Reklama

Reklama

Atlantida: Síla legendy

(TV film)
  • Francie Atlantis : The Power of a Legend
Francie, 1997, 54 min

Obsahy(1)

Aristoteles tvrdil, že bájná Atlantida, nádherná země, která se kvůli rozmařilosti svých obyvatel propadla do mořských hlubin, leží pouze v Platónově hlavě. Fantazie o Platónově ostrovu nikdy nevyprchaly. Atlantida už byla virtuálně lokalizována do nejrůznějších koutů světa a báje se chopili dokonce i nacionalisté: na Atlantidu si činilo nárok hned několik zemí. Ti, kteří sledovali spíš náboženské cíle, ji umístili do Palestiny. Jiným se zamlouvala její poloha u Špicberků, na Kavkaze nebo v Persii, na Kanárských či Azorských ostrovech. Podle některých ležela Atlantida v Anglii nebo dokonce v Africe. Koncem 19. století se Atlantida stala oblíbeným tématem, které uchvátilo pozornost veřejnosti. Někteří romanopisci vsadili obraz Atlantidy do velkolepého kosmického prostředí, kde se hraje o osud lidstva. Ve 20. století se námětu chopila filmová studia a chrlila scénáře o bájné Atlantidě. Za druhé světové války chybělo málo, a Evropu stihl stejný osud jako ztracený světadíl, ale ani po válce Atlantida neztratila nic ze svého kouzla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tohle není dokument o Atlantidě ale o fenoménu Atlantidě - filmy, knihy, komiksy, nacisti..... A jako takový funguje dobře, jen je třeba ho brát jako takový, jaký je. ()

chaometic 

všechny recenze uživatele

Dokument prezentuje původ a počátek Atlantidy od Platona po filmový průmysl až Helenu Blavatskou. Už jste viděli dokument Legend of Atlantis? ()

Reklama

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by čekal od dokumentu mnohem víc, než jen sestřih příšerných komických filmů o atlantidě s rozsahem 1930-1970. Kde je zmínka o SG Atlantis? V tomhle dokumentu padlo spousta slov o sračkách, které různě ztvárnovali atlantis (dokonce i komiksy) ale že by někdo zmínil taky SGA, která má 5x20 dílů o Atlantis...Vzteky dávám odpad! (btw ten dokument stejně za mco nestál) ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Dost slabý dokument který neudržel mé oči u televize, nebylo zde nic poutavého a zábavného čekal jsem částečně rozluštěné záhady a různé teorie od vědců ale dočkal jsem se jen počítačových modelů měst a pár scén ze starých filmů... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama