Reklama

Reklama

Rozluštění mayských hieroglyfů

  • USA Cracking the Maya Code

Obsahy(1)

Stará civilizace Mayů ve Střední Americe po sobě zanechala spletité a záhadné hieroglyfické písmo, které je vyryté na památnících, namalované na keramice a vepsané v knihách z ručně vyráběného papíru z kůry. Po staletí ho odborníci považovali za příliš složité, než aby se mu dalo porozumět - až donedávna, kdy řada důmyslných průlomů pomohla písmo konečně rozluštit a uvolnit proud nových informací o bouřlivé minulosti Mayů. Poprvé přinášíme výpravný, dosud neznámý příběh o tom, jak k rozluštění došlo. Vydáme se do odlehlých pralesů v jižním Mexiku a Střední Americe, abychom prozkoumali, jak bylo písmo rozluštěno a co mayské písemnosti nyní odhalují. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

Formálně (vnějškově) je to dobrý a zajímavý dokument. Pokud se týče interpretací mayské kultury tam se nad jistotou závěrů pousměji :) ()

Tempest 

všechny recenze uživatele

Dokument, jenž, jak napovídá jeho název, se zabývá historií rozluštění mayských hyreoglyfů. Téma je podáno od prvních pokusů až po současnost. Jiný dokument na toto téma neznám, takže nemohu srovnávat. Líbil se mi, chronologické zpracování je skvělé. ()

Reklama

sarfian 

všechny recenze uživatele

Celkom slabučký dokument. Podobných tohto typu je už vela a omnoho kvalitnejších a zaujímavejších. VIDENÉ 1x ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama