Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Nach 

všechny recenze uživatele

Příjemná fantasy, kterou jsem viděl po vynikajícím seriálu, který vznikl až 37 let po tomto filmu. A nutno dodat, že se oba snímky vzájemně dobře doplňují. Je to vše skutečně propracovaná fantasy, plná života pro malé i velké. A pokud máte rádi tento žánr, určitě Temný krystal doporučuji. Možná nejprve právě onen seriál, a poté tento původní snímek. 80% ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, prostě jsem na to nedokázat dokoukat. Loutky mě vůbec nezaujaly, stejně jako nic jiného. Potvory jsou podle mě až moc přeplácané. Ti zlí navíc furt vydávají různé zvuky a ňufají a ňuhňají a ňušňají a překřikujou se a dělají ňúúúhúú... Loutky jsou hnusné a nejde u nich poznat, která z nich zrovna mluví. Příběhem by mě to možná tak na jednu hvězdičku zaujalo, ale prostě to zpracování odpuzuje... ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Loutková fantasy pro dospělé. 1)  Zaujala mě nádherná výprava s parádními zlouny. Hostinu Skeksisů hned tak nezapomenu._____ 2)  Mystikové a Skeksisové, poslední Gelflingové, moudrá Aughra, obrnění brouci..._____ 3)  Hvězdičkuji s ohledem na to, že ani loutkové filmy ani fantasy nepatří k mým preferovaným žánrům a s ohledem na svůj věk, který přece jen už na podobná dobrodružství moc neslyší. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutková fantasy pohádka z dílny tvůrce Mupetů Jima Hensona není rozhodně žádnou veselicí se zpíváním a potrhlými figurkami. Pro děti bude nejspíš příliš pomalá, málo akční, moc temná a místy i brutální. Starší diváci ale jistě ocení úchvatné vizuály, které v nich dokáží vyvolat pocit úžasu a otevřít před nimi uvěřitelný a propracovaný svět plný roztodivných míst a tvorů. Ačkoli film může v dnešní době působit zastarale, pořád zůstává vrcholem zaniklého neanimačního loutkářského umění. Jen pro vysvětlení: klasické animační loutky se rozhýbávají pookénkovou animací, zatímco s neanimačními loutkami se natáčí v reálném čase jako s živými herci. Loutky tu sice vypadají jako loutky, ale pohybují se jako by byly skutečně živé. Oproti moderním digitálním postavičkám, které jako by vzdorovaly gravitaci, působí v jistém směru více autenticky, protože opravdu zapadají do svého prostředí a obývají svůj svět, kde na ně reálně působí sluneční světlo, mlha, déšť či vítr. A to je u filmu, který pojednává o spojení bytostí s přírodou, hodně důležité. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Loutková pohádky, která ovšem aspiruje na mnohem více. Fantasy příběh ze světa ovládaného zlem, které má být podle proroctví svrženo díky vesmírné konstelaci hvězd. Velmi se mi líbilo provedení, kdy loutky byly poměrně „živé“. Velmi pak oceňuji hudební podbarvení filmu, dodávalo celému snímku větší hloubku. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • I když je jich dohromady devět, Skeksisové byli původně založeni na sedmi smrtelných hříších. (HellFire)
  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama