Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naštěstí se autoři nenechali unést a neodsunuli do pozadí ani neodflákli příběh jako mnoho jiných, kteří staví výtvarnou stránku nade vše. V podání nádherných loutek je nám tady předložen regulerní fantasy příběh, žádná pohádka pro děti. Troufám si říct že jde jeden z nejpovedenějších, jaký kdy byl natočen. To, že je často za exteriéry použita skutečná příroda a ne jen studio, přidává atmosféře na věrohodnosti, loutky v loďce na řece nebo ve skalách nepůsobí ani trochu směšně, i když nevypadají jako živé. Opravdu výborný film, všem milovníkům fantasy doporučuji!!! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Bez pochyb jeden z nejprůlomovějších a nejdůležitějších milníků ve filmové historii. Loutkový kousek, který grafiků, lidem od efektů a filmařům jednoduše protočil panenky. V rámci příběhu uspokojivé. Svůj příběh to má a hraje si s ním velmi dobře. V podstatě by to bylo klidně na nějakou trilogii nebo něco takového. Pro mě nicméně ne tolik záživné. Takovýmto loutkovým filmům jsem nikdy nepropadl a nikdy mě nijak extrémně nezajímaly. Spíše mě i nějak bezdůvodně odpuzovali a nějak se i ve výsledku divím, že jsem film vlastně dokoukal. Ale neříkám. Konec dobrý, všechno dobré. Hlavně pozitivní v rámci respektu. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film je oživlou vzpomínkou na něco, co jsem viděla jako dítě. Znáte to, v hlavě vám zůstanou barevné šmouhy postaviček a vy nevíte, jestli byly součástí skutečného filmu, nebo si je dokreslila vaše fantazie. Ano, toto je kult, dozvěděla jsem se, ale pro mě to drahokam vynořený z minulosti. Muppety jsem nikdy moc v lásce neměla, ale Temný krystal je onou výjimkou z pravidla a kouzelným příběhem o boji dobra a zla. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Film "Temný Kristal" má v dobe kedy ho ja pozerám prvý raz, skoro 40 rokov existencie. Na to, kedy vznikol oplýva neuveriteľnými efektami a prepracovaným príbehom za čo vďačí asi svojej komiksovej predlohe. Všetko čo by v plnokrvnom fantasy malo byť sa tu nachádza v nemalej miere. Ide samozrejme o boj dobra proti zlu. Sú tu aj nové nepoznané rasy a živočíchovia ktorým bol vdýchnutí život prostredníctvom bábiek s vynikajúcou animáciou. Som veľkým fanúšikom fantasy a nie len toho filmového ale aj knižného a priznám sa že som v tomto kultovom filme našiel niekoľko vecí, ktorými sa zrejme inšpirovali velikáni napríklad z Blizzardu nakoľko celá Skeksis ríša je zrkadlom Apexovej ríše z hry Warcraft. To ma iba utvrdzuje v tom že som urobil dobre keď som si film pozrel. Na dnešnú dobu to už nestačí ale v minulosti to musela byť pecka. 70% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo v jedné zemi nezemi se rozbil kámen a z toho vzešlo zlo pronásledující generace, z vyšších bytostí se stala monstra, z monster se stala monstra ještě horší, jen květiny, stromy, voda, Muf supermuf a gelflingové zůstali krásní. Loutky chodící v lese a šplhající po skále v divákovi vyvolávají okouzlení a ne pocit mírné trapnosti, jako vracející se Kuky, vida, jak to šlo a proč to tedy dnes již nejde? Závěr se nějak nabízel od začátku, možná jsem měla jen zřídkavý záblesk osvícení. Snad jen jednu formální výhradu - proč je temný krystal ametyst, když jsou krystaly mnohem tmavější a ponuřejší? Ach, to bývaly časy, když šlo poutavý výpravný příběh udělat s loutkami, bez počítačů a pochybných 3D efektů, jen (představte si ty uvozovky) s pomocí dobrého scénáře a výtvarného umu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)
  • I když je jich dohromady devět, Skeksisové byli původně založeni na sedmi smrtelných hříších. (HellFire)
  • Producent Gary Kurtz po tomto filmu ohlásil osobní bankrot. V bance mu zbylo pouze 363 amerických dolarů. (Locksley)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno