Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Po výtvarné stránce není co vytknout. Všechna stvoření pohybující se ve Světě krystalu i Svět samotný je perfektně vymyšlen a udělán. Horší je to s příběhem, který je poměrně předvídatelný a tisíckrát viděný v několika variacích v různých pohádkách (no jedno překvapení na závěr přece jenom zůstalo, ale z náznaků během děje se dalo poměrně snadno vydedukovat). Takže obsah za 40% a design za 120% a z toho vychází 80%. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film je oživlou vzpomínkou na něco, co jsem viděla jako dítě. Znáte to, v hlavě vám zůstanou barevné šmouhy postaviček a vy nevíte, jestli byly součástí skutečného filmu, nebo si je dokreslila vaše fantazie. Ano, toto je kult, dozvěděla jsem se, ale pro mě to drahokam vynořený z minulosti. Muppety jsem nikdy moc v lásce neměla, ale Temný krystal je onou výjimkou z pravidla a kouzelným příběhem o boji dobra a zla. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Ne prostě ne, nechápu co na tom filmu je tak skvělého. Možná jsem to měl vidět v dětství a už jsem na tohle starý, ale celkem zajímavý příběh sráží u mě prostě to, že je to loutkový. Nedokázal jsem tomu ani na chvíli věřit a celou dobu jsem si říkal, že koukám na maňáskové divadlo pro děti, čemuž napomáhá i neustálé pitvoření a šaškování všech, včetně hlavních záporáků. Navíc až na hlavní hrdiny jsou podle mě loutky hnusné... nevím, tohle nebylo určeno pro mě. EDIT 2024: Nemůžu si pomoc. Fantasy hudba burácí, fantasy výprava je krásná, je tu magie a celkem slušný příběh, ale díky těm ohyzdným a neustále se pitvořícím loutkám se to z fantasy mění na českou televizní pohádku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Loutková fantasy pro dospělé. 1)  Zaujala mě nádherná výprava s parádními zlouny. Hostinu Skeksisů hned tak nezapomenu._____ 2)  Mystikové a Skeksisové, poslední Gelflingové, moudrá Aughra, obrnění brouci..._____ 3)  Hvězdičkuji s ohledem na to, že ani loutkové filmy ani fantasy nepatří k mým preferovaným žánrům a s ohledem na svůj věk, který přece jen už na podobná dobrodružství moc neslyší. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherná fantasy pohádka pro dospělé. Skvělé triky a podmanivý příběh mě před lety zcela uchvátily. Bohužel do této doby nebyla žádná z u nás vysílajících televizních stanic schopna tento určitě ne nějak předražený snímek koupit a pustit do programu. Myslím, že zrovna teď, v éře Pána prstenů, by se měli někteří zodpovědní chytit za nos a svou chybu napravit. Jde totiž opravdu o skvělý film ! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)
  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama