Reklama

Reklama

Ukradené Vánoce

  • Česko Ukradené Vánoce Tima Burtona (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jack Skellington je oblíbený vládce městečka Halloween, který dohlíží na tvoření všech morbidních potěšení, hrůz a překvapení. Jack je svou každoroční neměnnou rutinou absolutně znuděný. Jednoho dne se ocitne v sousedním Vánočním městě a za zvuků vánoční hudby prozkoumává zdejší tradice a obyvatele. Rozhodne se, že unese Santu Clause a uspořádá si Vánoce podle vlastních představ. Na pomoc si pozve své přátele ze záhrobí a vyrobí nádherné dárečky pro všechny hodné děti. Naloží je na sáně tažené kostrami sobů a vyráží nadělovat vánoční pohodu. Co na to budou říkat děti, až jim dárky budou předávat duchové a vlkodlaci? (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (795)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Překrásné animované dítko Tima Burtona, které s přibývajícími roky nic neztrácí. Originální a VELMI černý humor v duchu pohádek pro nebojácné děti, doplněný skvělými písničkami i hudbou Dannyho Elfmana (tenhle OST se mi překvapivě líp poslouchá samostatně), a co vůbec lze napsat jiného než ti, kdož tak učinili přede mnou. Dávám 90% a dodávám, že Corpse Bride je mi přece jen trošku milejší...to bude asi tím Heleniným hlasem;) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

A teď Vám milé děti povím pohádku o Satanovi Kalousovi, který jmenuje se Jack Skellington. Je to král Halloweenu, ale pokud budete zlobit maminku, ukradne nám Vánoce a společně se sobími kostíky Vám nadělí dárečky, které Vás sežerou. ***** ano tak toto budu vyprávět jednou svým dětem a pouštět na dobrou noc, když budou zlobit.. a až vyrostou budou Jacka milovat jako nyní já.. nejenže se na něho a zbytek obyvatelstva v městě Halloween nedá zlobit, oblíbíte si je, budete je stále chtít vidět, ale hlavně slyšet.. je to kouzelný příběh, který si zaslouží ohyzdně mi zdobit poličku :) ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 1,671 // Otvárací Víkend USA: $8,212,477 // Bábková animácia je pre mňa tým najhorším prevedením animácie, aké len môže byť. Ako nič proti tomu nemám, jednoducho to nieje moja šálka kávy, avšak texty a hudobné prevedenie stoja za zhliadnutie tohto snímku..... 60% ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velke zklamani. Pripada mi to jako marna snaha o originalni vytvarne hudebni pocin. Vsechno pusobi vykonstruovane, neprirozene, prazdne, temer bez emoci. Asi jsem cekal prilis. Takze hlavni poslestvi meho komentare hledejte v teto rade: "Snazte se od toho cekat daleko mene, nez byste podle vysokych hodnoceni cekali." Ja jsem to neudelal a ve vetsine pripadu to nedelam. U Nightmare Before Christmas se mi to vymstilo a mrzi me to :-( ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších estetických počinů světového animovaného filmu, který vyšel z dílny režiséra a v tomto případě producenta a imagologa projektu, Tima Burtona. Burton má neskutečně obrovský tvůrčí kapitál, když je schopen přijít s nápadem a posléze realizovat podobně nekonvenční snímek. Osobitá makabrózní poetika, důraz převážně na expresívní funkci uměleckého díla, přičemž podceněna není ani funkce zábavní (téměř každý obraz obsahuje nějaký gag či drobný vtípek) a odpočinková, velmi příznakový neotřelý styl animace, metamorfóza hodnot (dobro ale nakonec i přesto vyhraje, koneckonců je to pohádka...), zasazení příběhu do Burtonova oblíbeného záhrobního světa s jeho emblémovými postavami - kostlivci, duchy, upíry, vlkodlaky, šílenými vědci... K realizaci projektu si Burton coby impresário přizval režiséra Henryho Selicka a především Dannyho Elfmana, který k celému filmu zkomponoval hudbu a nazpíval i hlavní part kostlivce Jacka Skellingtona. Nezdůraznil jsem totiž ještě to nejpřekvapivější - Ukradené Vánoce Tima Burtona jsou muzikálem, určeným nejspíše dětskému divákovi. Filmový tvar je tedy jakýmsi pásmem hudebních čísel, které spojuje jednoduchá dějová kostra - kostlivec Jack Skellington, typická bizarní postava Burtonovského světa, bytost uvězněná v monstrózní tělesné schránce, ale uvnitř hluboce citlivá a dá se říci lidská, jejíž obdoby najdeme snad v každém impresáriově filmu, se necítí ve svém údělu šťasten a vnitřně naplněn, náhodou se dostane do říše Santy Clause a napadne ho spásná idea - udělat dětem Vánoce po svém... Zprvu dobře míněný nápad se v praktické realizaci záhrobního světa zvrhne v cosi vysloveně negativistického a nový dýňový Santa se stává poslem Vánoční Apokalypsy... Jak už to u Burtona bývá, vše nakonec zachrání láska a divákům zbude hřejivý pocit, že ani v záhrobí nepřestávají platit humanizovaně metafyzické principy... Podobné filmy: Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Frankenweenie ()

Galerie (91)

Zajímavosti (27)

  • Pro animaci švenků (tj. pohyblivých záběrů) bylo použito počítačové techniky pro správné určení pozice kamery a jejího plynulého pohybu. (Trainspotter)
  • Henry Selick, který se ocitl v poměrně nevděčné roli, také prohlásil: Tim snesl vejce, ale já jej musel vysedět. On se ve studiu za ty dva roky objevil snad jen pětkrát.“ (Trainspotter)
  • Danny Elfman se vlastně stal scenáristou, protože jeho písně, skládané chronologicky, tvoří celou páteř snímku. Práce mu prý nikdy nešla tak dobře od ruky. (Trainspotter)

Související novinky

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

24.01.2013

„Kniha hřbitovů“ populárního fantasy autora Neila Gaimana je tak trochu hororovou variací na slavnou Knihu džunglí. Jak už název napovídá, neodehrává se v džungli, ale na hřbitově, kde sirotu jménem… (více)

Reklama

Reklama