Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (249)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Němci mě nesmírně překvapili.Zrovna od nich bych skvělý válečný film asi nečekal.Trojdílná sága Válečná generace má opravdu něco do sebe.Trochu se to podobá americkému Bratrstvu neohrožených.Líbilo se mi,že film neobsahoval jenom bitvy a boje,ale i jiné scény popisující tehdejší život.Pětice hlavních herců mi přišla hodně sympatická.Dále oceňuji i výbornou doprovodnou hudbu.Moc německých válečných filmů není,a tak jsem ocenil přírůstek.Je zajímavé vidět pohled války z německé strany.Jeden z nejlepších filmů o 2.světové válce.Hodnocení:95% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Filmařsky zajímavě a hlavně svižně podaný příběh, jehož největší slabinou je scénář. Pětice kamarádů se ocitá chvílemi v situacích, které jsou steží uvěřitelné. Přesto se mi líbilo, jak autoři pracovali se základním motivem fotky. Zajímavě působily kontrasty - válečná diva Greta, která válku nevnímá (tochu mi připomínala ženské postavy z Operace Silver A), Friedhelm, jenž od začátku válku odmítá. Naopak u Charlotty a Wilhelma přichází postupně vystřízlivění z počátečního nadšení. A prostřednictvím Viktora je podán osud Židů. Sice působilo až úsměvně, jak je pětice nesmrtelná a odolává válečným nástrahám, ale závěrečné oběti považuji od tvůrců za dobře promyšlené. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

I když pominu to místy příliš okaté prolínání osudů ústřední pětice protagonistů a pár nedotažených dějových nitek v pozadí (kolaborující zpěvačka, dezertující důstojník, polští partizáni), pořád mi z toho vychází jedno z nejuhrančivějších válečných dramat posledních let. Na televizní minisérii dobrý. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc mi to připomínalo Stalingrad. I tady byli ukázáni vojáci wehrmachtu ne jen jako nemyslící zvířata, ale jako lidé s osudy, na kterých se válka nesmazatelně podepsala. Ovšem oproti Stalingradu je tady i díky formátu ten pohled komplexnější a nezahrnuje jen východní frontu a vojáky, ale odehrává se i v Polsku či v Německu a zabývá se osudy židovského mladíka, zdravotní sestry či pěvecké hvězdy. Němci i v tomto případě nemilosrdně pálí do vlastních řad, ale poukazují i na zvěrstva ze strany Ukrajinců či antisemitismus polských odbojářů. Někomu to může připadat jako ukazování prstem a obvinění, že "nejen my jsme byli ti špatní", ale mě to tak nevyznívá. Co se technické stránky týče, tak není co vytknout a v tomto případě Němci rozhodně nešetřili. O tomhle si může nechat zdát i naše filmová produkce. A hercům taky není co vyčíst a mě neznámé tváře mile překvapily. Velká spokojenost. 85% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Co napsat na obranu národa, který ztratil své obranné mechanismy a nechal se zaslepit, zmanipulovat do té míry, že rozpoutal největší válečné zvěrstvo v lidských dějinách? A co je vlastně měřítkem pravdy? I německý agresor měl svoje mrtvé, raněné, zničené osudy, ztracenou generaci, i tak vypadala válka z německého pohledu. Je jistě mnoho pohledů jiných a pravd trpčích než optika současné německé veřejnoprávní televize, to ale nic neubírá na tom, že stojí za to seznámit se též s pravdou, kterou nenapsali vítězové, nýbrž viníci (příčí se mi říci oběti)...vlastně klobouk dolů před takovouhle sebereflexí...zvláště v komparaci se sebereflexí českou a všemi těmi ostalgií páchnoucími Vyprávěj... Po formální stránce standardní moderní televizní produkt, který má jednu výraznější slabinu, totiž že trpí (zvláště v závěrečném dílu) přehnanou překombinovaností, scénárista Stefan Kolditz si zřejmě předsevzal, že musí navýšit míru náhody na úroveň severské detektivky, tolik nepravděpodobných ,,náhodných" setkání a prolínání osudových drah hlavních (pěti) hrdinů by nevyprodukoval snad ani Jo Nesbø... ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • V čase 51:06, při přiblíženém záběru na kulometný pás, je vidět, že se jedná o slepou munici, tvořící pouze vizuální a akustický efekt. (Dressler_O)
  • Soud v Krakově nařídil německé televizi ZDF, aby se za seriál (který odvysílala i polská veřejnoprávní televize) veřejně omluvila polské i německé televizi a zaplatila pokutu v přepočtu 120 tisíc korun. Podle verdiktu dílo popisuje tamní odboj během druhé světové války neadekvátně jako antisemitský. Seriál se postaral o velmi negativní reakce i v ruských médiích. ZDF byla napadána (např. v televizním týdeníku Postskriptum na TV-Zentr) za zlehčování holocaustu a překrucování historie. Zobrazování brutálního chování sovětských vojáků zahrnující znásilňování v lazaretu prý zakrývá zločiny wehrmachtu na východní frontě. (Duoscop)

Reklama

Reklama