Reklama

Reklama

Wallace a Gromit: O chloupek

  • Česko O chloupek (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Rodinný
Velká Británie, 1995, 30 min

Režie:

Nick Park

Scénář:

Nick Park

Hudba:

Julian Nott
(další profese)

Obsahy(1)

Wallace, Gromit, zločinný buldog Preston a krásná Vendulína... Britský oscarový animovaný film Nicka Parka. Ovce, úklady a láska – to všechno čeká v této půlhodině pana Wallace a jeho inteligentního psa Gromita ve strhujícím, napínavém ale i humorném příběhu nazvaném O chloupek. Nick Park za něj v roce 1996 získal Oskara. Rafinovaně realizovaný animovaný film, kombinující formelu s kostrami klasických loutkových filmů, kde počet střihů 10krát převyšuje hraný akční film, a kde tedy záleží na jakémkoliv detailu. Zde totiž rozhodují „ohromné maličkosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pane režisére, s těma ovcema to byla trošku laciná podpásovka, ale vyšla dokonale. Naprosto odzbrojujících 30minut, u kterých navíc zjistíte, že nejde jen o ty vyjukané ovce, ale že je to parádně udělaný film, se vším všudy. A Grommit se u mě definitivně zařadil do TOP 5 nejsympatičtějších filmových postav. PS: Pižla i samotné ovce dostaly prostor v Aardmanovském večerníčku "Shaun the Sheep". ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální krátkosáhlé dílko, jež překonává žánrově podobné snímky nejen na poli animace. Neskutečná podívaná se schopností rozličných nálad a atmosfér, kdy dovede z mrazivé typickosti detektivky udělat humornou lehkovážnost s prvky absurdity. Hodně také dělají na animák nezvyklé narační prvky, jež si hrají s detaily a pozorností diváka. A samotná výtvarná stránka je bez debat, plastelínová forma je velmi podmanivá vybízející k mnoha nápadům, jež autoři plně využívají a zároveň to beru jako takovou poctu poctivé ruční práci. Bezdebatních 10/10. ()

Reklama

maniak.sused 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval som sa medzi slabými štyrmi a silnými tromi, nakoniec som zvolil druhú alternatívu, pretože filmík je to síce milý, ale predsalen trochu preceňovaný. Forma zaujímavá a príjemná, ale obsah príliš nenápadný a keď sa ma raz niekto opýta na najkultovejšie animáky, tento mi na rozum určite nepríde. Na to by to chcelo určitú vyhranenosť a väčšiu intenzitu. Ale za pozretie určite stojí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je jednoducho bomba! Dokonalosť sama a musel by som vymenovať veľa superlatívov aby som mohol vyjadriť pocity. Krásne jednoduchý humor s jednoducho krásnou grafikou, nemám čo vyčítať. Na ovčiu synchronizáciu na sajdke nemám slov. Azda len to, že chcem vidieť viac Parka. Týchto pár dielov mi jednoducho nestačí! 90%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Plastelínový mág okouzlujících filmečků Nick Park si pro svůj další počin vybral vpravdě hitchcockovskou zápletku, ve které se objevuje nebezpečný buldok, nenažraná ovce Pižla i továrna na psí žrádlo. Nechybí starý mládenec Wallace, který se tentokrát zamiluje, a jeho věrný pes Gromit, který se tentokrát dostává do vězení za zabíjení ovcí. Parkovým filmům určitě prospívá kratší délka a i přes nánosy plastelíny jsou sakra dospělé. Dokonce z toho byl pro tenkrát Oscar za krátkometrážní animovaný film. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Preston (jméno zlého psího neřáda) je rovněž název rodného města režiséra Nicka Parka. (Valsadora)
  • Poprvé se zde objevuje ovečka "Pižla", která poté dostala svůj vlastní seriál Shaun the Sheep. (melloun)

Reklama

Reklama