Reklama

Reklama

Ukradené Vánoce

  • Česko Ukradené Vánoce Tima Burtona (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jack Skellington je oblíbený vládce městečka Halloween, který dohlíží na tvoření všech morbidních potěšení, hrůz a překvapení. Jack je svou každoroční neměnnou rutinou absolutně znuděný. Jednoho dne se ocitne v sousedním Vánočním městě a za zvuků vánoční hudby prozkoumává zdejší tradice a obyvatele. Rozhodne se, že unese Santu Clause a uspořádá si Vánoce podle vlastních představ. Na pomoc si pozve své přátele ze záhrobí a vyrobí nádherné dárečky pro všechny hodné děti. Naloží je na sáně tažené kostrami sobů a vyráží nadělovat vánoční pohodu. Co na to budou říkat děti, až jim dárky budou předávat duchové a vlkodlaci? (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (796)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších estetických počinů světového animovaného filmu, který vyšel z dílny režiséra a v tomto případě producenta a imagologa projektu, Tima Burtona. Burton má neskutečně obrovský tvůrčí kapitál, když je schopen přijít s nápadem a posléze realizovat podobně nekonvenční snímek. Osobitá makabrózní poetika, důraz převážně na expresívní funkci uměleckého díla, přičemž podceněna není ani funkce zábavní (téměř každý obraz obsahuje nějaký gag či drobný vtípek) a odpočinková, velmi příznakový neotřelý styl animace, metamorfóza hodnot (dobro ale nakonec i přesto vyhraje, koneckonců je to pohádka...), zasazení příběhu do Burtonova oblíbeného záhrobního světa s jeho emblémovými postavami - kostlivci, duchy, upíry, vlkodlaky, šílenými vědci... K realizaci projektu si Burton coby impresário přizval režiséra Henryho Selicka a především Dannyho Elfmana, který k celému filmu zkomponoval hudbu a nazpíval i hlavní part kostlivce Jacka Skellingtona. Nezdůraznil jsem totiž ještě to nejpřekvapivější - Ukradené Vánoce Tima Burtona jsou muzikálem, určeným nejspíše dětskému divákovi. Filmový tvar je tedy jakýmsi pásmem hudebních čísel, které spojuje jednoduchá dějová kostra - kostlivec Jack Skellington, typická bizarní postava Burtonovského světa, bytost uvězněná v monstrózní tělesné schránce, ale uvnitř hluboce citlivá a dá se říci lidská, jejíž obdoby najdeme snad v každém impresáriově filmu, se necítí ve svém údělu šťasten a vnitřně naplněn, náhodou se dostane do říše Santy Clause a napadne ho spásná idea - udělat dětem Vánoce po svém... Zprvu dobře míněný nápad se v praktické realizaci záhrobního světa zvrhne v cosi vysloveně negativistického a nový dýňový Santa se stává poslem Vánoční Apokalypsy... Jak už to u Burtona bývá, vše nakonec zachrání láska a divákům zbude hřejivý pocit, že ani v záhrobí nepřestávají platit humanizovaně metafyzické principy... Podobné filmy: Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Frankenweenie ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mierne natiahnutý príbeh rozvíjajúci motív nespokojnosti sveta v ktorom žijeme. Tu je to svet príšer, duchov a monštier a hlavným nespokojným je kostlivec Jack, ktorému monotónnosť halloweenského strašenia ide na nervy. Jedného dňa objaví čarovný svet Vianoc a onedlho nájde zmysel ako prispieť svojou troškou do komína. Dokonalé výtvarné stvárnenie bábok a zaujímavé detaily neprekryli slaboduchosť deja a trhliny nudy, ktoré mala zrejme vyplniť originálna hudba. Tá však v mojom prípade nezabrala, rovnako ako odkazy na mne cudzie mystické detské ikonky (santa Claus na saniach, Halloween). Ľudsky tvorivé hrejivé teplo idúce zo srdca (nech už je akokoľvek morbídne a cynické) som v tomto prípade neucítil. Namiesto toho som videl chladný a vykalkulovaný, hoci technicky a výtvarne obstojne zvládnutý muzikál. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tim Burton a Danny Elfman jsou jasnou zárukou nečeho pohádkově-temného a přesto krásného. Elfmanova geniální pohádkově hororová hudba podle mě nemá konkurenci ve svém stylu a v tomto filmu opět ukazuje jak dokonale umí skládat hudbu. Poutavý příběh s animovanými postavičkami, které jsou tak hnusné až jsou krásné a srandovní. Halloweenské město plné potvůrek od upírů, přes duchy, kostlivce, čarodějnice až ke zlým dětem. Deprimovaný Jack, který již má dost stereotypu stále se opakujícícho Halloweenu. Pak pozná další svátek a tím jsou Vánoce. Je jimi okouzlena fascinován a nedokáže pochopit, že každý svátek má svůj smysl, svůj význam své důležité místo. Krásné, mrazivé, vtipné a fascinující. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnuti musim zmenit hodnotenie zo 4* na 5*. Okrem uzasne graficky spracovanych scen (na ktore sa da pozerat do nekonecna a stale v nich nachadzat nieco nove), som si az na druhykrat uvedomil vynikajucu hudbu. Dalsie zo skvelych, ponurych Burtonovych diel. Najkrajsia, najmorbidnejsia a najvtipnejsia vianocno-halloweenska rozpravka. [ Napriek tomu, ze je Sally handrova babika vypchata listim, vyzera celkom hot ;-) ] ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 7/10/// +postavičky, hudba, příběh -pro někoho možná příliš silná káva/// Tomuhle skvostu jsem se vždy obloukem vyhýbal (teď nechápu proč), ovšem když jsem se najednou odhodlal, že se na něj mrknu, tak už jsem nemohl oči odtrhnout. Stopáž je tak akorát. Postavičky jsou pěkně zrůdné a strašidelné a celé to působí tak úchylně, až je to zábavné. Nejvíce mě však zaujal snímek texty a hudbou. To je prostě paráda, někdy na to mrknu znova. Jediné co lze vytknout: tak to, že s přibývajícím časem zjistíte, že ty písničky jsou si hodně podobné. Ale to je jen detail na jinak fain hororovomuzikálové pohádce, před kterou bych vlastní děti neposadil. Už se nemůžu dočkat Mrtvé nevěsty :-)/// Celkem 79%/// ()

Galerie (91)

Zajímavosti (27)

  • Ukradené Vánoce se staly prvním loutkovým filmem velkého studia s historicky největším rozpočtem. (Trainspotter)
  • Tim Burton se zprvu setkal s odmítavým postojem producentů studia Disney. Až teprve po natočení Batmana, nejúspěšnějšího filmu roku 1989 s milionovými tržbami, se věci začaly hýbat. (Trainspotter)
  • Inspirací pro film se údajně Timu Burtonovi stala návštěva obchodního domu, kde v tu dobu nahrazovali halloweenskou dekoraci vánoční výzdobou. (Trainspotter)

Související novinky

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

24.01.2013

„Kniha hřbitovů“ populárního fantasy autora Neila Gaimana je tak trochu hororovou variací na slavnou Knihu džunglí. Jak už název napovídá, neodehrává se v džungli, ale na hřbitově, kde sirotu jménem… (více)

Reklama

Reklama