Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (970)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zemeckisův Let mi docela dobře sedl na moji filmovou náladu a možná i proto nemám sebemenší důvod hodnotit hůř. Denzel Washington hraje klasicky výborně, jeho postava je zajímavá a bavil mě i samotný děj. Havárie letadla byla dobře zpracovaná a následné vyšetřování a líčení jednání kapitána bylo opravdu záživné. Potěší i soundtrack. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Dlhych 13 rokov som cakal od Roberta Zemeckisa na hrany film so zivymi hercami a nie s hercami, ktore hrali animovane postavy vo filmoch POLARNY EXPRES (2004) s Tomom Hanksom, dalej BEOWULF (2007) s Angelinou Jolie alebo hororovu 3D rozpravku VIANOCNA KOLEDA (2009) s Jimom Carreyom, cim ale nechcem povedat, ze by som animaky nemal rad, naopak prave Vianocna koleda sa mi v 3D verzii pacila najviac. Pred tymito filmami natocil thriler POD POVRCHOM (2000) s Harrisonom Fordom a s Michele Pfeiffer a musim teda uznat, ze LET je prvym filmom od Zemeckisa, ktory sa uplne vymyka jeho klasickej sviznej rodinnej rezie, na aku som bol zvyknuty pri HONBE ZA DIAMANTOM (1984), trilogii NAVRATu DO BUDUCNOSTI (1985,1989,1990) alebo pri FORRESTovi GUMPovi (1994), avsak nevadilo mi to. Zaujimal ma osud pilota, ktory zachranil vela zivotov vdaka riskantnemu pristatiu, avsak mal jeden velky problem, ktory ale nechcem vyzradit, ak ste to este nevideli. Myslim si, ze Denzel Washington bol právom nominovany na Oscara za najlepsieho herca v hlavnej ulohe a taktiez musim pochvalit kvalitne natocenu havariu lietadla, ktora nenechala vydychnut, pretoze som si nazivo predstavoval, ake by to bolo strasne tu havariu zazit na vlastnej kozi. Takze aj ked sa tento film nezapise u mna, ako film, ktory chcem vidiet viac krat, bol som velmi spokojny a hlavne netreba ocakavat ziadny akcny svizny thriller len preto, ze ho natocil Zemeckis. ___________ Denzel Washington - (Whip Whitaker) +++ Don Cheadle - (Hugh Lang) +++ John Goodman - (Harling Mays) +++ Nadine Velazquez - (Katerina Marquez) +++ Bruce Greenwood - (Charlie Anderson) +++ Tamara Tunie - (Margaret Thomason) +++ Brian Geraghty - (Ken Evans) +++ Kelly Reilly - (Nicole) +++ Produkcia: Robert Zemeckis +++ (Videl v nemeckom kine 29.01.2013) +++ ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Let je Denzelovou krasojazdou, elegantne riadenou Zemeckisom, ktorý vie vštepiť každej scéne adekvátny rytmus a nebyť tej dlhej stopáže ... a nebyť toho politicky korektného záveru ... a nebyť tej náhlej dávky poučenia, ktorá film trochu zbabelo, no pochopiteľne vytiahne z šedej morálne zóny a urobí z neho uvedomelý biják pre celú rodinu, mohli sme tu mať ďalšiu klasiku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

LET vykresľuje krásne prepojenie vzájomných osudov medzi narkomankou zmývajúcou vlasy v kaderníctve a pilotom, alkoholikom, ktorý neuveriteľným manévrom zachráni pri leteckej havárii 96 zo 102 ľudí na palube. Obaja sa všemožne vyhrabávajú z dna drog a chľastu, pričom jediné po čom túžia je láska, neha a porozumenie. Doplňujúca postava dealera dodáva filmu ten správny komediálny šmrnc. Kapitán potápajúcej sa "lode" obvinený z niekoľkých trestných činov, ktorého prípad je viac medializovaný ako víťazstvo Johanky z Arku. Kapitán potápajúcej sa "lode", ktorý je pod väčším drobnohľadom ako pápež, si kupuje drogy ako na nejakom Baníckom jarmoku. Apropo: s obsahom alkoholu dva a pol promile a dávkou koksu v tele by človek neodtiahol ani kolobežku z miesta vozíčkara pred Tescom. Samotný manéver hodný akurát tak vzdušného "rogala" nebudem ani komentovať. Úprimne povedané som sklamaný ako už dávno nie. Toľko vzývaní v boha a jeho osláv vďaky zato, že neumrela celá posádka, to bol snáď zlý sen. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Boh chcel nehodu, boh chcel aby na mol ožratý pilot vykonal manéver od J.J Abramsa, čím si jednoznačne vyslúžil postavu hlavného pilota vesmírnej lode Star Trek. Opäť raz zem s hviezdami posiatou vlajkou v zastúpení spravodlivých ľudí môže vysloviť tú otrepanú sračkovskú frázu - BOH ŽEHNAJ AMERIKE. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Srdcervúce priznanie ožrana v závere mne slzičku z ľavého oka nevynorilo. Nuž, zrejme som cynik, ktorý už má týchto úprimných amerických "potleskov“ vyobrazujúcich spravodlivosť, plné zuby. Plusmi sa tak stáva len herecké obsadenie, výkon Denzela a video záber z mobilu, čistejší a stabilnejší ako z najlepšej HD kamery, vyrobený dobrým, statočným americkým kresťanom počas omše - GRC!!! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $31miliónovTržby USA $93,772,375Tržby Celosvetovo $161,772,375Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,786,488 //počet predaných kusov 579,579Tržby za predaj DVD v USA $19,135,065 //počet predaných kusov 1,097,691║ Tak Zemeckis riadne vyšumel akoby si myslel že sa z toho samo spraví niečo veľkolepejšie, strašne to necháva na voľno plynúť, nič na vrch nedá a nepomôže ani troška sa snažiaci Washington, ktorý si tu odbíva asi svoju najsuchšiu postavu vo svojej kariéru, ktorú si ani neobľúbite ani dostatočne nedokážete znenávidíte, nuž nemá to iskru. Príbeh je ako tak zaujímaví po úsek s katastrofou ale potom príde na tak suchý banálny dej, ktorý fakt nemá čo hútnejšie ponúknuť a snaha o otvorenú sondu do života pilota alkoholika a čiastočne narkomana smerom k divákovi ovocie neprináša, sklamanie. A opäť sa ukázali úzkoprsí akademici od oscara film má 2 nominácie na oscara: herec + scénar?? /40%/ ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Příběh připomíná událost z roku 2001, kdy kanadský kapitán Robert Piche klouzavým letem bezpečně přistál s Airbusem 330, kterému došlo palivo. Zachránil tak 306 pasažérů od jistého neštěstí. Přes noc se stal hrdinou, ale záhy poznal odvrácenou stranu slávy, a to když novináři odkryli jeho dlouho zapomenutou kriminální minulost a soukromý život. (Kritiq)
  • Nadine Velazquez (Katerina Marquez) v rozhovore uviedla, že hoci nebola nervózna z toho, že musí byť v scéne v spálni s Denzelom Washingtonom (Whip Whitaker) úplne nahá, jeden bod počas natáčania ju znepokojoval. V úvodnom zábere sa jej postava mala potulovať po miestnosti nahá a obliecť sa po večernej párty a je tu okamih, keď nemá oblečenú spodnú bielizeň, zohne sa, aby niečo zdvihla z podlahy, a postava Washingtona pozerá zozadu na ňu. Velazquez povedala, že cíti, že sa to zdá príliš veľa. Požiadala teda vizážistku, aby jej na zakrytie intímnych partií dala kúsok telovej farby, ktorú by mala nosiť na nich. Potom sa cítila dobre, aj keď túto scénu niekoľkokrát natočili. (megajalec)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama