Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 2

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (274)

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele

Drsné norské podmínky, globální boj dvou zemí o potřebné suroviny, skupinový boj o přežití sestřelených pilotů. Pilotů, kteří nesdílejí stejné uniformy a nesdílejí stejné lidské hodnoty. Snímek, který zobrazuje, jak směšné je škatulkování lidí do určitých skupin, ať už národnostních či rasových. Poměrně slušné obsazení a skvělý náměť, jak jinak než podle skutečných událostí se řadí do dalších povedených filmů na téma 2. světové války. Pravdou je, že nelidské prostředí, nejlépe v mrazech, se z vyhřáté postele velmi dobře sleduje. Scéna, kterou lze vidět na obrázku, kdy Rupert Grint (Ronald Wiesly) "zpívá" Over the rainbow za svitu polární záře je minimálně čtyřhvězdičková. 68% 4* ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Solidní norsko-švédský film, ve kterém si z těchto zemí zahrála snad jen krajina. Čistě protiválečně laděný lidský kousek, který se téměř celý odehrává v jedné dřevěné boudě a přesto je zábavný po celou stopáž. Jistě, nic originálního to není, protože podobných filmů se stejnou tématikou vzniklo už několik, ovšem tento je řekl bych jeden z těch nejzdařilejších a hodně mu přidává i fakt, že je založen na skutečné události. Filmu hodně prospívá i to, že Norové až na jednu výjimku, angažovali zahraniční herce, kteří pochází ze zemí, ze kterých prochází i postavy které hrají. Postavy díky tomu působí věrohodně a když se k tomu přičte, že herci je i dobře hrají, výsledek je téměř dokonalý. Samotný film je tak na solidní 4*, ale vzhledem k tomu, že ho natočili Norové a dost sympatickým způsobem, tu jednu hvězdu navíc tomu přisadím. 90% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečné drama na základě skutečného příběhu, jehož děj se odehrává v krásné, leč nehostinné krajině norských hor a jehož hlavními hrdiny jsou piloti němečtí a angličtí. Válka je v tomto snímku spíše okrajová, v popředí je tu především soužití lidí z opačných stran fronty, lidskost, touha po přežití a hledání cesty ke vzájemné toleranci bez ohledu na svůj původ. Herci byli do tohoto filmu zvoleni opravdu brilantně, neboť všichni se skvěle hodí k dané roli a úžasně prezentují svoji filmovou národnost. Mnoho pasáží je tu úsměvných, vtipných, takže prakticky od samého začátku se divák může bavit. Občas se děj dostane do napínavé roviny, což je příjemnou změnou a kořením. Závěr snímku je docela smutný, což ještě víc umocňuje celkový dojem. Bez váhání 5*. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[SCANDI 2014] Ako by povedal Exupéry: "Len srdcom vidí človek správne, to podstatné je očiam neviditeľné." Pokrm pripravený z hlboko ľudského príbehu skupiny pilotov zo znepriatelených strán má len jednu chybu - je príliš poplatný mainstreamu, teda predvídateľný a miestami presladený. Inak bez úpravy vhodný k okamžitej konzumácii. 65% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Válečný film nemusí být jen o megalomanských bojových scénách, výbuších nebo tun prázdných nábojnic. Film Into the White je toho krásným důkazem, že i za malý peníz se dá natočit válečný příběh, který svojí poutavostí zaujme ve všech ohledech. Zaprve je to krajina. Zasněžené kopce Norska jsou překrásné, dokáží být ale zatraceně kruté. Film ale stojí na vzájemném soužití třech Němců a dvou Angličanů, kteří se navzájem sestřelili. Jejich vztah se z prvotní nenávisti a uvědomnění, že válčí proti sobě, stává něčím osobnějším, co je nad jejich posláním ve válce. Uvědomují si, že jsou jen lidé, kteří vykonávají rozkazy druhých. Zrodí se tak vztah, který přetrvá doživotně. Já jsem od toho nic moc extra nečekal a dostal jsem naprostou bombu, která se mi vryla do paměti. Navíc herecké výkony jsou naprosto přesvědčivé. Pro mě jednoznačně za pět. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film je založen na skutečných událostech ze dne 27. dubna 1940. Jména německých vojáků nebyla změněna, ale jména britských vojáků změněna byla. Skutečná jména britských vojáků byla kapitán RT Partridge (Davenport) a RS Bostok (Smith). (Dragoni)
  • Německé sestřelené letadlo je bombardér středního typu Heinkel He 111. (Adrai)
  • Replika bombardéru Heinkel He 111 vyrobená pro film je do dnešních dnů k nalezení u silnice poblíž města Grotli. Slouží jako památník události z 27. dubna 1940. (_Irbe_)

Reklama

Reklama