Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Zatímco někteří lidé budují s nadšením totalitní stát, jiní lidé z něho v hrůze utíkají. A někteří se ztratí. Tak jako se ztratila Jarmila, sestra lékařky Marie. Sice od ní přišel dopis ze Západního Německa, ale je adresován Marušce a tak Jarmila sestře nikdy neříkala. Tak začíná dramatický příběh scenáristy Václava Šaška Kráska a netvor 1950. Na začátku je jen skoro nedoložitelná pochybnost, pak intuice milující sestry a Marie se vydá po stopách. Víc prozradit nelze. Je to příběh napínavý, syrový a jde v něm o život a ne jen o jeden! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Silná látka, ale dle mého názoru zpracována velice špatně. Herci byli velice fádní, televize se pro takový scénář vůbec nehodila, lépe by se to vyjímalo na plátně kina a pod taktovkou lepšího režiséra. Co se týče herecké stránky filmu, bylo zde šlápnuto vedle. Issová se tu prostě nehodila, s tím svým jedním výrazem si prostě nevystačila, ani Töpfer si tuto roli nemůže hodit za výlohu a zbytek herců se ani herci nazývat nemůže, spíše je to hrající komparz. Škoda, tematika filmu vypadala tak slibně... ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Film pojednává o ilegálním převaděči žen přes železnou oponu. Tajná služba o něm věděla, dá se říct, že s ním i jaksi spolupracovala. Jenže on se jim chlapec trochu spustil z řetězu.A to naprosto nevídaným směrem. STB ale takovouto spolupráci nemohla vypustit na světlo boží a tak se panáčka zbavila dosti zajímavým způsobem. Film má určité napětí a slušnou atmosféru. Co ale stojí za povšimnutí, je trocha z vyšetřovacích metod veřejné a státní bezpečnosti. Jo, uměli si kluci pohrát s lidskými osudy. Celkem tedy slušně natočený film, který nám (jako poslední dobou více a více českých filmů) ukazuje zrůdnost komunistického režimu. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Krásku a netvora 1950" vidím jako průměrný televizní thriller ozvláštněný pochmurnou dobovou atmosférou - nic víc, nic míň. Jak tu zaznívá v řadě komentářů, dělený obraz u "Krásky..." působí většinou opravdu samoúčelně (na rozdíl od tohoto http://www.csfd.cz/film/2736-bostonsky-pripad/ filmu, kde danou techniku úspěšně použil Richard Fleischer dávno před seriálem "24 hodin). Ještě poznámka k známému případu Huberta Pilčíka, který se stal Sivokovým předobrazem. Tento sériový vrah žil (a v jejím bezprostředním okolí vraždil) v obci Zruč - Senec, pouhých několik kilometrů severně od Plzně - a tedy v oblasti na hony vzdálené státní hranici. Jeho oběti musely být patrně psychicky úplně na dně a naprosto dezorientované, jestliže věřily tomu, že se z Pilčíkovy usedlosti dostanou pěším pochodem do Německa... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy se Marie setká se Sivokem, začíná napínavý psychothriller s nervy drásajícím napětím a ponurou atmosférou (při mnoha scénách v chalupě jsem si vzpomněl na režisérův opus magnum), aspirující na plné hodnocení. Úvodních čtyřicet minut je ovšem bohužel nevýrazná dobovka s několika zajímavějšími okamžiky (výslech StB). I tak se ale jedná o nadprůměrnou podívanou s (na TV poměry) solidní kamerou (i když časté využívání dělených obrazů pozbylo účinnosti) a výbornými herci (standartní Issová, netypicky obsazený Töpfer velmi mile překvapil). Jiří Svoboda se nezapře, i když až od poloviny. 70%. ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Pilčíkův případ mě svým způsobem fascinuje už poměrně dlouhou dobu. Nebýt námětu, možná bych tedy o tento film ani nezavadil. Jsem ale velmi mile překvapen a to zejména po scénáristické a herecké stránce. Především Klára Issová je vážně výborná. Stačí jen, aby nasadila ten svůj uhrančivý pohled a už jí člověk věří první poslední. Co se týče toho téměř všemi zmiňovaného experimentování s obrazem, přišlo mi trochu prvoplánové a samoúčelné. Dovysvětlující titulky na konci bych pak úplně vystříhl. Jestli něco ve filmech nesnáším (a to hlavně v českých), pak tohle. Výjimkou samozřejmě je, když se příběh striktně drží skutečných událostí i postav. Škoda také toho místy až příliš laciného televizního looku, který sálá dojmem "předem prohraného boje, tak proč se snažit". ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Předobrazem příběhu byl skutečný případ Huberta Pilčíka. Přivydělával si jako převaděč přes státní hranici do Německa, ale ty, které měl převádět, vraždil a okrádal. Celkem byl usvědčen z pěti vražd, ale obětí bylo pravděpodobně více. Po zatčení se oběsil. (sator)
  • Film vyšel na DVD jako příloha knihy Schůzky se stíny Jiřího Svobody v rámci Edice Finále. (NinadeL)

Reklama

Reklama