Reklama

Reklama

Čínská kapitalistická revoluce

(TV film)
  • Velká Británie China's Capitalist Revolution
Velká Británie, 2010, 2x48 min

Obsahy(1)

V roce 1949 se zmocnila vlády v nejlidnatější zemi světa Komunistická strana Číny. Předcházela tomu řada dramatických let poznamenaných vnitřními nepokoji, zahraniční vojenskou intervenci a občanskou válkou. Mao Ce Tung zahájil nebývalé politické, ekonomické a sociální reformy, které měly pro čínské obyvatelstvo ve svém důsledku osudové následky. Po smrti Velkého kormidelníka a frakčním boji o moc uvnitř KSČ, se ale poměry v Číně začaly měnit. A v osmdesátých a devadesátých letech minulého století svět s překvapením konstatoval, že se ze zaostalé země stává hospodářská velmoc, která časem začala ovlivňovat mezinárodní ekonomiku. Muž, který se o tuto historickou proměnu zasloužil se jmenoval Teng Siao Ping (1904-1997), a této velké, i když rozporuplné postavě čínských dějin, je dvoudílný dokumentární film BBC věnován. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkně a podrobně vysvětlen čínský hospodářský vzestup. Nevěděl jsem, že syna Teng Siao Pinga rudí gardisté vyhodili z okna, zlomili mu páteř a ležel v bolestech ochrnut. Po zrušení kolchozů vzrostla u soukromých vlastníků zemědělská produkce čtyřikrát. To jen ukazuje, že zavedli ve světě socialismus, tam přišla chudoba. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý dokument z dílny BBC zachycující v padesátých letech nemyslitelný vzestup kapitalismu v Číně. První díl popisuje samotný začátek volného trhu a druhý díl se významnější měrou věnuje událostem na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 a jejich vlivu na rostoucí hospodářství. Dle mého názoru vyvážený a svižný pohled na probouzejícího se čínského obra s množstvím zajímavých komentářů předních ekonomů. Budíček podnítil jeden z nejvýznamnějších funkcionářů strany Teng Siao Ping a jeho reformy v konečném důsledku dovedly komunistickou velmoc na výsluní světové ekonomiky. ()

Reklama

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

První část je poněkud méně poutavá než druhá, kde se hovoří i o masakru na Náměstí nebeského klidu. Jinak je dokument o jediné osobě, která to má na svědomí a to je Teng Siao Ping a událostech díky kterým má Čína dodnes kapitalistický systém v komunistickém státě. Jelikož se jedná o dokument z dílny BBC, tak jistá kvalita je zaručena, a pro ty, kteří se chtějí dozvědět, jak k tomu došlo, dokument doporučuji. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Místy poněkud mýtutvorný a zdaleka ne vše zásadní popisující a kriticky analyzující film, každopádně ale pro jakýsi úvod do problematiky a jako roznětka pro další zkoumání díky své časosběrnosti základních fakt a událostí d.m.s.n. (až příliš) >korektně přínosný< dokumentární film. To je ale v tomto případě bohužel vše. Až trochu i nechápu, komu TO vlastně zase slouží... :-| . . . Byla by (JE!) totiž pošetilost nekriticky se domnívat, že čínští komunisté (a nejen maoisté!) by jen pomysleli na vybudování liberálně tržní >kapitalistické< společnosti. Se všemi k tomu potřebnými ekonomickými nástroji, nutnými osobními svobodami obyvatelstva a pluralitou politického systému. Až mě trochu děsí, proč tak málo si tohle naše tvrdou dřinou a staletími vývoje cepovaná euroatlantická civilizace nedokáže či nechce uvědomit. Tengův >kapitalismus< měl ke "kapitalismu" asi tak daleko, jako nacionální >socialismus< k "socialismu". O současném čínském ekonomicko-politickém modelu ani nemluvě! Důležitý byl, je a bude v Číně vždy jen ten boj o moc mezi jednotlivými stranickými špičkami a jejich klikami. A hloupý >starý svět< ve snaze o rychlé zisky podřezává >historicko-vývojovou< větev sobě sama. Víc nemá smysl zde cokoli řešit a vysvětlovat, přesahovalo by to naprosto rámec smyslu komentáře k filmu. Jen bych nakonec použil část jedné otřepané >našinecké< fráze ke svému skromnému bonmotu: "Liberálové bděte, ale probudíte se ze sna a budete plakat. Nebo už ani to ne!" - - - - - (Poprvé viděno /první i druhý díl/ 20.6.2011 na >čínském prostoru<, hodnocení 30., komentář zde jako třetí - 20.6.2011) ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Dokument o "kapitalistickém" přerodu totalitní sběrbeže tentokrát čínské provenience. Nicméně mám dojem, že se na to díváme pouze my, kteří máme dávno jasno. Nejsem si tedy už jist přínosem těchto dokumentů....Docela mě pobavil komentář agassiho68 - chtít po dokumentaristech, aby se na zločin šli zeptat přímo k viníkům, to je přinejmenším několik týdnů v base a pak vyhoštění, ne-li něco horšího. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama