Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (969)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu nešlo nevědět už před samotnou premiérou. Samotný nápad mě totiž přitahoval snad pokaždé, kdykoliv jsem si na něj vzpomněl. Kdo by taky nechtěl vidět sjetýho a nalitýho řidiče dopravního letadla, který absolutně neuvěřitelným zákrokem zachrání většinu posádky. Taky ta scéna pádu letadla je tak brutální, že jsem první půlhodinu filmu vlastně ani nedejchal. Pak se to přehoupsne do vyšetřování a v tu chvíli jsem tak nějak tušil, že film zpomalí. Zpomalil, ale kupodivu pořád nenudil, což mě dost překvapilo. Na dvou a čtvrt hodinový film musím uznat, že klobouk dolů. K tomu Denzel předvedl velice slušný výkon. Tak perfektně a přirozeně rozebranýho člověka jsem ve filmu dlouho neviděl. Absurdita se míchala s realitou, ale výsledek a závěrečná scéna rozhodně stála za to. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Denzel je hustej! Nominace na zlatého plešounka oprávněná. LET sice říká, že chlast je fuj, ale v podstatě říká i to, že kokain je fajn (aspoň teda když to přeženete s chlastem). S tímhle snímkem mám jediný problém, ukončil bych ho už po prvním "ne", před komisí. Pak by to nebyla taková agitka. Robert Zemeckis na poli klasických hraných filmů chyběl a jeho um je znát. Komorní scény umí bravůrně a vizuální majsterštyky (při pádu letadla) zvláda možná ještě líp. Příště tedy trochu zkrátit a vybrat si drobet lepší scénář. Chvalme Ježíše! ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Večer předtím jsem si dal pár piv. Kvůli tomu letadlu uletěl ocas?" Nejsem velkým fandou adrenalinových sportů, ale s omámeným kapitánem Whipem bych si let hlavou dolů rozhodně užil. Úvod byl prostě dokonalý - nahota, chlast, kokain, start, porucha i pád měli tempo a i nějaký ten vtípek se občas objevil. A pak už se jenom zívalo, protože léčba, smutek v očích, právnické kličky, kecy o morálce a nakonec ani ten chlast už za moc nestáli a jediným dodavatelem zábavy (a drog) byl vynikající léčitel Goodman. Mně prostě zfetování piloti, řidiči, cyklisti, chodci i jezdci na nosorožci z principu vadí a bylo pro mne těžké jednomu z nich držet palce, i když mi bylo jasné, že je to ve své podstatě správný chlap. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis je zpátky, pro někoho možná nudné a obyčejné drama o tom, jak si alkoholik musí přiznat, že je alkoholik, pro mě však téměř dokonalé drama, které právě díky pevnému uchopení Zemeckise a dobrému scénáři v žádném dialogu neztrácí náboj a navíc Denzel Washington dokáže utáhnout všechno, právě on posouvá celý film o úroveň výš. Celá pasáž s pádem letadla je perfektně natočená a líbilo se mi celé to téma, kdy člověk sice může zachránit spoustu životů, ale někdo zkrátka musí zaplatit za ty, které zachránit nedokázal a vše je jen boj o peníze, ve kterém pro nějaké hrdiny zkrátka není místo. Jsem šťastná, že se Robert Zemeckis vzpamatoval, vykašlal se konečně na ty své pokusy s technologiemi a vrátil se k tomu, co mu jde nejlépe, tímto filmem ukázal, že na něho ještě zapomínat nemáme. Silné 4* ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké, že Robert Zemeckis konečně nechal stranou rádoby revoluční animováne ptákoviny a vrátil se tam, kde mu to šlo vždycky nejlepé. A takové scéna havárie letadla ukazuje, že to má stále ještě v paži. Bohužel si ke svému návratu vybral podprůměrný scénář o totálně nesympatickém alkoholikovi, který Zemeckisovi naprosto podráží kolena. Vznikla tak stopáží naprosto přepálená moralitka, ve které je spousta linek a postav tak nějak navíc (ex-feťačka a Goodman, který vypadá jak z naprosto jinýho filmu) a klišovitých scén, ze kterých je vám Roberta až líto. Tenhle scénář zkrátka nezachránil ani on a ani skvěle hrající Denzel.50% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Kromě jiných je na otcově farmě na zdi i fotografie dvou černošských pilotů před druhoválečným stíhacím letounem P-51D Mustang. Byla pořízena v Ramitelli v Itálii v březnu 1945 fotografem Toni Frissellem a zachycuje letce plukovníka Benjamina O. Davise a Edwarda C. Gleeda. (p3tris)
  • Nadine Velazquez (Katerina Marquez) v rozhovore uviedla, že hoci nebola nervózna z toho, že musí byť v scéne v spálni s Denzelom Washingtonom (Whip Whitaker) úplne nahá, jeden bod počas natáčania ju znepokojoval. V úvodnom zábere sa jej postava mala potulovať po miestnosti nahá a obliecť sa po večernej párty a je tu okamih, keď nemá oblečenú spodnú bielizeň, zohne sa, aby niečo zdvihla z podlahy, a postava Washingtona pozerá zozadu na ňu. Velazquez povedala, že cíti, že sa to zdá príliš veľa. Požiadala teda vizážistku, aby jej na zakrytie intímnych partií dala kúsok telovej farby, ktorú by mala nosiť na nich. Potom sa cítila dobre, aj keď túto scénu niekoľkokrát natočili. (megajalec)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama