Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sára žije se svým tatínkem kouzelným životem v exotické Indii. Pouze však do okamžiku, kdy je tatínek povolán do vojenské služby. Sáru pak pošlou do internátní školy v New Yorku. Dívenka si samozřejmě na přísné předpisy a kázeň nemůže zvyknout. Čerpá však sílu alespoň z vědomí, že pro svého tatínka bude vždycky malou princeznou. Svou odvahou, představivostí a laskavostí překonává potíže, které se jí staví do cesty a mění její život, stejně jako osudy lidí okolo ní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

otík 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, ačkoliv ne typická ta česká, ale americká. Velmi lidsky natočený a vyprávěný film, ve kterém režisér Alfonso Cuarón ukázal, že umí pracovat s dětskými herci velmi dobře, což jen potrvdil třetí Harry Potter. Všechna čest dětem, které odehrály ne zrovna lehké role na jedničku. Jde o pohlazení na duši a takový film si pět hvězdiček rozhodně zaslouží. ()

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

„Na kouzla se věřit musí... Jinak by nebyly.” krásné ztvárnění konfliktu světa dětské fantazie a toho upjatého dospělého. Téma je nesmrtelné a velmi působivé, neboť společnost se skutečné staví k zachování dětského kouzla takto. Od malička jsou nám dávány naděje a krásné pohledy na svět plný kouzel a mnoha možností, kterých můžeme užívat. Když ovšem dospíváme, jsme zbavovány těchto kouzel a nadějí, neboť jedině tak přeci můžeme dospět a žít obyčejně v tomto fungujícím světě. Naprosto nesmyslný přístup. Abychom mohli vyrůst, musí v nás naše dítě, naděje a sny zůstat, jinak potopíme veškerou krásu života a naději pro lepší budoucnost. Krásná a nesmrtelná myšlenka, kterou je potřeba sdělovat i nadále, což v podobě Malé princezny je skutečně nadějné. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Báječná pohádka, která se vyznačuje velmi osobitým pojetím a výpravou (pod vedením velmi osobitého pana režiséra). Je jasné, kdo má být cílovou skupinou tohoto snímku, ale myslím, že ani dospělí nepřijdou zkrátka. Všechny děti hrají velmi přirozeně, snímek podbarvuje krásná hudba Patricka Doyla a technická i umělecká stránka filmu prostě nemá chybu. Mimochodem, je to jenom můj postřeh, nebo je Cuarón posedlý zelenou barvou? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pohádka u mě zaboduje, pokud má zajímavý příběh, charismatické postavy na obou stranách barikády, dramatický konflikt a nějaké to ponaučení. Pohádky bereme jako žánr pro děti (což mimochodem nebyla nikdy tak úplně pravda a tím méně to platí dnes, kdy pohádky často dospělým slouží jako návrat do zidealizovaného času bezstarostného dětství) a pak by jejich důležitým prvkem měla být příprava na život se všemi jeho nástrahami a riziky. Malá princezna nic z výše uvedených znaků a funkcí nemá. Odehrává se v krásných a dílem i exotických kulisách, přináší špičkové režijní řemeslo a za cíl si klade dojímat, hladit po hlavičce a pěstovat pocit výlučnosti. Je to produkt určený především holčičkám, co si rády hrají s barbínkami, ještě se nezačaly líčit a připravovat na první rande. Hrdinkou je cukrkandlová dívka z prominentní rodiny, kde pojem strádání má úplně jiný rozměr než ve zbytku společnosti. Její nesnáze se dají připodobnit k vyprávění milionářské dcerušky na téma chudoba: "To vám byla jedna strašně chudá rodina. Trpěly všechny služky, kuchařka, zahradník, řidič, ba dokonce majordomus ukrutně trpěl." K dobré výchově patří dítěti vysvětlit, že není a nikdy nebude princezna a že by nemělo spoléhat na prince, ba ani na Kena. Že k životu patří skutečné ztráty, opravdová bolest a že v reálu k rodičovské i partnerské lásce nepatří jen shovívavost, laskavost a mazání medu kolem úst. Patří k ní kladení nároků, uvědomování mezí, rozumně podaná kritika a schopnost probudit toho druhého ze sna. Cuarón natočil přeslazenou a přezdobenou podívanou. Natočil ji ale opravdu hezky, takže pokud vám výše zmíněné nevadí, jejím zhlédnutím nic neriskujete a nějakou tu hvězdičku navíc určitě přihodíte. Já bych s dovolením dal v nejbližší době přednost nějaké bez kompromisů natočené verzi Červené Karkulky. Celkový dojem: 30 %. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Alfonso Cuarón tyhle pohádkově laděné příběhy prostě umí (viz Harry Potter). Malá princezna však není jen obyčejná pohádka, jde o mnohem vrstevnatější dílo, které v podstatě vypráví klasický příběh, v němž však nechává nevinné dětské hrdiny a jejich fantazie (odtud zpracování na hraně magického realismu) konfrontovat s krutou realitou tam venku. To z ní činí sice stoprocentně předvídatelnou, ale za to upřímnou, dojemnou a především silně emocionální podívanou, jíž k dokonalosti dotahují naprosto přirozené dětské herecké výkony a krásná hudba Patricka Doylea. Už tady Cuarón ukázal, že je mistr svého řemesla. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Postavy ze Sářina příběhu - princ Ráma, jeho žena Sita a zlý Ravana jsou převzaty ze staroindické básně Rámajána. (ČSFD)
  • Jméno opice, kterou vlastní muž z Indie, je Hanuman, což je opice, která v Rámajáně pomohla Rámovi osvobodit Situ. (ČSFD)
  • Některé komparzisty ze scény se ženou prodávající květiny můžete vidět i ve scéně, kdy jsou rodiče na návštěvě u děvčat ve škole. (ČSFD)

Reklama

Reklama