Reklama

Reklama

Mexická jízda

  • Mexiko Y tu mamá también (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julio a Tenoch jsou stejní jako většina sedmnáctiletých kluků: vzájemné přátelství je pro ně posvátné, diktát hormonů možná ještě posvátnější. Jejich nespoutaná jízda životem však má svoji konečnou zastávku, a tou je dospělost. Během slavnostního odpoledne, kterého se oba účastní se svými rodinami, potkávají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, a začnou ji svádět s nadhledem a lehkostí, která odpovídá jejich povahám a věku. Jen tak z legrace pozvou svou osudovou ženu na výlet na nádhernou pláž Boca del Cielo; přitom ovšem nemají tušení, zda takové místo vůbec existuje. Luisa navštíví lékaře, který má pro ni špatné zprávy. Žena následně příjme nabídků překvapených mladíků, a všichni tři se spolu vydají na cestu. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Zbytky přátelství a chlapecké nevinnosti totiž mizejí ve zpětném zrcátku

Režisér Alfonso Cuarón a kameraman Emmanuel Lubezki (kteří spolu natočili pozoruhodné filmu MALÁ PRINCEZNA a VELKÉ NADĚJE) ve velmi citovém a otevřeném road-movie MEXICKÁ JÍZDA kombinují smysl pro obrazovou poetiku s nevázaným humorem, erotikou i smutkem. Vyprávějí příběh o zážitcích, jaké přicházejí jen jednou za život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tuctové příběhy bývají nejsilnější... V podstatě stále váhám mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, jelikož mě snímek nijak výrazně nestrhl, ale na druhé straně proti němu nic zásadního nemám. Tu vzrušující a otevřené, onde zase vážné a hluboké, avšak IMHO nic neřešící (alespoň mě to tak připadalo), a to je někdy potřeba, jelikož např. úsloví ŽIVOT JE JAKO PĚNA, TAK SI HO UŽIJME JAKO MOŘE, mi neříkají vůbec nic. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Úžasný film o jednom velkém přátelství, o jedné cestě a životnosti kamarádství. Snímek krásně vypovídá, že žena může kamarádství poškodit, ale pouze na povrchu. Uvnitř se silné přátelství zničit nedá. Žádného z herců neznám jménem, ale s jistotou můžu říct, že jsou to vynikající herci, film má životnou režii a energický spád. Tohle byl můj první film ve španělštině, který jsem kdy viděl a rozhodně jsem si nemohl vybrat lepší dílo. Dokázal mě pohltit a konec mi dokonce vehnal slzy do očí. A tak to mám rád. ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

(ne)splněné chlapecké fantazie v precizním Cuarónově balení s nemalou dávkou nahoty (či erotiky), která zde ale vůbec nepůsobí samoúčelně, právě naopak.. je to o životě, o dospívání, o sexu.. a přestože se v závěru možná trochu zbytečně hraje na vážnější notu, tak chybí jen kousek, abych dal plný počet.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Hups, ze začátku jsem si připadal jak u erotického filmu. V jistých směrech mi to připomíná život mýho kámoše s kterými si občas někam vydám. Přesně teenagerský humor, tak jak znám. Je to lepší než film třináctka, který jsem viděl na febiofestu. O hodně lepší. Masturbování u bazénu je fakt ostrý. Po půl hodině už se dostaneme k roadmovie a začne to. Občas mě zarazí absolutní ticho a asi dvě vteřiny potom začne mluvit vypravěč. Ty jejich žvásty o sexu a vše kolem toho jsou k zasmání. Když se po dlouhé době setkají, jsou úplně jiní a s novýma zážitkama a závěrečným proslovem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Výborný kúsok. Mám rád filmy s odvážnou erotikou a v Mexickej jazde je ich hneď niekoľko. Mohlo to byť síce na môj vkus ešte viac hardcore, ale i tak sú erotické pasáže v tomto filme oveľa odvážnejšie a naturalistickejšie, než vo väčšine podobne ladených snímkach. Ruka v ruke s tým ide odzbrojujúca atmosféra, ľahká a nadýchaná réžia, zvláštnym spôsobom poetická atmosféra a sympatické postavy/herci. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (20)

  • Režisér Alfonso Cuarón v čase vzniku filmu potvrdil, že jeho příběh je mimo jiné i metaforickou výpovědí o tehdejším Mexiku: "Když jsme psali scénář, chtěli jsme, aby to bylo o hledání identity. Ve třech různých smyslech. Jednak jsou tu Julio a Tenoch, dva mladíci, kteří se snaží objevit svou dospělost. Druhá je Luisa, hledající identitu svobodné ženy - mám na mysli spíš ve smyslu spirituálním nežli sociálním. No a nakonec tu pozorujeme současné Mexiko, které je podle mého názoru v určitém smyslu taky ještě nedospělou zemí. Ale ve všechn liniích hlavně pozorujeme, nesnažíme se přijít s vlastními odpověďmi." (NIRO)
  • Tenoch je jméno legendárního zakladatele hlavního města Aztécké říše - Tenochtitlán. (Kulmon)
  • Příjmení všech hlavních postav (Zapata, Iturbide, Carranza) jsou jména důležitých postav v mexické historii. (Kulmon)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Luna mezi hvězdami

Luna mezi hvězdami

06.02.2005

Příjmení má stejné jak básnické označení měsíce a jeho hvězdný potenciál stoupá, ale dosti astrologie. Mexičan Diego Luna zůstává věrný své mateřštině. Ve filmu TU VIDA EN 65 MINUTOS, jehož natáčení… (více)

Reklama

Reklama