Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutkový fantasy film s napínavým příběhem, zajímavými postavami, spoustou originálních stvoření, nápaditou výtvarnou stránkou a výbornou hudbou. Autorům se povedlo svůj svět zaplnit a přitom nepřeplácat a také místo vlezlé pohádkovosti vsadit na celkem dospělý děj. Výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších loutkových filmů vůbec. Uctivá poklona! ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nádherný připad , kdy jednoduchý děj dokaže nahoru vyzvednout animace, atmosféra a v neposlední řadě i hudba. Temný krystal má vše posledně zminěné. Animace - v pravdě pro někoho budou loutky vždy spjaty s dětmy (což je velká škoda neb jejich kouzlo se dá vyuzit i v temnejsich pohadkach , stary Yoda např.) . Nelibi se mi zadné animovane fantasy klasickou technikou a ani pocitacovou , nepodarilo se ji me podmanit anebo to bylo neskonale detske , proste nuda. Zde mame loutkově stvořen cely svět, od postav po stromy apod. Chvílema jsem se nechal unášet scénama. Za zmínku stojí les , kde poprvé se setká gerlingové setkají. Atmosféra - fantasy pro dospělé , zcela vazně. Neni zde zadne odlehceni ci pripadne komicka figurka jako v každé detské fantasy. Necekejte tedy , ze se zasmejete . Sceny kdy jsou šošoni meneni na otroky rozhodne pro male deti nejsou. Hudba - malokdy se postesti , aby fantasy melo povedenou a podmanivou hudbu. Pokud ano pak to samotny film vystreli jeste vyse (Conan, LOTR, Excalibur). Jedním slovem diky nasi jedne komercni TV ( jen nechapu ranni vysilaci cas, kdyz to neni pro deti) jsem konecne videl to co na zapade je kultovní fantasy . Jim Henson neni jen Muppets apod , Frank Oz neni jen Yoda. Ti dva vytvorily nadhernou fantasy , ktera ma sve kouzlo i nyni v dobe poLOTRovské a pocitacu. Skoda , ze neni vice podobnych fantasy. 100 % ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - V jiném světě, v jiném čase, v dobách divů....... I když se hned na začátku tvrdí, že jsou jen dvě rasy Dobyvačná a Vlídná objevují se v příběhu stále nové a nové tváře a rasy. Mě to celkem kazilo dobrý úvodní dojem z filmu. Film má také velice špatný český dabing. Já mám ten z televize Prima a je to otřes. Po půl hodině sledování jsem se nemohl pořádně do příběhu ponořit. Působilo to divně, nevěrohodně a já se nudil. CITÁT - Jeden den cesty za sluncem k Ogře tě dovede........ Mě to nezavedlo k temnému krystalu, ale spíš do temné uličky a ačkoliv jsou loutky velice zdařilé, mě to neoslovilo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherná fantasy pohádka pro dospělé. Skvělé triky a podmanivý příběh mě před lety zcela uchvátily. Bohužel do této doby nebyla žádná z u nás vysílajících televizních stanic schopna tento určitě ne nějak předražený snímek koupit a pustit do programu. Myslím, že zrovna teď, v éře Pána prstenů, by se měli někteří zodpovědní chytit za nos a svou chybu napravit. Jde totiž opravdu o skvělý film ! ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Krásná práce s loutkami, krásný svět! 85% Dodatek 26. 12. 2009: Je to film, který mi nebyli schopni dodavatelé na Slovensku dva roky schopni dodat. Nakonec jsem ho sehnal ve Vídni, v angličtině a anglickými titulky. Na druhé nahlédnutí se mi velmi líbila scéna, kdy se dvě hlavní postavy potkají, dotknou se svých rukou a v tu chvíli si vzájemně a současně převypráví své příběhy. ★ Zajímavost: Ta rostlina, plovoucí na jezírku, ve kterém hlavní hrdina chvíli sedí, je tropický plovoucí "hyacint" eichhornia. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama