Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojdílný televizní film Mŕtvi nespievajú natočil Andrej Lettrich podle předlohy Rudolfa Jašíka. Odehrává se během druhé světové války a seznamuje nás s osudy lidí ze slovenského města Pravno, kteří se museli vyrovnat se spojenectvím s Německem. Jde třeba o otce dvou dětí Münicha (J. Kroner), co byl nucen svůj dům předělat na tkalcovnu pro německou armádu a jenž propadl nezřízenému pití. Nebo místního člena utajené odbojové komunistické buňky Driňu (E. Romančík) vedoucího spory s mladým pošťákem Remešem (K. Spišák), jehož za jeho hloupé eskapády považuje Driňa za anarchistu. Či Žida Häksche (J. Budský), který se ukrývá před nacisty v domě pana Machoně (L. Chudík). Příběh však sleduje také slovenskou jednotku na východní frontě bojující na straně Německé říše. Mezi nimi je i poručík Ján Kľako (Š. Kvietik), pocházející právě z Pravna. Za ten čas v armádě si prošel svým a čím dál tím více je na pochybách – za koho vlastně bojuje, za jakou myšlenku a pro co se má obětovat? Přestává všemu věřit a od zhroucení a zoufalství jej dělí jen jeho krajané-spolubojovníci, ale také i rum… (Česká televize)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Přidávám se k těm, koho zklamal amatérismus na všech frontách. Ve srovnání s dnešním filmařským řemeslem prakticky nekoukatelný, i v kontextu doby pak bohužel podprůměr. Škoda, asi ani nevím o pořádným filmu s podobným tématem.

JZaborsky

JZaborsky (hodnocení, recenze)

Tenhle film bych rád někdy viděl. Kdysi jsem četl Jašíkův román (strašně šokující je ten konec, kdy se člověk najednou ocitne před větou, kterou už autor nestihl dopsat....) a docela by mě zajímalo, jak vypadá jeho TV verze...Každopádně to utrpení slovenských vojáků na východní frontě (v případě Jašíka autobiografické) si z románu pamatuju dodnes.

Reklama

Reklama