Reklama

Reklama

Der Preis der blue jeans

(TV film)
  • Slovensko Cena riflí
všechny plakáty
Německo, 2012, 45 min

Obsahy(1)

Sú symbolom slobody a radosti zo života - modré džínsy, či rifle - jedno z najpopulárnejších oblečení v Európe. Pôvodom z Ameriky sa tieto pracovné nohavice stali bežnou súčasťou denného oblečenia celých generácií. Dnes sa väčšina z nich produkuje v Číne, v juhovýchodnej oblasti Guandong - v meste, ktoré si hovorí hlavné mesto džínsov. Lenže namiesto prosperity sa miestni obyvatelia dožili najmä zamorenia ovzdušia a chudoby. Celé oblasti sú zamorené v dôsledku neekologickej výroby týchto textílií. Vydajte sa spolu s autormi filmu na cestu po stopách džínsov - od miesta ich predaja v Nemecku až po miesto ich výroby v Číne. Kto platí skutočnú cenu za lacný tovar? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Všichni to známe, a všichni si na to stěžujeme, no přesto všichni to kupujeme. .. Mnozí, tedy přesněji téměř všichni nadávají jak "made in china" jsou shity a nejlepší je výrobek z čech, ale nejde tady ani tak o to kde byl výrobek zhotoven, to je úplně jedno, jde především o to kolik se nebudeme bát dát do daného výrobku peněz. Ekonomika funguje na penězích, a firmy jakožto jejich majitelé chtějí růst, ale pokud chcete rifle za $9.99 nemůžete očekávat že se někdy něco zlepší, však někdo musí tyhle levné výrobky zhotovit a právě Čína díky své ekonomice a nedostatku pracovních míst si může dovolit nízké platy a vysokou pracovní výkonnost. A z toho vzniká další problémy, leč vše začíná na pokusu prodat své výrobky uživateli a to znamená nízkou cenu a nízká cena znamená nutnost nízké výrobní ceny a to už jsme zase u té ekonomiky v číně... Takže místo nadávání na větu "made in china" by se měl člověk zamyslet jestli si nekoupí ty dražší džíny, což taky neznamená, že se něco změní, bohužel... HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, ale tak skoro sa to nezmení, ak sa to vôbec zmení. Vízia do budúcnosti - výroba sa presunie do strednej afriky a pokračuje sa. Osobne si myslím, že je jednoduché všetko hádzať na Čínu. Ak o niečom zlom viem a profitujem na tom som nevinný? Určite nie a to sa týka aj nás spotrebitelov. Prečo? Napr. ak niekto kupuje pornoprodukt, ktorý pochádza z obchodu bielého mäsa a vie o tom, tak obchod s bielým mäsom podporuje. Kde nie je dopit, nie je ani ponuka. Pravda je taká, že ľudia potrebuju peniaze a tak pracujú aj v zlých podmienkach a nie len v Číne. Nespravíš to ty, tak to spraví niekto iný. Chcem poukázať na chyby v dokumente. Možno vznikli pri dabingu do slovenčiny, ale nemyslím si to. m² evidentne niekomu robili problém. Nejaky párik pracujúci vo fabrike býva niekde čo má rozlohu 4 m². Veď je evidentné na prvý pohľad, že je to blbosť. Len dve postele majú 4 m² a čo ten priestor medzi nimi? Tak isto sa mi nepozdávalo 20 m², kde malo bývať údajne 12 robotníkov. To bolo isto viacej. Netreba všetkému zase veriť, čo v dokumente nakecali. Nie je všetko zlato čo sa bliští! Je populárne aj poukazovať na platy v krajinách ako Kuba, KLDR a Čína, ale podstatné nie je koľko je to dolárov, eur či libier, ale čo si môžu v danej krajine za to kúpiť. Väčšina divákov len šokujúco absorvuje informácie, ale nepremýšla hlbšie nad nimi a to je škoda. Dokument je jednostranne účelovy, aby šokoval diváka a niekto opäť z toho profituje preto len 3*. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Praktiky dnešních korporací bez jakéhokoli obalu a přímo v centru dění. Tedy výroby. Slovo otrok má i v jednadvacátém století své místo. Základní myšlenka roboty či skutečného vlastnění lidí zřejmě z priorit vládců a majitelů všeho možného nikdy nezmizí. V honbě za ziskem v přesyceném trhnu poškodíme zdraví několika stovkám Číňanů, kteří vyrábějí naše výrobky, zdevastujeme přírodní zdroje, jako například pitnou vodu v řece živící vesnici pod Džínovým městem. Absolutní korunu tomuto obrazu současného otrokářského holdingu nasazuje mluvčí Mustang Jeans, který na otázku, co by společnost podnikla v případě, že by se čínská vláda začala zabývat myšlenkou na pracovní práva pracujících, odpověděl bez váhání - "Museli bychom přesunout výrobu jinam...do úvahy připadá střední Afrika". Úmorná a zdraví škodlivá práce jen za jídlo? Proč ne? Amerika je země neomezených možností. Hlavně co se týká ovládání lidí ve svůj profit. Popel na hlavu si můžou sypat i známé západoevropské společnosti, ve kterých se tyto vzhledově hnusné kalhoty pochopitelně neztratí a jejichž značky jsou tu zmíněny také. ()

Palvinie 

všechny recenze uživatele

Je celkem s podivem, že když porovnám cenu riflí od Lee, která se pohybuje kolem tisícovky, a cenu riflí od Kik, které jsou většinou do 500Kč, tak jejich výrobní cena je přesně opačná, než bychom mohli čekat. Od Lee mají hodnotu 3,50$, od Kik 4$. Proč? Každopádně, někteří tady píšou o tom, že se máme vyvarovat výrobkům z Číny. A pletou do toho morálku. Nechápu, jak to myslí. Je sice fakt, že více chemie neobsahuje nic na světě, ale jak se chcete vyvarovat výrobkům z Číny? Vždyť 1. většina velkých firem tam soustřeďuje své výrobny z důvodu levné pracovní síly, takže najít něco, co nemá alespoň část, která je "made in China", je opravdové umění a 2. z čeho by potom ti Číňané jako měli žít? Můžu být sobecká a myslet na své zdraví (které nějaké rifle asi dost těžko ohrozí a vzhledem k tomu, že chemie je dneska úplně všude, i v jídle, tak bych řekla, že vůči takovým vlivům už je mé tělo jakž takž odolné), ale taky nemusím. Ti lidé mají plat 6000Kč za měsíc (pracovní doba = 12 hodin denně, 7 dní v týdnu + přesčasy) a když si představím, že přestanu kupovat "jejich práci", tak bych je připravila i o tu opravdu mizernou mzdu a tím vlastně odsoudila k smrti. Mnohem morálnější, co? Lidé. Sobečtí hnusní majetničtí tvorové... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď si chce nemecký spotrebiteľ a vlastne aj my kúpiť rifle za 9,99 € v sieti KiK, H&M alebo Mustang, tak to niekto musí zaplatiť. A bude to čínske životné prostredie a tamojší ľudia pracujúci od ôsmej rána do jedenástej večer, jedine tak sa zabezpečí výrobná cena 3,10 € za kus a aj to už budú dovozcovia frflať o prehnaných nákladoch. Na to všetko sa dokument pýta, aj nachádza odpovede priamo v Číne, kde sa nejakým zázrakom dostali priamo s kamerou až do procesu výroby. Šitie bolo ešte v pohode, ale farbenie, „pranie“ chemikáliami pre vytvorenie módneho fľakatého vzhľadu a pieskovanie pre obnosený vzhľad bola už prisilná káva. Pre získanie spätnej väzby sa našiel dokonca aj jeden predstaviteľ nemeckého reťazca, ktorý si natočený materiál pozrel a poskytol nejaké nemastné vyjadrenie. Dokument splnil všetko, čo si predsavzal a riešenie zostáva na čínskej vláde, teda mimo nášho dosahu, aj keď sa podsúva riešenie o nákupe tovaru inde, ale kde? ()

Zajímavosti (2)

  • Tvorcom pomáhal v Číne miestny obyvateľ, ktorý sa dostal s kamerou aj do výroby s nebezpečným prostredím. (Autogram)
  • Vyjadrenie na kameru poskytla iba firma KiK, vedenie ostatných odmietlo komunikovať. (Autogram)

Reklama

Reklama