Reklama

Reklama

Amazonské příšerky

(TV film)
  • Česko Podivní tvorové Amazonie (více)
Francie / Kanada, 2009, 44 min (Special Edition: 29 min)

Režie:

Quincy Russell

Hrají:

David Suzuki (vypravěč)

Obsahy(1)

Skupina vědců se vydává do amazonského deštného lesa v Ekvádoru, aby tam studovala velmi zajímavý a nepříliš známý druh hmyzu – ostnohřbetky... Hmyz čeledi ostnohřbetkovitých dobře známe. Nicméně tito obyvatelé tropických pralesů Amazonie jsou zřejmě nejzajímavějšími a nejpodivnějšími dítky matky přírody! Někteří lidé na ně dokonce nahlížejí jako na miniaturní mimozemšťany, jiní je berou jako dokonalá mistrovská díla biodiverzity. Ať je to tak či onak, díky fantasticky podivným tvarům těl se na tyto brouky dívá vědecké společenství s nekonečným úžasem. Zatím nevíme, jestli jde o výstřelek přírody nebo extrémní mimikry, díky impozantním čelním výčnělkům ostnohřbetkovití každopádně vypadají jako nějaké žijící sochy. Jako by vypadli ze sci-fi filmu, přesto jsou dokonale skuteční. Protože je tento hmyz velice vzácný a těžko se nalézá, dosud ho nikdo pečlivě neprostudoval, nenafotil ani nenatočil. Dvoudílný film Podivní tvorové Amazonie je tedy opravdu jedinečným zážitkem. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ostnohřbetky jsou vskutku jedinečným hmyzem, na němž je obzvláště vidět, že fantazie přírody nemá hranice. Prozatím, v době natáčení, bylo objeveno 3000 druhů, vědci ale odhadují, že by jich mohlo existovat deset tisíc, možná i více. Kromě ukázky neuvěřitelných tvarů se divák mimo jiné dozví, že se tento hmyz živí rostlinnou mízou, kterou saje pomocí tvrdého bodce se dvěma kanálky, že se o ně často starají mravenci (i když v některých případech jde spíše o formu otroctví), kterým za ochranu poskytují stejně jako mšice medovinu a s nimiž dokážou komunikovat, a že největším nepřítelem jsou pro ně parazitické vosičky. Zajímavý je také způsob vzájemné komunikace prostřednictvím rostlin. Příliš bych, na základě dokumentu, nesouhlasil s tím, že ostnohřbetky jsou velice vzácné. Spíše lidem unikají, jelikož jsou malé a vedou skrytý způsob života.... ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Zvířecí říše má mnoho druhů a Amazonie je k tomu stvořená, především k objevování nových jedinců. Perfektní záběry detailů malých tvorů. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Reklama

e-pilot 

všechny recenze uživatele

"A jak chutnají?" - "Ještě jsem to nezkoušel." Zajímavé téma i zpracování, které divákům nabízí neotřelý pohled do každodenní vědecké práce. Žádné suché deklamování odborného textu nečekejte, a to je chvályhodné. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama