Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný, extravagantní, virtuózní klavírista a bavič Liberace v sedmdesátých letech minulého století zaujal americké publikum svými působivými i provokativními výstupy tak jako málokdo. Byl hvězdou na pódiu i na televizní obrazovce, v soukromí si nejednou dopřával nákladné výstřednosti. Měl velký úspěch především u ženského publika. Jednoho dne se Liberace zamiluje do svého mladého řidiče, ten je zase okouzlen světem, v němž se pohybuje. V době, kdy nebylo možné veřejně přiznat homosexuální orientaci, společně tajně prožijí pět let... Životopisné drama, vyprávějící o komplikovaném, dramatickém vztahu dvou rozdílných mužů, natočil známý režisér Steven Soderbergh, jenž film postavil na kombinaci hereckých hvězd. Hlavní dvojici pod jeho vedením ztvárnili Matt Damon a Michael Douglas. (Česká televize)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (322)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Konečne po dlhšej dobe životopisný príbeh, aký mám rada. Teda idúci pod povrch a ukazujúci súkromný život, bez veľkých príkras. Iste viem si predstaviť, že životný štýl "Waltera" Valentina Liberace nemusí byť každému po chuti a radšej by na plátne videl inú verziu jeho životného príbehu. Mne osobne táto podoba filmu vôbec nerušila ba priam naopak, bavila ma. Každý človek je svojím spôsobom výnimočný a je skvelé ak filmár dokáže túto jeho výnimočnosť ukázať. Zvlášť ak je ukázaná tak, že by sa nepáčila ani tomu o kom je... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poprosil bych oscarovou nominaci za kostýmy, masky a pro Michaela Douglase!! Steven Soderbergh válí. Nesmírně zajímavý tvůrce dokáže točit/měnit žánry jako málokdo. Jeho (reálného) hrdinu zná v našich končinách jen hrstka lidí. Perfekcionista Soderbergh tak velmi svižně a svým způsobem přitažlivě představuje slavného pianistu s líbivým repertoárem, který si potrpěl na bizarní nablýskané kostýmy, masivní šperky, plastické operace a mladé zajíčky. Sledujeme jeho soužití s posledním mazlíkem Scottem, což vyvolává řadu dramatických situací, Soderbergha přesto nejvíc zajímá ztráta identity. Snaha vyhýbat se veřejnosti a tutlat homosexuální sklony, šlechtit falešný obraz (pleš, plastiky), nezpochybnit romantický ideál pro tisíce fanynek, „překopat“ obličej nové hračky ku podobě/představě své. Právě po bouřlivém rozchodu s (už troskou) Scottem vznikla i vzpomínková kniha, která se stala základem filmu. Výsledek je milostný gay kýč, který je nesmírně umně stylizovaný, že musí mít divák obrovskou radost z každého detailu. Soderbergh až překvapivě snadno vystihl energii města zasvěceného hazardu. Samozřejmě se dívá pod pokličku i jeho odvrácené straně, tedy kolotoče plného alkoholu, drog i nastupující hrozby pohlavních chorob. Film, který, pokud selhává, tak místy na emociální úrovni, zdobí herci. Matt Damon to měl obtížnější, přesto je jeho pošetilé naivní ucho dokonalé. Jeho přerod k zoufalému zhrzenému milenci je výtečný, až divák rychle zapomene na všechny ty hercovy chlapácké role. U Michaela Douglase je přeměna ještě razantnější – chlapík, který vždycky představoval mužnost (nikoli chlapáckost akčního hrdiny) je v roli ješitného stárnoucího homosexuála výborný. Liberace mu nabídl jednu ze tří nejlepších hereckých možností kariéry. Ovace kritiků si plně zaslouží!! ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Starý, úspešný, bohatý muž potrebuje mladú múzu, ktorá mu dodá elán do života a práce ako takej. A keď čaro múzy začne vyprchávať, tak si nájde novú mladšiu múzu, a tak dokolečka dokola. Zopár drobností tento film však vytrháva z obohranej  jednoduchosti. Vycucávanie bateriek, až do úplne poslednej kapičky, je v tomto prípade hodené do extra trblietavého homosexuálneho kožúšiku. A predovšetkým, ústredné postavy stvárnili Matt Damon a Michael Douglas. Damon zvládol všetky tie vývojové fázy na výbornú. Natešený, mladý pupuš, ktorý sa tak rád stal rozmazlovanou bukvičkou, čakajúcou na nový ksicht schopný nasiať závislosť. A Douglas? Hlavný ťahák filmu. Perfektne zvládnutá rola. V rámci jeho kariéry by som ju zaradil jednoznačne medzi Top 5, vedľa mien ako Jack Colton (Honba za diamantem), Gordon Gekko (Wall Street) či Oliver Rose (Válka Roseových). Pre mňe je Liberace! predovšetkým vydarenou komédiou, kde je strašne poznať, že do toho herci išlo naplno a s veľkou chuťou. Už len to, ako si Douglas mlčky očami premeriava Damona, dodá viac vtipu ako väčšina hollywoodskej komediálnej produkcie. Záverečná 1/4 filmu mi už tak nesadla, ale na zážitku nijako neubrala. Z vedľajších postáv najviac vyčnieval Rob Lowe (Dr. Jack Startz) a jeho prižmúrený plastický pohľad. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Ničím neurazí, ale ani nepřekvapí. Život slavného pianisty, jehož jméno bude většině českých diváků neznámé, je ideální látkou k filmovému zpracování. Těžko by ale někdo hádal, že se režie bude chtít zhostit právě Steven Soderbergh. Skvělé vybrané herecké obsazení na němž je celý film postaven, je však pro režiséra takového formátu poněkud málo. Film svým rychlým tempem nenudí, ale díky mělkému přístupu k tématu a žánru s kterým se nepracuje nějak zajímavě, jde jen o další z mnoha biografií. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Co na to říct? Život hvězd není procházka růžovým sadem, ač to tak vypadá a nabádá okolní svět k závisti. Zvláštní příběh o zvláštním člověku, který přes všechny své manýry a rozmary, žil naplno a život užíval plnými doušky. To už je k závisti pořádný důvod, ne jeho tantiémy, bohatství, sláva, ale..."Miluji tě nejen pro to, kdo jsi, ale pro to, kdo jsem já, když jsem s tebou. Miluji tě, protože jsi toho udělal tolik, abych byl šťastný. Udělal jsi to jen tím, že jsi byl." Životy slavných hvězd podobné jako vejce vejci, jsem zvědavá jak se někdo někdy popere s tím JEHO. Snad to zvládne se ctí bez ohledu na cokoli! ()

Galerie (50)

Zajímavosti (16)

  • Hlavní roli měl původně hrát Nicolas Cage, který chtěl na post režiséra dosadit Miloše Formana. Ve stejné době společně plánovali ještě životopisné drama Amarillo Slim, ale i z toho nakonec sešlo. (Edgerton)
  • "V jedné scéně musím vylézt z bazénu, jít k Michaelu Douglasovi, obkročmo si na něj sednout na lehátku a začít ho líbat. A v tom scénáři nejde o žádnou pusu, museli jsme se líbat pěkně vášnivě. Michael ale líbal úžasně," doplnil k natáčení Matt Damon. (Saur.us)

Související novinky

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama