Reklama

Reklama

12 let v řetězech

  • USA 12 Years a Slave (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Solomon Northup měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek, svobodu i právo na život. Žil idylický středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o to všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho jediným osudem se stala dřina na plantáži „pod bičem otrokáře". Většinou doslova. Přesně to se v roce 1841 přihodilo Američanu Solomonu Northupovi (Chiwetel Ejiofor), který svůj skutečný příběh zachytil v autobiografické knize 12 Years a Slave. Solomon měl smůlu, že byl... černoch. Dva únosci ho pod příslibem houslového melouchu vylákali do Washingtonu, kde Solomon po první noci skončil spoutaný v řetězech. V následujících dnech byl prodán do otroctví na americkém Jihu. Ocitl se ve zlém snu, který potrvá dalších dvanáct let. Za těch dvanáct let potká Solomona snad všechno, co černého otroka potkat mohlo. „Hodný" otrokář. Krutý otrokář. Dřina na bavlníkových plantážích. Pokus o lynčování. Bičování. Psychický teror. Neúspěšné pokusy o útěk. Víru ve svobodu a pomoc. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

KevSpa

Jenže oni tomu filmu dali hlas právě kvůli tomuto důvodu ne kvůli tomu, aby si splnili hlasovací povinnost. Tak jsem to cítila z těch nepotvrzených zpráv.

Já to osobně takto vidím. Ale chápu, že se mnou stejně nebudete souhlasit. Pro mě to film roku není, možná nejvíce rozporuplný film roku. Moc nadhodnocený. Z kina, když jsem viděla Gravity, tak jsem fakt odcházela mnohem lépe naladěná, s lepšími pocity. Na konci 12 let v řetězech, u kterého jsem moc nelitovala, že jsem film neviděla v kině, mi zůstaly jenom slzy a žádná naděje na lepší zítřek. A my naději potřebujeme jako sůl. Člověk nepotřebuje si neustále připomínat, jaké to bylo v minulosti, jaké chyby jeho předci udělali. Co bylo, bylo. Žádný film, ani Oscarová soška to nezmění. Není lepší se dívat dopředu? Já si prostě myslím,, že ten film prostě dostal výhru z velké části za téma filmu a ne jakým způsobem byl tento materiál zpracován.

na příspěvěk reagoval moviefilm, KevSpa

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

yinloveyang

No to není žádná novinka, že plno Akademiků ani nevidí nominované filmy a přesto zahlasuje, aby si splnili hlasovací povinnost. Nezaměňovat s povinností dát hlas filmu o utlačovaných černoších.

na příspěvěk reagoval yinloveyang

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

A pak také prý někteří říkali, že viděli film jenom do poloviny, neboť nejsou schopni vidět to násilí tam.

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

moviefilm

Bohužel se teď na imdb probírá takový menší rumour neboli nepotvrzená informace, že dva lidé, co hlasovali pro 12 let v řetězech, ten film ve skutečnosti nevidělo a hlasovali pro něj z povinnosti, aby snad ostatní něco neřekli, že cítili povinnost dát tomu filmu hlas právě kvůli tématu toho filmu. Tak by mě zajímalo, že jestli je to pravda, což klidně může být, tak kolik dalších hlasujících uvažovalo a jednalo stejně, že?

na příspěvěk reagoval moviefilm, KevSpa

TripleDouble

TripleDouble (hodnocení, recenze)

spoil: Včera jsem se na to díval a čekal jsem trochu víc. Vlatně je to celkem o ničem, otrok putující mezi různými otrokáři a pak je osvobozen odjede kočárem a to je celé. Chybělo tomu prostě něco napínavého, nějakej pokus o útěk či tak. Párkrát je tam někdo zbičovanej a to je asi tak celý.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Patriot.X

Patriot.X (hodnocení, recenze)

moviefilm

Vyhlášení Oscarů jsem nesledoval, vycházel jsem z článku v novinách. A vzhledem k politické korektnosti v USA, jsem došel k závěru, že to dotyčná myslela vážně(což by v Americe nebylo nic zvláštního). Pokud šlo o vtip, beru slepici zpět. :)

Patriot.X

Patriot.X (hodnocení, recenze)

Tak ještě jedna citace. Moderátorka Oscarů Ellen DeGeneresová: "Máme jen 2 možnosti. Buď 12 let v řetězech vyhraje Oscara, nebo jste všichni rasisti." Panebože, to je ale slepice!! To je přesně ono. Bude se vám to líbit, budete proto hlasovat a budete to všichni chválit. A běda jak ne! Potom jste rasisti!  Tenhle film prostě Oscara nemohl nevyhrát.

na příspěvěk reagoval moviefilm

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

Patriot.X

Bravo, pane Svěráku :)) Lupita si Oscara zasloužila, jenom doufám, že jednou jej dostane ještě jedenkrát, za úplně jiný druh filmu.

Tristan Rafael

Tristan Rafael (hodnocení, recenze)

Lima

Hustý, to jsem ani netušil!! :)))) Paráda :) .. jinak, Pitt jako producent se mi líbí.. produkoval třeba i Skrytou identitu nebo první Kick Ass.. má na to celkem čuch.. (i když netuším, zda má i nějaký propadáky)

Lima

Lima (hodnocení, recenze)

Gratulace Bradu Pittovi (producentovi) za svého prvního Oscara :o) Když to třikrát nevyšlo v té herecké, tak aspoň v té producentské.

na příspěvěk reagoval Tristan Rafael

Kubrickon

Kubrickon (hodnocení, recenze)

Hlavne v Hollywoode panuje presvedčenie, že černosi majú točiť filmy o černochoch a židia o židoch. Niektorý tvorcovia sa proste neustrážia a sú zaujatý. Celý film je satisfakcia pre černošský ľud! Keby film točil beloch, mal by nadhľad. Nie som rasista a také postoje sa mi hnusia. Takto to vyzerá, že rasista je McQueen, keď belochov vykreslil ako beštie.

na příspěvěk reagoval Dragovit

Beagle

Beagle (hodnocení, recenze)

Patriot.X

Já bych ho třeba neobvinila z rasismu, ale všechny jeho rozhovory s českými novináři na téma "Hollywood" na mě působí hrozně zahořklým dojmem...Nevím, jestli je to jeho názory, nebo tím, jak je interpretují titulky a autoři těch článků...:)

Patriot.X

Patriot.X (hodnocení, recenze)

Jan Svěrák v rozhovoru v Mf Dnes: Na rovinu: pro mě je film 12 let v řetězech nesnesitelný. V nespoutaném Djangovi se podobné téma aspoň bralo s nadsázkou, zatímco 12 let v řetězech vnímám jako přepisování dějin. I když o otroctví nevím skoro nic, odmítám přijmout film, kde není ani jeden normální běloch, všichni jsou úchylní-až na spasitele, ale ten dorazí z Kanady. Odmítám obdivovat prvky sadisticko-masochistické pornografie převlečené za umělecký obraz našeho světa. Je to nelogické a je to nebezpečné, nechápu jen, proč to dělají." prohlašuje režisér v rozhovoru pro sobotní přílohu Scéna. Všechna čest Janu Svěrákovi, že se to odvážil vyslovit. Teď jen čekám, jak dlouho bude trvat, než ho první morální kapacita obviní s rasismu.

na příspěvěk reagoval Beagle, gaboo.s, yinloveyang

Kubrickon

Kubrickon (hodnocení, recenze)

Videl som polhodiny filmu, ale potom sa mi to na stránke vrátilo a začalo od začiatku. Kto pozná nejakú stabilnú stránku na online pozeranie filmov? :) Vďaka

na příspěvěk reagoval Grims

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

Hvězdy za Chiwetela, Lupitu (na začátku průměrná, ale konec mě přesvědčil, že jestli vyhraje Oscara, tak si  jej zaslouží) a za konec, který ve mně vzbudil hodně emocí. Je to smutné, je to kruté, ale otroctví tady prostě existovalo. Tento film to nenapraví, jenom ukáže všem, že by se to opravdu nikdy, ale nikdy nemělo opakovat. Všichni, kdo ho nezažili, nikdy nepochopí. Stejné jako s válkami, co se tady vedli, ale narozdíl od válek zde trpěla jenom určitá část lidí na této planetě. A plus za to, že jsem konečně slyšela skutečný hlas Brada Pitta, nejdříve jsem ho vůbec nepoznala :)

Ale jednou a dost. Takové filmy prostě nerada opakuji víckrát. Škoda, že je kritici z Hollywoodu mají radši. Já se ale opravdu u Špinavého triku včera o hodně více bavila, i když příběh nebyl nic moc. Trvalo mi to kolem čtyř hodin, než jsem tento film viděla celý.

lucifer66

lucifer66 (hodnocení, recenze)

a tak zaujimavo to zacalo, , ze co za podvod sa to naneho uchystal... a take to bolo onicom, akoze pred bohom sme si vseci rovny? ja som ale ateista... uz mi z tych oskarovych kandydatov riadne kruty zaludok, podla suktocnej udalosti , minimalne 2 hodiny lepsie 3, a hlavne naj to je rozvlacnene a onicom, bude to vyzerat ze je to o viacom , :))) shity boze, riadne shity... keby to malo aspon daku logicku myslienku, mohli radsej natocit o aristotelovom otroctve, ktory aj po tom co ho vykupili stale trval ze otrocka trieda je nevyhnutna a stale si za nou stal... toto tu je šiť film ...fuj

Související novinky

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama