Reklama

Reklama

Krev v mobilech

(festivalový název)
  • Dánsko Blod i mobilen (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (61)

Luke7 

všechny recenze uživatele

Autor toho dokumentu se rozhodl vypátrat zdroj minerálů použitých při výrobě jeho mobilu Nokia. Snaží se jednat s vedením Nokie o otázce původu minerálů. Nokie o problému ví už 10 let a vpodstatě jen mlží a vymlouvá se na položené otázky. Přitom by stačilo tlačit na dodavatele ohledně původu minerálů, tak jak to je zavedeno u některých dřevin. Je třeba také většího tlaku spotřebitelů, aby s tím výrobci konečně začali něco dělat. V dokumentu se také dozvíte, že minerály před další úpravou se dají vystopovat pomocí geologického původu. Veškeré odpovědi Nokie na otázky byly tím pádem jen výmluvy a lži. Svělý byl sestup do nitra dolu, který je až 100m hluboký bez zajištění proti sesuvu a dobívájí zde mineráli spousty lidí včetně dětí. Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

enjoi 

všechny recenze uživatele

I přes velmi subjektivní doprovodný komentář a absenci nějakých obsáhlejších faktů oceňuji na tomto dokumentu hlavně to, že se tvůrce odvážil jet až přímo na „místo čínu“ i přes všechna varování. Podmínky, ve kterých tam lidé žijí a pracují jsou naprosto otřesné a korporace, těžící z jejich trvdé práce, s tím očividně nehodlají nic dělat. Stojí za zhlédnutí. 70 % ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Cestopisné dokumenty většinou nesměřují do Konga. Jediný další dokument, který jsem o Kongu viděla, byl o ženách a násilnostech na nich páchaných. Tento o mužích, jež jsou obětí lhostejnosti. Pracují v dolech, které nepodléhají pravidlům bezpečnosti. Podléhají ozbrojeným skupinám. Na druhé straně stojí firma Nokia, která je symbolem lži, když tvrdí, že nemůže původ minerálů vystopovat, a lhostejnosti, když dovolí zabíjení tím, že dává přednost zisku před zodpovědností. Jsou však peníze víc než člověk? ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Snaha možná... Ale jaký konkrétní přínos má tento film, to nevím... A jen tak mimochodem napadly někoho důsledky snah autora? Dejme tomu, že společnosti přestanou kupovat "krvavé" suroviny = poptávka klesne na nulu = doly přestanou těžit = miliony lidí přijde o práci a...? No co s nimi? Pomřou hlady rychleji než v dolech = jsme tam, kde jsme byli = díky tomu že nekupujeme, zase umírají lidé... ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Páni - to je ale moralizující konina. Kdyby se někdo dal do pátrání za jakých podmínek se v Číně vyrábí některé zboží a proč je tak levné, šlo by o hubu ještě víc a takových případů jsou na světě jistě mraky....Jeden ze zaměstnanců výrobce to řekl přibližně tak - kousky materiálu na sobě nemají napsáno za jakých podmínek byly vytěženy nebo kam jdou peníze za jejich zakoupení....a to byla jediná rozumná a shrnující věta celého dokumentu jehož hodnota je téměř absolutní 0. Dobrý komentář - Paity. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Dokument přichází hned v úvodu s alarmující informací, že za posledních 15 let přišlo v Kongu o život nejméně 5 milionů lidí. Avšak svobodný stát Kongo již v minulosti během kruté vlády a hospodaření Belgického krále, jak se nechával nazývat Leopold II., za pouhých 30 let v letech 1885 - 1915 snížil počet obvyvatel Konga z 30 na 15 milionů. Tento čin však oproti dnešním praktikám nezůstal bez povšimnutí a byl takřka světem donucen svou personální kolonii opustit. Dnešní situace je samozřejmě jiná, také o penězích, ale ze kterých však neprofituje pouze jednotlivec. (Expertt)

Reklama

Reklama