Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, že keby som to videl ako decko tak by som sa bál. Svet, bytosti čo ho obývajú a aj atmosféra je riadne temná a nepríjemná. Čo teraz v dospelosti veľmi oceňujem. Nie len to, že ten svet funguje podľa svojich logických pravidiel a má aj pár filozofických presahov súvisiacich so základnými piliermi žánru, ale zároveň je to celý čas hravé. Každá jedna bytosť a prostredie je originálne a preplnené rôznorodými chuťovkami a detailmi. A príbeh samotný aj napriek základnému konceptu funguje. Je na tom poznať zub času, ale zároveň sa to stáva najväčšou devízou toho filmu. Pretože mu ten starší háv náramne svedčí. Príjemné prekvapenie po ktorom sa s radosťou pustím do seriálu. Chcem o tom svete vedieť viac. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Když pominu banální příběh jak vypadlý z kterékoli primitivní prvotiny fantasy nadšence, stejně si nepomůžu. Neskutečně přeplácaný vizuál plný vrásčitin a chlupatin, barviček a rádobyvtipných detilů mě neomylně vedou k domnění, že zde máme příležitost sledovat správnou americkou variantu výtvarného kýče. Nikdy nic není jen prosté a hnusné, nebo pouze prosté a krásné - vždy je to přeplácané, rádobyefektní a především vlezlé. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $40,577,001Tržby Celosvetovo $42,900,000║ v prvom rade úžasné masky, kostýmy, kulisy, nápaditosť ohľadom vytvárania krajín tu nepozná hraníc, je na čo pozerať, krásny vizuál, neskutočne prepracované a k tomu aj minimálna triková vložka je na dosť slušnej úrovni, fantasy príbeh je v pohode stráviteľný, veru v 80.rokov bola bohatá tvorba na fantasy film /80%/ ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, prostě jsem na to nedokázat dokoukat. Loutky mě vůbec nezaujaly, stejně jako nic jiného. Potvory jsou podle mě až moc přeplácané. Ti zlí navíc furt vydávají různé zvuky a ňufají a ňuhňají a ňušňají a překřikujou se a dělají ňúúúhúú... Loutky jsou hnusné a nejde u nich poznat, která z nich zrovna mluví. Příběhem by mě to možná tak na jednu hvězdičku zaujalo, ale prostě to zpracování odpuzuje... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Dark Crystal velké zklamání, protože animace a bezbřehá fantazie při navrhování mimozemské krajiny a jejích obyvatel je to jediné, co mě doopravdy zaujalo. Příběh s nádechem osudovosti mě začal nudit už před půlhodinou filmu a k postavám jsem si nevypracoval žádný vztah. Přitom scénář není vyloženě špatný. Naopak, zvláštní mix pohádky a epické fantasy má potenciál zaujmout i dospělé diváky, a dětem způsobit pár bezesných nocí, protože temnou atmosférou ani krutostí se tu nešetří. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)
  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Koncepční návrhář Brian Froud a návrhářka loutek Wendy Midener se potkali poprvé při natáčení a později se vzali. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama