Reklama

Reklama

Bengálský detektiv

(festivalový název)
  • Velká Británie The Bengali Detective (více)
Velká Británie / Indie / USA, 2011, 110 min

Obsahy(1)

FilmGROTESKA vypráví o soukromém detektivovi a jeho týmu, kteří v indické Kalkatě suplují práci lhostejné policie a zároveň se jako tanečníci pokouší uspět v šoubyznysu. Cesta za slávou v televizní talentové soutěži je pro ně jednou z řady událostí odehrávajících se v neuchopitelném organismu velkoměsta a je stejně nepředvídatelná jako případy vražd, cizoložství nebo padělání peněz. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Bengálský detektiv je především chytlavý Bollywood pod drobnohledem bývalých kolonialistů. Nedělám si iluze, že k příběhovým linkám došli dokumentaristé čirou náhodou, ale vzhledem, že tvůrci se blíží mnohem víc k fikčnímu filmu, tak je tu jistá míra inscenace spíše k užitku. Detektivka, Bollywood, film noir, taneční film, slzavé drama defilují v pečlivě natočeném a oddramaturgovaném dokumentu. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Na Bengálském detektivovy se sice odráží typické britsko-americké snahy o "fikcionalizaci", vytváření zápletek, stejně jako vnější okouzlený pohled na exotickou zemi, včetně jistého nadhledu. Na druhou stranu vzniká velmi barvitý a komplexní pohled na život v obrovské indické metropoli. Velmi dynamicky se zde mísí zábavné momenty s napínavými akcemi a emotivně silnými scénami ze soukromí, při nichž se snímek dotýká i obecnějších otázek lidského bytí a soužití. Od prvních minut jsem byl pohlcen a moje pozornost nepolevila. Souvisí to určitě i s tím, že Indie je sama o sobě nesmírně fotogenická země a téměř každý záběr je nesmírně zajímavý a neotřelý - pohledy do rušných ulic, samotné tváře obyvatel, úžasné rituály. BD je určitě jeden z filmů, díky nimž si tuto stále tajemnou zemi zamilujete. Šance jsou zde možná dokonce o dost vyšší, než v případě vyumělkovaného Milionáře z chatrče. ()

Reklama

Reklama