Reklama

Reklama

Pod sluncem tma

  • Slovensko Pod slnkom tma (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice. Postupně zjišťují, proč některé části systému nefungují, a snaží se vše během hektických dnů i černočerných nocí opravit a finálně předat. Zažívají zkraty všeho druhu, míjení a prolínání různých světů, ale i oslavné rituály vděčnosti. Pod sluncem tma vtipně a naprosto otevřeně sleduje úskalí rozvojové pomoci. Je příběhem pokusu předání evropské technologie a odpovědnosti, ale i „zlatých českých ručiček“, které si dokáží poradit i uprostřed Afriky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Špička mezi českými dokumenty - minimálními prostředky za co nejvyšší výpovědní hodnotu. Pozadí rozvojové pomoci vlídně ale bez příkras v case-study obrázcích. Silný základ pro výuku na školách i pro zpětnou vazbu státních i nestátních aktérů, která ve světě ritualizovaných projektů chybí a chybět ještě dlouho bude. Slunce-voda-škola...tma. 4-5* ()

vitruvius 

všechny recenze uživatele

Nádherný příklad toho, že lidé by se měli pořádně zamyslet nad tím co dělají, ikdyž (a hlavně) se jedná o pomoc druhým. Jednoduše Český tým vyjíždí do Afriky, aby tamním lidem "přinesl světlo". Bezpochyby krásný čin (ikdyž ne tak prioritní, jako lékařská pomoc atd.). Jenže plán je poslat dva elektrotechniky a nainstalovat do africké školy solární panely a rozvést elektřinu, bez uvážení další údržby. No nakonec se po 4 letech tým vrací a zjišťuje, že je vše nefunkční, protože nevzdělaní Afričani se o taková zařízení zkrátka postarat neumí. Celý film poukazuje právě na problém pomoci, kdy není cílem nasypat dobročinné peníze tam, kde je to potřeba, ale hlavně naučit samostatnosti v rámci vyditelného zlepšení i do budoucna. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zdařilá dokumentární komedie o střetu kultur na příkladu přístupu k elektrifikaci odlehlé vesnice v Zambii. Čeští elektrikáři se nestačí divit, kam místní uživatelé jimi postavený systém za čtyři roky užívání stihli dovést. Krásný příklad toho, jako končí pomoc rozvojovým zemím. Místní všechno zbastlí a rozkradou a ještě se diví, že jim to ti Češi nechtějí postavit znovu. ()

CZdarklord 

všechny recenze uživatele

MFF Karlovy Vary 2011 Film stojí za zhlédnutí pro přiblížení Africké reality. Film vyznívá pro rozvojovou pomoc spíše nelichotivě, zatímco diskuse s protagonisty po filmu vyzněla naopak. Každá mince má dvě strany. Místní mají opravdu africkou pracovní morálku a přístup. Na druhou stranu přivést do buše moderní technologi a čekat že se domorodci sami po odjezdu dárců vše zvládnou sami bez nějaké větší přípravy... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný dokument poukazující na to, jak funguje taková pomoc rozvojové zemi a také jak vypadá takový střet 2 odlišných kultur. Škoda, že těch problémů nebylo ukázáno ještě více, na druhé straně mi přišlo přehnané Tomášovo nadávání (i když obě okolnosti mi byly samotným režisérem po projekci v následné diskuzi částečně osvětleny). A rozhodně nesouhlasím s tím, že je dokument o ničem (kolik lidí toho skutečně ví o tom, jak je to s elektřinou v některých částech Afriky? A to opakování stejných činností či vět mělo svůj účel). Slušné 4*, spokojenost. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Film získal cenu České filmové kritiky pro nejlepší dokumentární film roku 2011 (Terva)
  • V roce 2011 zvítězil film na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě v kategoriích nejlepší český dokumentární film a nejlepší celovečerní dokument. Na festivalu získal také Cenu díváků. (Tom_Lachtan)
  • Jde o první český film natočený fotoaparátem. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)

Související novinky

Scientific Is The New Sexy: AFO 47

Scientific Is The New Sexy: AFO 47

09.04.2012

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO, 17. – 22. dubna 2012) letos vstupuje do 47. ročníku. Hlavní programový blok se v rámci provokativního leitmotivu Utopie &amp… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama