Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o starém skladateli s nadpozemskou představivostí, který si stále myslí, že je mladý chlapec. Ve spánku cestuje do své vzdálené minulosti, kde se jeho stařecké sny smísí s fantazií malého dítěte a hudbou. Zde započne pátrání po vzpomínkách, které jsou pro něj nejdůležitější. (dresi)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (167)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Nightwish už spoustu let a Tuomasovy hudební kreace mě pravidelně přivádějí do extáze. Jeho filmová psychofantasmagorie mě však do ničeho podobného nepřivedla. Audiovizuál nezklamal, ale kýčovitý příběh a nedomrlost postav i děje stěží uchvátí racionálnější nátury. Na své si přijdou jen naivní snílci, kteří na konci dojatě doplní všechny díly skládanky, stírajíc při tom nejednu slzičku. Já mám na tváři pouze ruměnec ze studu za své nejprotekčnější hodnocení. Ale co nadělám, hudba je mocná čarodějka. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Už mnohokrát jsem se mohl přesvědčit o tom, že neznamená když je film jiný, takže bude i skvělý. Ale Imaginaerum předně není tímhle případem. Ani po skončení přesně nevím jak ho mám uchopit, jaký na něj mít názor. Opravdu Imaginaerum je celé velmi zajímavé, občas hodně divné a jsou zde i scény, které hraničí téměř s genialitou. Celkově bohužel nevím co na tento film říct a to bude asi tím největším problémem, že nedokážu pořádně tento film zhodnotit. Co vím jistě je, že na něj jen tak nezapomenu, protože se mu povedlo to, co jiným filmům ani zdaleka. Byl jsem zaujat, ale plně jsem nepochopil. Jinak od pánů muzikantů z Nightwish úctyhodný počin a jedna věc, který byla opravdu bezkonkurenční u tohoto filmu, tak je hudba. Je vidět, že Nightwish není jen uskupení tvrdých rockerů, ale že dokáží složit perfektní melodické instrumentální skladby. Třeba časem své hodnocení zvednu, ale momentálně nejsem schopen tento film pořádně zhodnotit. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Po posledním záchvatu zůstává skladatel Tom Whitman v kómatu, a v jeho mysli se vrací zpět do dětských let, a do Země plné fantazie. V reálném světě bojují lékaři o jeho život, a jeho dcera hledá důvod, proč by snad neměla souhlasit s odpojením svého otce od přístrojů... Nightwish patří k mým nejoblíbenějším kapelám, a tak jsem se na tento film těšil moc a moc. A jsem vcelku spokojen, i když bych si dokázal představit mnohem širší propojení hudby Nightwish zvláště se snovým světem - ale toto zklamání jsem i napravil hned po skončení filmu, že jsem vytáhl stejnojmenné CD od Nightwish a hudby jsem si užil do sytosti. K filmové stránce - audiovizuální stránka je bezvadná, fakt se k sobě snový svět a instrumentální Nightwish hodily maximálně. O příběhové linii už tolik přesvědčený nejsem, nebo aspoň mohl být více rozveden závěr filmu. Ale což - za film 3*, a jednu přidávám za Nightwish samotné, i za jejich účinkování v tomto filmu... ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Za odhalení možná stálo by, kdybych řekl, že jsem fanouškem hudby Nightwish a že je opravdu rád poslouchám téměř kdykoli a kdekoli. Konkrétně album Imaginaerum, spolu s nímž tento film kráčí ruku v ruce, řadím mezi nejoblíbenější alba od nich, proto jsem se celkem přirozeně na filmový výsledek. A jaký je? Inu, zklamání to vyloženě není, nadšení ovšem také zrovna dvakrát ne. Vlastně jsem dostal to, co jsem v podstatě očekával – dávku audiovizuálního potěšení, kde scénář za moc nestojí, ale nemálo toho vykompenzují nápady a některá muzikálová čísla. Ne, samozřejmě jsem nečekal nějakou muzikálovou bombu à la Moulin Rouge!, kterou asi jen tak nějaký muzikál nepřekoná, ale stejně jsem si myslel, že film nabídne mnohem komplikovanější zápletku, ne tak schematické postavy a více hudby od Nightwish. Teda ne že by měly muzikály obecně nějaký mnohovrstevnatý děj, to ne, ale zvláště část odehrávající se v realitě strašně trpí nedostatkem nějakých dobrých nápadů na ozvláštnění děje. Jde hodně poznat, že film točili pánové Harju a Holopainen opravdu s láskou a radostí (především v oné fantaskní části to jde vidět), ale stejně bych si představoval na pozici režiséra či spoluscenáristy někoho, kdo má s filmařinou větší zkušeností, umí se filmovým jazykem lépe vyjadřovat a dodat filmu jako celku řádný náboj. Efekty jsou vzhledem k nízkému rozpočtu poměrně slušné, herci nejsou vůbec špatní, jenom mi teda připadalo, že dcera skladatele občas dosti přehrávala, ale co už. Sečteno podtrženo: Imaginaerum určitě není špatný film, jenž bych neváhal doporučit nejen fanouškům Nightwish a opětovnému zhlédnutí bych se určitě nebránil, ale myslel jsem, že ve mně zanechá mnohem více dojmů. Jak už bylo řečeno – spíše než muzikál mi to připadalo jako takový nesourodý, dlouhatánský videoklip. Ale pěkný dlouhatánský videoklip, to musím uznat. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Tak tohle budu muset pro řádné vstřebání shlédnout ještě několikrát, protože film jako tenhle se jen tak nevidí. Tuomas má neskutečnou fantazii, kterou dokázal promítnout do filmu i do hudby a spolu se skvělou režií to tvoří nepopsatelný filmový zážitek. Ano, chvílemi je to šílený film, jindy krásný, pak zase barevný, jen aby byl v následujícím okamžiku temný. Jedinou chybou filmu je, že nebyl v českých kinech, páč to by byl neskutečný zážitek. Počkám na kvalitní titulky a jedu znovu. "Light bring darkness, what a sweet irony." Edit: Po druhém zkouknutí bych nejraději ještě jednu hvězdu přidal, kdyby to šlo. Mohl jsem se totiž soustředit i na ty malinkaté detaily a jejich propojení, což dohromady dává neskutečný celek. Všechny ty myšlenky, nápady, náznaky, metafory, úžasné momenty. To se nedá popsat, to se musí vidět. A nejlépe víckrát.Edit2:Třetí shlédnutí a opět jsem objevil další spojitosti a detaily. Jsem zvědav, co to bude příště. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Originálne piesne od skupiny Nightwish boli pre potreby filmu upravené skladateľom Petrim Alankom. (Macejko)
  • Když vojáci nesou v čase 51:15 postel se starým Tomem (Quinn Lord), v jednom záběru mají postel na ramenou a v dalším záběru nesou postel v ruce. (Záry)
  • Původní název filmu byl Imaginarium. Nakonec byl však změněn na Imaginaerum, aby nevznikl spor kvůli autorským právům. (svadlenaX)

Reklama

Reklama