Reklama

Reklama

Tři sestry aneb hudba z Marsu

(TV film)

Obsahy(1)

První dekáda známé rockové skupiny, která v letošním roce 2015 oslaví své třicátiny. Tři sestry jsou česká hudební skupina hrající původně punk. Později inklinovala k různým stylům hudby přes rock, punk rock, občas i metal až po hardcore. Textařem, hlavním zpěvákem a nejznámější osobností kapely je Lou Fanánek Hagen, vlastním jménem František Moravec, dalšími členy jsou Veronika Borovková (Veronika Harmonika), Tomáš Doležal (Ing. Magor) a další. Někdy se styl této kapely označuje také jako pubrock pro její texty s hospodskou tematikou. Počátky formování kapely jsou nejasné a spadají do doby, kdy hlavní představitelé skupiny chodili ještě na střední školu. Od roku 1982 hráli někteří z nich ve společné kapele Spálená tlumivka. V roce 1985 pak založili hudební skupinu Tři sestry. Název vymyslel Jiří „Hadr" Brábník.
Kapela Tři sestry vydala své první album „Na Kovárně to je nářez" roku 1990. Po celá devadesátá léta a později až do současnosti pak skupina vydávala poměrně pravidelně nové desky. Roku 1993 původního harmonikáře Supa nahradil nový, Sup II. V roce 1994 skupinu opustil kytarista Nikotýn, kterého nahradil Ronald Seitl a opět přistoupivší František Sahula. Velkou ztrátu soubor utrpěl v lednu 1996, kdy tragicky zahynul bubeník Hadr. Nahradil ho o rok později Bubenec. V té době odešel také Sup II., kterého nahradila Supice (Veronika Harmonika). (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tři sestry se po natočení desky Hudba z Marsu ohlížejí za předchozí kariérou. Vystupuje zde spousta bývalých členů, které už jinde spíše neuvidíte. A některé jako Hadr nebo Sahula určitě ne ... ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Fanánek, Sup, Hadr, Nikotýn, Sahula, Ing. Magor........mystické pojmy, jejíchž jména jsem četl z obalu originální kazety Na kovárně to je nářez zakoupené někdy na prvním stupni v prodejně s hudebními nosiči na náměstí ve Svitavech.....pamatuji si jak se mně neznalá prodavačka ptala jestli se jedná o nějakou pohádku. Pivo, Kovárna, Průša, z mazutu houkající sovy....tohle byly fernetem a potem čpějící legendy a hrdinové mého dětství,v dobách kdy si školou povinný chlapec mohl v prodejně pořídit tak maximálně album Orlíku nebo od starších kamarádů přehrát na dvojčeti z Polska Půlnočního rebela od Plexis. Já už jsem jinde, stejně tak jako už jsou jinde Fanánek a jeho hospodští spoluhráči......ale to je život a ten je takovej a jinej nebude a tahkle si je chci pamatovat. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Přestože je ve filmu titulek s celým názvem napsán majuskulami, správná podoba je Tři sestry aneb Hudba z Marsu, tedy s velkým „H“, a to nejen proto, že Hudba z Marsu je název jednoho z alb Tří sester, ale i z prosté češtinářské logiky, která jasně říká, že název (v našem případě filmu) začíná velkým písmenem, a to i v případě druhého, vedlejšího názvu (v našem případě umístěného za spojku „aneb“). To, že se leckde můžeme setkat v názvech psaných velkými i malými písmeny s chybně psaným vedlejším názvem začínajícím minuskulou, na věci nic nemění - svědčí to pouze o nedostatečné gramotnosti autora. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny film o pražskej kapele Tři Sestry mapuje obdobie, kedy táto hudobná formácia bolo výraznou súčasťou česko-slovenskej punkovej scény. V tej dobe tvorili ich zostavu samé výrazné osobnosti. Za mikrofónom stál Lou Fanánek Hagen, kapelníka robil basgitarista Ing.Magor. To platí dodnes. Lenže s nimi hrali aj takí týpkovia ako nebohý bubeník Hadr, harmonikár Sup, doprovodný gitarista Nikotín a predovšetkým nevyspitateľný Franta Sahula. V tých časoch to bola divoká, nekompromisná punková banda. Pure pub punk from Prague! **** ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama