná spontánní vzpoura je přece jen hodně nadsazená... Obecně mám pocit, že neustálé přepisy literatury do filmu kinematografii příliš neprospívají. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Ondskanem a takovýma těma příběhama z vězení, jako Poslední pevnost. Poslední pevnost nebo Shawshank. V každým případě je C-19 tvrďák podle mýho gusta, scénu s umyvadlem jsem si pustil asi třikrát. O věrohodnosti příběhu se samozřejmě dá pochybovat, takhle zpracované to vypadalo, že je to neoprávněně trestaná skupina hrdinů. Nicméně drsárna, už jen jak se jim pořád kouří od pusy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem prevýchova ako remeň. Nechcel by som byť v koži tých chlapcov. Zvláštne keď si predstavíme, v akom luxuse si teraz žijú väzni v Nórsku. Pekný kontrast s minulosťou, a to pritom išlo "iba" o polepšovňu. Dejová linka je nabitá vypätými situáciami, hroznými životnými podmienkami chlapcov, krutosťou, bezcitnosťou, zbabelosťou, klamstvami a surovosťou. A k tomu sa pripája ešte aj typický severský chlad, ktorý podčiarkuje už aj tak hrozne bezútešnú atmosféru snímku. Všetko tak speje k nevyhnutným udalostiam... Ďalší filmový príklad o tom, ako nespravodlivosť vždy vládla svetu. Jasný nadpriemer, určite odporúčam. 85/100 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)
  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry. (SniperG1)

Reklama

Reklama