Reklama

Reklama

Rivalové

  • USA Rush (více)
Trailer 4
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Velká Británie / Německo, 2013, 123 min (Alternativní 118 min)

Režie:

Ron Howard

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay (více)
(další profese)

Závratná rychlost, adrenalin proudící v žilách, krásné dívky a nezkrotná touha po vítězství. Závody Formule 1 jsou místem, kde jediná chyba může znamenat smrt. Na těchto okruzích spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Film Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů, kteří jsou soky nejen na okruzích, ale také ve skutečném životě. Přestože jsou soupeři, jsou také jeden pro druhého inspirací. Přes jejich rozdílnost je v životě pojí zvláštní přátelství. Ale rivalita je žene ke stále riskantnějším výkonům. Titul mistra světa může získat jen jeden... (Bioscop)

(více)

Videa (36)

Trailer 4

Recenze (2 345)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh už snad příliš neuvěřitelný než aby se stal, se vážně stal. A zfilmován byl řemeslně dokonale, přesto jsem zůstal emocionálně chladným. Spoustu diváků vzal, některé ne - včetně mě. Což je za mě tím pádem, bohužel, zásadní palec dolů. "You see the closer you are to death, the more alive you feel, the more alive you are." ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Drama žánr nemusím,ve většině případech trpím nudou, tak Rush je nářez! Rivalita mezi Hemsworthem a Brühlem je briliantní,ikdyž se tvářili jako nepřátelé,tak si navzájem věřili a respektovali se. Hemsworth zahrál Jamese Hunta na správném levelu arogance,domýšlivosti,důvěry a drzosti přesvědčit,že byl opravdový 70's playboy předurčený žít rychle a zemřít mlád a Brühl samozřejmě jako Niki byl taky skvělý,obzvláště jeho přízvuk a manýrismus.Tempo filmu je úžasné,jsou zde dechberoucí a dojemné scény ( viz. záběry z nemocnice,či samotný závěr). Pro mě rozhodně zábavnější než Captain Phillips. Spokojenost. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Technicky brilantní. Vizuálně dynamický, ale námětově nenaplněný. Howardovsky vyšperkovaný snímek, který ale není zdaleka tak emocionálně zdrcující jako Senna, který dokáže diváka položit na kolena. Daniel Brühl překonává svůj nejlepší herecký výkon od Inglourious Basterds. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Morgan je pán. Fešnou fasádu řvoucích motorů a jejich krotitelů v ohnivzdorných kombinézách koncipuje jako epické drama, v němž hlavní roli hrají vášnivé dialogy a smysl pro fair play. To vše v dokonalém kabátku režijních fíglů Rona Howarda, pro kterého je úkol vytvoření atmosférické obrazové kompozice stejně náročný, asi jako příprava ranní snídaně. Ty střihově kamerové orgie a strhující herectví (Daniel Brühl pokukuje po Oscarech) jsou dvě hodiny natolik suverénní, až mi v tom trochu zavání (tradiční) „howardovský kalkul“, který vás dvě hodiny baví, ale nejpozději druhého dne, podobně jako páry benzínu, vyprchá. Že po tom zůstane velmi silný a specifický odér, nepopírám. 4 a ½. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Rivalové beze zbytku naplňují Morganův mustr, kdy vyjde ze skutečných osudů, vyhmátne si z tématu „to něco nadčasového" a vše tomu podřídí. V rámci dramatizace událostí na tom „jak to ve skutečnosti bylo" málokdy nechá nit suchou, ale nevadí to, protože to působí jako že to tak být mohlo a že si to tak říci mohli. Což není špatný přístup; ostatně je to dramatik. Byla by tedy chyba očekávat od Rivalů věrnost a ještě větší chyba hledat v nich pohled do duše závodníka motorsportu à la Le Mans. A vyloženě blbost by byla očekávat od nich sportovní klišé. Ostatně to je sportovní film až tak nějak v druhém plánu. Co tedy vlastně čekat? Drama (a především drama!) o rivalitě dvou (ne)respektujících se protivníků, kde jeden je líc a druhý rub téže mince a kde každý představuje jeden z (nejen) sportovních archetypů; charismatický floutek užívající si života plnými doušky i miláček kamer s talentem od pána Boha, kterému kariéru zařizují jiní versus drilem cepované precizní umění v ústraní se pohybujícího za všech okolností racionálního kariéristy každým coulem. Portrét dvou mužů, kdy jeden by nebyl bez druhého a... No prostě takové závodnické yin a yang. A to vše v divácky vděčném (a Howard to umí náležitě prodat, o tom žádná) hávu Formule 1, ovšem nikoli o Formuli 1. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (80)

  • Lotus 77/3 (s číslom 5), ktorý sme tu mohli vidieť, sa v minulosti objavil vo filme Iron Man 2 (2010). V oboch prípadoch ho riadil jeho majiteľ Chris Locke. (WalterIK7)
  • Niky Lauda (Daniel Brühl) se stal v roce 1975 mistrem světa už na GP Itálie v Monze, kde dojel 3. Vítězem byl jeho týmový kolega Clay Regazzoni. (Bronislav.Si)
  • Okruh Nürburgring byl rozdělen na Severní smyčku (Nordschleife) a Jižní smyčku (Südschleife). Délka Severní smyčky, na níž se jezdily závod F1, kolísala kvůli úpravám trati a zatáček, nejdelší varianta měla 22.810 metrů. Existovala ještě alternativní verze Zeilschleife (též Betonschleife) určená výhradně pro rychlostní závody. Po havárii Niki Laudy v roce 1976 byla Grand Prix NSR přesunuta na motodrom Hockenheimring. Na počátku 80. let byl na místě Jižní smyčky vybudován moderní, podstatně kratší a rozhodně bezpečnější okruh, ovšem německá Grand Prix se tu příliš neohřála. Nějaký čas se tu konaly i závody pod hlavičkou Grand Prix Evropy, ale častější využití měl později rovněž upravený Hockenheimring. Na staré Nordschleife se dodnes jezdí - dokonce za poplatek si může zájemce projet ono "Zelené peklo" v závodním voze. (Robbi)

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama