Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tato povídka tvoří s další povídkou "Kdyby ty muziky nebyly" jeden samostatný film Konkurs. Podstatnou část filmu KONKURS složeného ze dvou filmových fejetonů tvoří právě samotný Konkurs, film složený z autentických dokumentárních záběrů z pěveckého konkursu i ze zákulisí divadla Semafor v Praze. Jednoduchou dějovou osnovou jsou příběhy dvou dívek, které se konkursu zúčastnily. Tato povídka byla natočena v autentických prostorách divadla Semafor na 16 mm film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je to milé, ale prakticky o ničem. Člověk se dnes musí smát když vidí na konkurzech Superstar leckdy vnučky těch dívek, které se tehdy v krátkých sukýnkách s načesanými loknali snažily okouzlit Suchého a Šlitra. :-). Také ony se těší, bojí, češou a koukají jak dopadly ostatní. Pro mne ej to takový příjemný otisk té doby šedesátých let. * * * ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Zlatá šedesátá. Kolébka rockové hudby. U nás bylo tou kolébkou divadlo Semafor. Konkurs pro veřejnost pánů Suchého a Šlitra objevil řadu talentů, které utvářely pozdější obraz populární hudby, zejména big beatové scény. Samotný film tak zůstává velmi cenou sondou do atmosféry tehdejší doby. Jistě, nabízí se srovnání s dnešními Superstar, X – faktorem a nevím čím vším ještě. Možná leckoho překvapí, v jakém přátelském a uvolněném duchu to tenkrát probíhalo. Nikdo do vás nepere emoce pod tlakem. Všichni jsou přirození a lidé tak nějak rozumní. Přijde, zazpívá, hezky krátce popovídá. Žádná hysterie. Superstar je úplně jiný svět. Svět kýče, přetvářky, lidské hlouposti a trapnosti. Film KONKURS zůstává neocenitelným obrazem české společnosti začátku 60. let. Česká kultura může být Semaforu vděčná za mnohé. 75% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ve spojení "Kdyby ty muziky nebyly" a "Konkurs" vychází "Konkurs" přece jen o něco lépe, je zábavnější a takový nějak celkově bezprostřednější, i když je vidět, že některé scény rozhodně nejsou improvizované. Možná žádné. Z celého filmu ale čiší krásná lehkost a půvab hudby, která se zde prezentuje, stejně jako schopností pánů Suchého a Šlitra. ()

anais 

všechny recenze uživatele

První půlka trochu zdlouhavá, kdyby byla kratší, snad by v tom mikropříběh dvou vymněnivších se hudebníků tak nezanikal. Forman se tady nějak moc soustředí na vykreslení atmosféry. Druhá polovina mapující konkurz v divadle Semafor je jinší kafe. Suchý a Šlitr stoupli po shlédnutí tohoto filmu v mých očích někam za hranice běžné sympatičnosti… Moment, kdy se Suchý objeví u mikrofonu a začne s fascinovanou slečnou zpívat „sluníčko, sluníčko“ je přenádherný, úplně jsem ztratil dech… ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v květnu 2019. Konkurs je režijní prvotinou Miloše Formana. Je nutné podotknout, že se skromnými podmínkami si poradil více než zdatně. Historický význam při formování nové vlny nelze přeceňovat. Upoutá rozverná hravost a škodolibost, krutost moderní společnosti našla ke svému uspokojení voyerství a formuje nové barvy životního prostoru. Zákulisí divadla Semafor řídí principálové Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Z dalších rolí zaujme z práce utíkající pedikérka Markéta Krotká, její plachý doprovod Ladislav Jakim a pozdější hvězdy Věra Křesadlová a Yvonne Přenosilová. Konkurs je pouze zajímavostí z počátku filmařské kariéry světově úspěšného Čecha, nic více. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (12)

  • Barrandov poskytol režisérovi k natáčaniu iba filmový materiál, dodávku, pár lámp, jedného osvetľovača a strihača, ktorí pracovali zadarmo a nadčas. (Raccoon.city)
  • Věru Křesadlovou pozval na natáčení filmu po návštěvě koncertu její kapely Crystal sám režisér Miloš Forman, se kterým nakonec byli třicet pět let manželé. (JoranProvenzano)
  • K filmu neexistoval žiadny postsynchrón a štáb pri natáčaní dokonca nemal ani klapku. A tak strihač Miroslav Hájek dostal horu neoznačeného filmového materiálu a kopec magnetofónovej pásky. Na materiáli pracoval aj v noci a dokonca v strižni aj spal, až kým sa mu podarilo obraz so zvukovou stopou zladiť. (Raccoon.city)

Související novinky

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama