Reklama

Reklama

Jak pivo zachránilo svět

(TV film)
  • USA How Beer Saved the World
USA, 2011, 49 min

Hrají:

Henry Strozier (vypravěč)

Obsahy(1)

Pivo je nejdůležitější vynález na světě. Náhodou ho objevili starodávní lovci, když nechali zkvasit ječmen. Díky pivu máme matematiku, písmo, i účetnictví. Pivo také založilo první města a pomohlo postavit pyramidy. Vědci, historici, antropologové a pivovarníci dokazují, že za vším stojí pivo... Lidé jsou na světě už asi 100 tisíc let. Ale ke všemu, čeho se lidstvu podařilo dosáhnout, došlo teprve během posledních deseti tisíc let. Jak to, že jsme se tak náhle zbavili vlastního primitivismu a nakročili do éry invence a kreativity? Odpověď zní: protože pivo! Vynález piva změnil svět navždy. Je to takřka příliš bizarní myšlenka na to, aby byla pravdivá. Ale mnozí vědci se dnes domnívají, že to byla chuť na pivo – ne na chléb, která někdy v období 9 000 let př. n. l. přiměla lidi začít obdělávat půdu a farmařit. Tato neolitická zemědělská revoluce byla přechodem od společenstva sběračů plodin a lovců zvěře a stála u zrodu vůbec první civilizace zvané Mezopotámie. Nutnost vypěstovat více ječmene, aby bylo možné uvařit více piva, vedla ke vzniku celé řady přelomových novinek: pluhu, kola, systému zavlažování, matematiky, a dokonce i písemnictví. Pivo zároveň stojí v pozadí několika nejvýznamnějších pokroků v našich dějinách: od objevu bakterií, přes vynález chlazení nebo zrod průmyslové výroby, až po zákaz dětské pracovní síly. Pivo zkrátka zachránilo svět! (TV Prima)

(více)

Recenze (8)

Honzulik 

všechny recenze uživatele

How Beer Saved the World - tak tento dokument sleduje důležitou roli piva, které zachraňuje svět! Ovšem zdá se mi, že přece jenom některá tvrzení v této show trochu přehánějí význam piva. Jestli byl ječmen výhradně pro pivo a ne pro chleba? To nevíme, ale zdá se to určitě trochu divné. Dokonce i teorie o tom, jak bylo pivo náhodně objeveno spoléhají spíše na spekulace. Ale celkově je tento film zajímavý, rozhovory se skutečnými odborníky, kteří vysvětlují něco o historii piva, která nám "českým pivařům" nebyla doposud známa. Takže Češi píjme pivečko, je to určitě lepší než pít vodu plnou bakterií...Zachraníme svět! ()

Reklama

caniferus odpad!

všechny recenze uživatele

Typicky americky komercny snimok, ktory sponzorovali najvacsie USA pivovary. Oslava USA a piva, zamlcane dejiny, ani slovo o vzniku leziaku v Europe v Plzenskem Prazdroji, vsetko brane stupidnym a nerealnym americkym pohladom na pivo. Co nas po kecoch americkych profesorov technologie vyroby piva, ked zamlcuju skutocnost. Okrem Oktoberfestu zabudnite na ulohu CK Monarchie a Nemeckych krajin, ci Europy pri vzniku a vyvoji tohto uzasneho moku. Nespomenutie skandinavskeho vikingskeho extra silneho piva, keltskeho piva. Zamlcanie podnikania cekej slachty v pivovarnictve, ktora sa stala uz v 16. storoci predobrazom dalsieho pivovarnickeho podnikania. Klamanie o vzniku tovarni vdaka pivnym flaskam a nespomenutie textilnych manufaktur, ktore automatizaciu priali uz na konci 17. storocia, ci zbrojnych manufaktur, to pokladam za zlocin proti historii. Stupidne vymysli americkych truliprdov, co veria, ze USA su stale pupkom sveta, ked uz davnoi plnia ulohu inej casti tela!!!!! ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jsem milovníkem chmelového nápoje, o tom není potřeba dlouze polemizovat, a proto (a propo) jsem se těšil na další dokument týkající se tohoto lahodného moku. Jistě spoustu zajímavých a každou chvilku chrlících informací, jen způsob jakým jsou skutečnosti prezentovaný je tak neuvěřitelný, že lze s klidným svědomím konstatovat, že toho až příliš nakecávají. Pivo nepochybně mělo v historii lidstva své místo, ovšem přestřelená důležitost na jakou dokument upozorňuje je spíše úsměvná. Nějací protinožci a lidé z pospojovaných států poučují o tom jak glorifikují nápoj, který jim je vlastní pouze pár století a který si přítáhli z Evropy, potažmo ze Severní Afriky (alias Egypta). No co dodat je to globalizační dokument, takže všechno je všech a každý má právo si říkat na čem má zásluhy., ačkoliv tomu třeba tak není.. prostě je to plný blábolů, ale i informací, které hodnotu mají. Tak proto jen tři píva jsem u sledování vyžahnul a proto jen tři je mé konečníkové rozhodnutí. Čírz! Zdar ne?! Jo a asi nejvíc mě pobavilo jako pívaře kolik toho vypijou Amerikáni a hrajou si na nějaký machry, přitom býr je hýr jeden z nejkvalitnějších na světě. Na ležáci minimálně... ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Pár info se najde, ale většina je zcestná alibistická amatérská snůška nesmyslů, kterou si amíci doufám že vymysleli a neberou jako reálnou historii. A halóóóó......tady Evropa..........co melete o břečce za mořem? Záběr na úžasný ležák s 1cm jarovou pěnou a bublin jak ze sodastreamu mě dostal!!! Nebýt před pár lety vznikajících minipivovarů po USA, tak by běžný Amík ani skutečné pivo neochutnal. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama