Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Režisér Julien Leclercq mi sice nic moc neříká, ale už po třetí mě přesvědčil, že dokáže točit kvalitní, civilně natočené filmy, které se nebojí jak napětí, tak akce. A to podle mě není náhoda. Přitom srovnání s Greengrassem je vysloveně na místě, protože tento film přesně přináší ten podobný realistický sestřih, jaký umí v Evropě snad jenom on. První půle je tedy hodně kecací. Režisér divákovi naservíruje situaci, která je doslova k posrání. Možná je to chvílemi nuda, ale je to pořád nuda, která dává smysl. Jakmile se ale objeví hoši z francouzské protiteroristické jednotky GIGN, úplně jsem zapomněl, jak se vlastně dýchá, dokud jsem se nezačal dusit. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hmm na film jsem se docela těšil, ale spíš mě zklamal. Já tedy na rozdíl od některých hodnotících zde nečekal, že se objeví na scéně Wesley Snipese a Arabáče pobije věděl jsem totiž, že tohle je reál a skutečně se to stalo. Nutno uznat, že film je celkem věrný historickým skutečnostem, ale bohužel se dost táhne a sráží ho nevýrazní herci. Pokud vás zajímá jak to bylo a nechcete se nudit mrkněte raději na zpracování tohoto únosu v rámci seriálu letecké katastrofy díl : Když na palubu vstoupí teroristé. Holt to co dobře funguje v 50 minutovém dokumentu bohužel zjevně nestačí na to aby to utáhlo celovečerní film.45% ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce událostí z prosince 1994, kdy bylo francouzské letadlo uneseno skupinou islámistických teroristů, načež se odehrálo dlouhé vyjednávání, několik přeletů mezi státy a vyvrcholením byl útok specializované jednotky GIGN na letadlo - s kontroverzním výsledkem. Filmové zpracování není sice náročné na stopáž, ale je natažené paralelními soukromými příběhy jednotlivých aktérů, což konvertuje z akce ke dramatu. Pro podloží příběhu neznalé se tak může zdát film nezajímavý, proto doporučuju (stejně jako uživatel Dadel) nastudovat si anglickou Wikipedii, angličtiny neznalým doporučuju český zdroj (str.45). Celkem 75%, ale nižším hodnocení se nedivím. Jako povrchnější zábavu doporučuju jiné, lepší, nebo odvázanější, či popcornovější akčňáčky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poměrně rozkecaný, ale postupně přituhuje a záverečná akce je luxsní realistickej hard core. Jen mě občas přišlo chování teráčů vysloveně pitomý, ale oni nemaj mozek ani nic, to nejsou lidi, ale zmrdi, který by všude jinde mimo evropu byli odprsáknuti jak nepotřebný nic, jen v Evropě se může stát, že zmrd co naplánoval masakr v Paříži si žije spokojeně v kriminále, má právníka, odmítá vypovídat a žije a papá z daní, kteří platí mimo jiné i pozůstalí po obětech toho hnusu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

MÁME TU ÚNOS LETADLA AIR FRANCE. CHLAPI VÍTE CO MÁTE DĚLAT....... /// Když Arabáčům hrábne, často maj potřebu frajeřit v letadlech. (Tihle ,,bobani“ se chtěli mrknout (z blízka) na Eiffelovku.) JE POTŘEBA JIM DÁT ZA VYUČENOU co myslíte? Vypíčení boží bojovníci čistěj letadlo (ne, uklízet se tady moc nenaučíš...) a sleduju konání ostatních – vlády, specialistů GIGN a hlavně Thierryho, kterej má rodinu...ble, ble, ble – vždyť to znáte... POVOLENÍ K LETU UDĚLENO! Emoce? Jistě! Co už by je mělo vyvolat, když ne vraždění nevinnejch a náboženskej fanatismus. Téměř věrný představení v pošmourně barevně laděným filtru postupně dostává grády a je radost ho sledovat! Osvobození letadla jako (ty vole, jen to přirovnávám!!) dobývání hradu. Kurevsky přituhuje a díky umírněný stopáži má tahle zajímavá podívaná super tempo. Vejlety mezi Francouzský speciální jednotky jsou poslední dobou fakt zajímavý! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Vietnamec chystající se nasednout v Alžíru do francouzskýho letadla. 2.) Alláh Akbar (volně přeloženo: chystám se unýst letadlo). 3.) Thx za titule ,,Bobby_B“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)
  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama