Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 2

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (475)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

I kdyby nebyl POSSESSION podle skutečné události, pořád by na diváka působil věrohodně. Můj debut režiséra Oleho Bornedala mě překvapil a musí říct, že to nebylo špatný. Není to důmyslné a vybudované napětí jako u Jamese Wana, ale pořád si Bornedal udržuje kvalitu a skvěle si pohrává se zvuky, nebo ruchy. Tu je sound excelentní. Chápu to, kdo nebyl v kině na POSSESSION a pustí si ho doma na pc, nebo na tv bez perfektní repro-soustavy nepocítí to v plném rozsahu, ale měl by být spokojen. První pětiminutovka je nejlepší, ve středu stopáže nás napětí trochu opustí, ale na konci jsme opět v extázi. Na celek málo lekaček a pevný příběh. POSSESSION je slabší Sinister, ale raději si pustím novější House of the Devil. A matkou všech exorcistických námětů zůstává Friedkinův nepřekonatelný Exorcist. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vcelku neškodný průměrný horůrek, v němž ráda schůzují klišé a jehož scénář přinese zhruba stejně překvapení, jako trdelník na Vánočních trzích. Plusové body za příkladně krátkou stopáž, divák se nestíhá (příliš) rozčilovat a může si vychutnávat krásně zlou atmosféru domácnosti, jejíž nejmladší obyvatelku posedl démonek z charismatické židovské truhly. Očekávání víceméně naplněna. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Manželská rozluka, vyvolala dybbuka." Přiznám se bez mučení (prováděném biblickými citacemi, cákáním olivového oleje a vyvoláváním jména Omnibus), že při většině vymítání zívám, div si sanici nevykloubím (taky zajímavý nápad), ovšem tahle posedlost mi sedla, jak dybbukova prdel na hrnec. Proszę chłopaka, zerknij z pudełka...wskoczyć do małej dziewczynki... pak se zas schovej do skříňky! A ze scény před zrcadlem mi naskočila husí kůže i pod jarmulkou. Při angíně už si nikdy nebudu svítit baterkou do krku! K úplné spokojenosti mi v tom chyběla jedna slavná scéna s krucifixem, ale uznávám, že masturbaci pětiramenným svícnem bych asi nerozdýchal. A ta malá už vůbec ne. Btw, nedávno jsem pobyl pár týdnů v nemocnici (JIP, Chirurgie, ARO, Chirurgie, ale teď už v cajku, už se tomu směju pod pejzy), kde mě i několikrát vyšetřovali v CT tunelu, až jsem si říkal: "Na co tam ti doktoři můžou pořád čumět?!" Tak už to vím... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Stará kletba se přenese na toho, kdo si ji koupí se starou truhlicí. V ní totiž přebývá obávaný pekelný démon dybuk. Rozvádějící se basketbalový trenér a jeho dvě náctileté dcery netuší, jaký "poklad" si to přinesli domů, a jaké nadělení jim v následujících 29 dnech způsobí. Mrazivý horůrek podbarvený znepokojující hudbou vychází údajně ze skutečných událostí a vždy se to dá brát s rezervou. Je příjemné, že se jako jeden z nemnoha vydal poctivou cestou strašení (i když osobně tyhle horory dvakrát nemusím), má dobré herecké obsazení a umí pracovat s napětím. Co si mohl odpustit, byla řada nedořešených situací (např. nový přítel mámy přijde o život, a nikomu nechybí) nebo pár málo pravděpodobných náhod (např. již jednou zahozená truhlice je opět objevena na první dobrý kontejner v okolí). Dominance strašidelných scén je znát a jsou svižně s originalitou pro režiséra Bornedala natočeny. Závěr mohl být bombastičtější a zamotanější. A rovněž námět originální nebyl, protože téma dybuka se v hororu neobjevilo zdaleka poprvé, ale ne každé bylo takto kvalitně zpracované. Takže sice bez většího překvapení, s častou působivostí, která ke konci docházela a bez monstrozního finále, tak by se tenhle horůrek dal shrnout. Přebývá-li ve vás zákeřný dybuk, stejně jako v mladé Emily, máte o důvod víc si nenechat tenhle film ujít, protože vám případně dá návod, jak ho vymítat. Když to nezabere, tak končíte. Mé hodnocení: 60% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Vizuálně funkční gymnastika aneb drcení kloubů hrací skříňkou (!!!) Tak hele, co bychom ještě chtěli, když už démona prohnali xeroxem na XY způsobů. U The Possession se sešlo scénáristů jak ordodoxních židů při obřízce a všichni, včetne Ole Bornedala dávali dobrej pozor na to, co v posedlostních filmech už několik desetiletí funguje. Těla se musí kroutit, hajzlík v bedně musí skřehotat a navíc je ten polskej démon vegan a nesnáší magnetickou rezonanci. Popravdě, sám sem nečekal víc originality než řemeslný tradice a ono to kupodivu funguje 3/4 filmu. Velmi slušně zahrané charaktery, až moc (roz)vážný Jeffrey Dean Morgan, překvapivě autentická Natasha Calis a vkusně klasická hudební kulisa od Antona Sanka. Paradoxně jediný, co takhle příjemně rozehranou partii sráží je až to, co ji mělo pouze stvrdit - závěr. Tohle sakra není exorcismus, ale šábes se zakalenýma očima (!!!) Dobrých sedmdesát minut sem si říkal, že vzniknout The Possession v dobách Exorcisty, včetně jeho tehdejší konkurencí, mohla být dnes nadčasová. Jenže teď už to chce víc, než jen uctivý tradice. [final rate: 70%] ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Dybbuk je v židovské mytologii zlý duch hledající lidské oběti, do nichž by mohl vstoupit a ovládnout je. (MikeCool)
  • V roce 2004 vyšla v Los Angeles Times reportáž o muži, který údajně prodával originální Dybbukovu skříňku, jež způsobila každému z předchozích majitelů okamžiky nepředstavitelné hrůzy. Předmět nakonec zakoupil kurátor univerzitního muzea a začal zkoumat jeho minulost a neblahý vliv na její předchozí majitele. Pátrání ho přivedlo ke staré ženě, která přežila holocaust a po válce si přivezla zapečetěnou skříňku do Ameriky. (MikeCool)
  • Film je inšpirovaný skutočným príbehom muža, ktorý v roku 2004 ponúkal cez eBay “originál skrinky obývanej démonom, ktorá nemala byť nikdy otvorená, ale dávne varovanie zostalo nevypočuté“. (Sufferer)

Reklama

Reklama