Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Čínska kinematografia mi vždy pripadala buď nepochopiteľná, alebo príliš gýčová a snažiaca sa prispôsobiť hollywoodskemu vkusu. Režisér Zhang patril pre mňa až dodnes do tej druhej skupiny. Bol to pre mňa výrobca filmov s nádherným vizuálom, ale s násilným pseudočínskym a pseudomorálnym obsahom. Tento film je čosi úplne iné. Je naozaj nádherný, vnútorne silný a tak kryštálovo jednoduchý, že je univerzálne, všeľudsky zrozumiteľný, hoci je nastavený presne podľa vkusu západného diváka. Niekto by mohol povedať, že je to srdcervúci gýč a mal by kus pravdy, ale mne to v tomto filme nevadilo. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Příjemný poetický film, první role mladičké Ziyi, která si svým výkonem zajistila u režiséra další role. Děj je téměř nulový a když se s tímto faktem smíříte a snažíte se film vychutnat, nebudete nejspíš zklamáni. Režisér zde pěkně pracuje s hudbou i barvami. Celkově na mě film působil mnohem méně kýčovitě než jeho pozdější Hrdina, ale u takových filmů jde hodně o aktuální náladu...a já se trefila s tímto filmem do vhodné nálady, takže proto tak vysoké hodnocení :) 8/10 ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příběh tohoto snímku je až neskutečně prostý. A v tom to je. Člověk už zapomněl jaké to je na chvilku se zastavit a radovat se z mála. Ze sponky, spravené jídelní misky či z návratu milovaného člověka. Tu dechberoucí prostotu a jednoduchost podbarvuje neskutečná kamera s hrou světel, barev a stínů podzimního slunka. A nelze zapomenout ani na podmanivou ústřední melodii... Padla zde námitka, že je divák tak dalece okouzlen, že si neuvědomuje v jakém období se děj odehrává. Kulturní revoluci, Maa, brutality o jakých se nám u nás mohlo jen zdát... Ano, to je jistě pravda. Ale toto je pohled prostých lidí z úpatí hor daleko od města, kteří se svými rodinami stovky let žijí většinou stále stejně se svým dobytkem (ano přibyl jim traktor..) a kteří ještě stále dodržují dávné tradice staré Číny. Proč si tento pohled kazit? Hlavní hrdinka byla okouzlující a nápad současnost točit černobíle a vzpomínky barevně byl perfektní. Doporučuji vidět! * * * * ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Pre zasnených romantikov to musí byť krásny príbeh tej najväčšej lásky, aká môže byť. Pre cynikov to ale bude príbeh o švihnutej ženskej, ktorá dovtedy prenasleduje svojho vyvoleného, až ho chudáka dostane. Takže dosť záleží na vašej momentálnej nálade, ako tento príbeh budete vnímať... :-) Mňa to momentálne moc neoslovilo, radšej dávam prednosť tradičnej romantike, kde sa dvojica stretne viac ako dvakrát, kým sa vrhnú do manželstva a kde môžeme sledovať ich postupne sa vyvíjajúci vzťah. Dosť nepochopiteľné mi prišlo aj to prenášanie zomrelého. Nepochopil som, prečo ho museli niesť a nemohli ho viezť, veď manželka kľudne mohla kráčať pred vozidlom alebo povozom a tú cestu by absolvovali takisto. No to by nemohlo vyvolať takú dojemnú situáciu, akú nám pán režisér podstrčil podmaľovanú vhodnou hudbou. Na mňa to bolo príliš nasilu a emócia sa nedostavila. Oceňujem však výborné vykreslenie zaostalej dedinky, atmosféru to malo naozaj výbornú, no to bolo asi tak všetko. 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film je velice pěkně obrazově ztvárněn. Krásná vesnická dívka chce ošklivého chytrého chlapce, jenže pouze toužebné pohledy a záběry na malebnou přírodu nestačí k navození upřímné romance. Film se mi zdál po dějové stránce nepropracovaný, někteří tomu sice říkají poetika, ale já myslím, že mimoslovné vyprávění vypadá trochu jinak a dosvědčit to může třeba Kim Ki-Duk... Cesta domů se zastavila na půl cesty a má jediné štěstí, že obsahuje stopáž adekvátní svému ději. 6/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Yimou Zhang řekl, že inspirací při tvorbě tohoto filmu mu byl íránský režisér Abbas Kiarostami, kterému tímto vzdal poctu. (profhubert)
  • V domě Zhao Di visí na začátku filmu plakát k soundtracku filmu Titanic (1997). (profhubert)
  • Scénář k filmu napsal Bao Shi podle své vlastní novely "Remembrance". (profhubert)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama