Reklama

Reklama

Hitlerova válka proti Americe

(TV film)
  • Česko Hitlerův útok na New York (více)
Německo, 2005, 52 min

Režie:

Christoph Weber

Scénář:

Christoph Weber

Obsahy(1)

Megalomanie Adolfa Hitlera neznala mezí: od samotného počátku války jeho stratégové splétali plány na útok na USA. Nejodvážnější z nich počítaly s letkami německých bojových letounů, které by narážely do mrakodrapů na Manhattanu jako živé bomby. Jednalo se tedy o obdobu strategie, kterou v celé své ničivé hrůze využili 11. září o víc než 50 let později teroristé. Hitler chápal obrovskou symbolickou moc manhattanských mrakodrapů. New York považoval za ?srdce světového spiknutí kapitalistických židů? a chtěl ho zničit. Očití svědkové, archivní materiály a původní stavební plány ukáží, jak destruktivní fantazie a její zrůdný výsledek v podobě ?Amerického bombardéru? vyvolaly kolektivní nevybíravou touhu po zkáze. Nakonec dokument odhalí, jak se Spojené státy o Hitlerových tajných plánech dozvěděly a jak zareagovaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

mira007 

všechny recenze uživatele

Plán útoku na Ameriku byl sice díky technickým možnostem té doby z říše fantasmagorie, ale zase ne tak mimo realitu, aby se tím Hitler nezabýval a Američani pro jistotu nechystali obranné kroky ( obsadili Island odkud by Němci už mohli doletět do USA, eliminovali německou menšinu atd. ) Tento dokument ukazuje všechny možné plány, fantazie útoků na x způsobů. Některé zpětně viděno zase tak nerealistické nebyly, ale Hitlerovo Německo mělo dost jiných problémů. ()

Tempest 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument vykreslující Hitlerův přístup k USA od předválečného období až do konce války. Prvotní ujišťování o tom, že jakékoliv německé úvahy o útoku na USA jsou jen bohapusté lži jejich nepřátel, brzy vystřídaly různé plány útoku na USA (od realitických až po fantasmagorické). Jsou zde představeny plány leteckých útoků, raketových útoků i útoků diverzních skupin (ty se jako jediné uskutečnili, ale diverzanty chytly hned po jejich příjezdu do USA). Velmi oceňuji, že v dokumentu mluví mimo amerických účastníků i němečtí a dokonce i jeden z bývalých dělníků (vězňů), kteří měli stavět podzemní továrnu v Rakousku na střely proti USA. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé teórie, ale nič s toho, keďže Adolf mal hromadu starosti v Rusku a Afrike. Každopádne zaujímavý dokument, ktorý pojednáva o nie úplne obvyklej téme, zároveň je ako čerstvý vietor v plachtách medzi dokumentami s tohto obdobia. 70% - 3* ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama