Reklama

Reklama

Kodaňská teorie

(TV film)
  • Dánsko Copenhagen Interpretation, The
všechny plakáty
Dánsko, 2004, 58 min

Obsahy(1)

Kopenhagenská interpretace je kontroverzní filosoficko-fyzikální teorie, s níž přišel významný dánský vědec Niels Henrik David Bohr, vynálezce teoretického kvantového modelu atomu vodíku. Jeho teze tvrdí, že člověk je schopen vidět svět pouze vlastní optikou, tedy nikoli takový, jaký doopravdy je. Jde tedy o jasnou antitezi vůči Einsteinově determinačnímu modelu, v němž se říká, že vše je závislé na akci a reakci. Bohrův zákon stojí na předpokladu, že Einstein nebyl pouze ochoten připustit, že ve světě nemusí nutně panovat žádný řád. Vědci se dodnes přou, která z teorií je pravděpodobnější. Odpověď je stále v nedohlednu… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hodinovka s kvantovou mechanikou samozrejme nemôže byť dostatočná a tak sa nejde úplne od základu, ale tak trochu sa ráta s tým, že človek už minimálne chápe, o čom tento odbor fyziky je. Jeho prínos tkvie v tom, že ak ste aj videli nejaké prednášky o problematike, tak sa stále dozviete niečo nové, napríklad informácie o tom, prečo Bohra málokto chápal správne, vrátane Einsteina. Aby išlo o stopercentnú záležitosť, muselo by ísť minimálne o trojdielny seriál. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Došel jsem ke své vlastní teorii a totiž že chleba to nezlevní :-)..jinak že není žádný objektivní svět ale jen miliardy subjektivních světů si myslím taktéž... ()

80s Martin 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jeden z nejlepších dokumentů o kvantové mechanice. Film se nesnaží zaujmout populárními extrémními důsledky kvantové teorie. Spíše se soustředí na historické okolnosti vzniku druhé kvantové éry. Zejména je na popředí spor mezi Bohrem a Einsteinem kvůli nedeterministické povaze kvantové teorie. Slušná část dokumentu je věnována i EPR paradoxu o kvantové propletenosti částic. Nakonec je diskutováno zavedení Bohmova kvantového potenciálu a Everetova mnohasvětová interpretace. Z dokumentu si (jak už to bývá) odnese víc člověk, který už absolvoval alespoň nějaké základy kvantové mechaniky, ale není to samozřejmě nutnost. ()

Reklama

Reklama