Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (308)

castor 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tenhle historický kus o podstatné kapitole dánských dějin unikal. Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard a Alicia Vikander jsou skvělí, práce s jejich vykreslením je skvělá, interiéry jakbysmet, atmosféra je přiměřeně dusná, scénář není jen milostným plácáním v kruhu. Tvůrci vsadili na poměrně konzervativní způsob natáčení, a vyšlo to. Příběh o tom, jak dětinský egocentrik není sto uspokojit královnu a jak jeho roli převezme zarytý osvícenec a králův lékař, není úplně známý, což je jenom dobře. A mě bavil zhruba tak, jak jsem očekával!! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud to tehdy nějak takhle skutečně bylo, tak se nedivím, že si o tom Dánové chtěli natočit film, protože o takovéhle historické "okamžiky" je třeba se podělit. Život zkrátka "tropí hlouposti" a i červená knihovna se může u královského dvora stát... zvlášť když je král správně degenerovaný (s čímž máme ostatně bohaté zkušenosti i v našich dějinách:)). A když se celá věc náležitě svědomitě uchopí a zafinancuje, ergo opatří precizní výpravou a kostýmy (což jen tak mimochodem v tomtéž roce udělali i Norové s Kon-Tiki), vznikne něco velmi pohledného. A když náhle zjistíte, že je to i skvěle zahráno, a že herci mají překvapivě mnoho co hrát, protože se tu začnou odvíjet i skutečně dějinotvorné momenty a dokonale (s)prosté dvorské intriky, tak zjistíte, že Struensee aka Mikkelsen skutečně "vládne":) Řekněme si to na rovinu, možná to není tak přitažlivé jak by být mohlo, ale kdyby tohle byl standard historických filmů, mohli bychom si gratulovat - velmi srdečně gratulovat. 80% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Anglická princezná Karolína prichádza na Dánsky dvor z dôvodu sňatku so samotným kráľom. Jej nastávajúci je však úplne iný ako si vysnívala. Po uplynutí určitej doby vstupuje na do dvora ambiciózny nemecký lekár Johan, ktorý sa ihneď stáva nástrojom na ovládanie samotného kráľa Kristiána VII. Je to práve on, kto začína ovládať jednu z najväčších veľmocí sveta. Šľachte sa však jeho moc nepozdáva a jediným spôsobom ako sa ho zbaviť je ..... Vďaka hereckému obsadeniu a najmä príbehu sa jedná o slušnú drámu, ktorá vyobrazuje udalosti odobratia právomocí šľachte. Jej tvrdý, aj keď po pravdivo vyobrazených intrigách zákerný boj, za pomoci, ktorého si získala svoju silu späť. Najmä vďaka úplnému záveru, ktorý som tak či onak očakával, film vyvolal pocity ľútosti za ktoré si tento snímok ľahko nadpriemerné hodnotenie určite zaslúži. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách solidní práce, snad až příliš solidní a klasická. Chybělo mi cokoli, co by lehce provokovalo a prolamovalo ušlechtilost, předvídatelnost a didaktičnost. Nicméně dlužno přiznat, že v uchopení tématu osvícenství (egalitářství) a obrany práv běžných lidí před libovůlí šlechty a církve je tenhle film mnohem dál než třeba poslední snímky Ridley Scotta, přinejmenším proto, že se zaměřuje i na praktickou stránku rovnostářství a problematizuje postavu "osvoboditele". Navíc to dobře funguje i jako milostný trojúhelník, zejména postava krále Kristiana je skvělá a lze na ní hledět různými způsoby. I když je to hodně polopatické a místy až moc ucouraně melodramatické, je to pořád film, který stojí za to - neuráží, nemá diváka za trotla a snaží se nepřímo promýšlet i současné problémy. Výsledek je opatrný, ale veskrze sympatický. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dávám jenom *** hvězdy, ale s těžkým srdcem. Konec filmu mne přitiskl do sedadla a z kina jsem vyšla v omámení, které přetrvalo několik hodin. Dosud převážně umírněné herecké projevy - typické pro severské filmy - se najednou změnily v bouři emocí, kdy ___KOUSEK DĚJE ___ královna opravdu kvílí žalem a sekera, která tak dlouho visela ve vzduchu, dopadne na krk sice statečného, ale přesto viditelně se o život třesoucího lékaře. Velmi realisticky podaná scéna popravy nezacházela do naturalismu, přitom však strhujícím způsobem podala poslední momenty člověka, který se snaží uchovat důstojnost a zároveň ví, že od smrti ho dělí jen pár nádechů. Konečně scéna popravy, která je lidsky uvěřitelná. ____ Za takový závěr se dá odpustit mnohé (například trochu polopatistické metafory: náhle otevřené okno pustí do temného paláce světlo jako příslib nadcházejícího osvícenství/ nebo v červáncích zahalený obličej milované ženy coby zpodobnění právě prolité krve). Nedokázala jsem však zapomenout, jak často jsem se v přespříliš dlouhé střední části snímku dívala na hodinky. ___ Ano, jak tady píší mnozí, chtělo to STŘÍHAT. /30. 5. 12./ ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Pro Madse Mikkelsena to bylo již 4. natáčení v České republice. (morgos)
  • Natáčelo se od 14. dubna do 12. května 2011 ve Švédsku, Dánsku, Německu a v Česku (Praha, Kroměříž, Doksany, Zámek Ploskovice, klášter Chotěšov). (Varan)
  • Během natáčení byl představitel krále Kristiána VII. Mikkel B. Følsgaard stále studentem herecké školy v Kodani. Své studium zde úspěšně ukončil na konci léta roku 2012. (ellegrey)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama